Terve.fi

Epätietoinen - 88862

Psykiatrian professori, psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri.

Simo Saarijärvi
Julkaistu: 5.3.2018

Kysymys:

Lääkäri määräsi aikoinaan 8 kk ikäiselle Truxal mikstuuraa pitkään jatkuneeseen yöheräilyyn (heräily joka toinen tunti).Voiko kyseessä oleva lääkeaine (klooriprotikseenihydrokloridi), jota annettiin jonkin aikaa ohjeen mukaan, saattanut vaikuttaa haitallisesti aivojen hermovälittäjäaineisiin ja laukaista myöhemmällä iällä (16-17 -vuotiaana) ahdistuneisuus/bipolaarisen mielialahäiriön?
Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
Mistä tarkemmin kuvaamaton ahdistuneisuushäiriö johtuu, on mahdotonta sanoa näillä tiedoilla mitään. Tietysti herää kysymys siitä, miksi 8 kk ikäiselle lapselle on määrätty on määrätty Truxal lääkitystä, mikä on harvinaista? Kehotan menemään psykiatrian erikoislääkärin vastaanotolle ja kertomaan ja juttelemaan asioista tarkemmin. Minulla ei ole vastaanottoa.
Alla lisätietoa Truxal (nestemäinen) lääkkeestä.
Munuisten ja maksan toimintakokeet kannattaa tehdä.
Ystävällisin terveisin,
Prof. Simo Saarijärvi
-——————————-
TRUXAL SAFT 20 mg/ml oraalisusp
Reseptivalmiste | Erityislupavalmiste
Vaikuttavat aineet: KLOORIPROTIKSEENI
Annostus ja antotapa Antipyskoottinen vaikutus saavutetaan 1-3 viikossa.
  • Lievään ja keskivaikeaan levottomuuteen 16-88 mg/vrk eli 0,8-4,4 ml oraalisupensiota.
  • Vaikea levottomuus, psykoosi: aluksi 100- 400 mg/vrk (vastaa 5 ml – 4×5 ml oraalisuspensiota). Ylläpitohoidossa 32-300 mg/vrk (vastaa 1,6 ml – 2×5 ml oraalisupensiota)
  • 3-18-vuotiaat: 0,5-1 mg/kg jaettuna 2 annokseen.
  • Lapsi ja lääke -tietokanta: 0,5-2 mg/kg/vrk p.o. jaettuna 2-4 annokseen.
  • Unihäiriöissä 0,25-0,5 mg illalla.
Munuaisten vajaatoiminta: Tutkimuksia munuaisten vajaatoimintapotilailla ei ole tehty, minkä vuoksi luotettavia suosituksia ei voida antaa. (Lääkkeet ja munuaiset -tietokanta)
Maksan vajaatoiminta: Tutkimuksia maksan vajaatoimintapotilailla ei ole tehty, minkä vuoksi luotettavia suosituksia ei voida antaa. Mikäli klooriprotikseenia käytetään maksan vajaatoimintaa sairastavilla suositellaan lääkkeen pitoisuusmittauksia annostelun ohjaamiseksi. Ks. lisätietoa Lääkkeet ja maksa -tietokannasta.
Lääkeluokitus – Keskushermoston lääkkeet (mm. psyyken, epilepsian, Parkinsonin ja dementian lääkkeet) – Psykoosilääkkeet – Perinteiset psykoosilääkkeet – Klooriprotikseeni
Myyntiluvan haltija Lundbeck GmbH

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.