Mainos

Paniikkihäiriö kuuluu ahdistuneisuushäiriöihin. Paniikkihäiriö on melko yleinen (miehillä 1.5 %, naisilla 2.5 %) psykiatrinen ongelma, jonka tyyppioire on ns. paniikkikohtaus.

Lisätietoa paniikkihäiriön oireista.

Sairaus on yleisin nuorilla aikuisilla, ja siihen liittyy usein muitakin psykiatrisia ongelmia kuten masennusta (jopa 50 %:lla), ahdistuneisuutta ja päihdeongelmia. Naisilla paniikkihäiriö on kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä....

Lue lisää paniikkihäiriön yleisyydestä.

Paniikkikohtaus voi tulla odottamatta ilman laukaisevaa tekijää (spontaani kohtaus) tai se voi olla tilannesidonnainen kohtaus, jolloin kohtaus alkaa jonkin tietyn ärsykkeen laukaisemana.

Lue myös paniikkihäiriön hoidosta.

Lähteet:

Koponen H., Lepola U., Ahdistuneisuushäiriö, Lääkärin käsikirja, Duodecim Kustannus Oy 2016.

Isometsä E., Ahdistuneisuushäiriöt, Psykiatria, Duodecim Kustannus Oy 2017.

Näytä lisää

Terve.fi

21-vuotias tyttö ja oudot vatsakivut

Hei Jarkko,  olen vapaaehtoistöissä Kosovossa lähellä pääkaupunkia Prishtinaa. Kosovon terveyspalvelut eivät ole ihan luotettavimmasta päästä, ja halusin kysyä erään ystäväni omituisista oireista.  Kyseessä on 21-vuotias nuori nainen, pituus n. 160cm, paino n. 49kg. Tupakoi keskimäärin 2 savuketta päivässä; tupakoinut 15-vuotiaasta asti. Ei käy töissä tai koulussa tällä hetkellä. Syö huonosti, useimmiten korkeintaan 2 niukkaa ateriaa päivässä, ei syö lihaa. Syö harmillisen usein vain leipää, perunalastuja tms, mutta joskus on mennyt puolikas pizzakin. Hyvin vaihtelevaa.   Hänellä on ollut noin vuoden ajan vaihtelevasti vaikeaa vatsakipua. Kipu on alavatsan vasemmalla puolella hänestä itsestään katsottuna. Joskus "terävää" ja vihlovaa, jopa vaikea kävellä joskus kun se iskee. Kertoo, että viime vuonna kipu oli päivittäistä, nyt se iskee 4-5 päivän välein. Erityisesti stressin yhteydessä. Muita oireita: ihon keltaisuus silloin tällöin josta hänelle usein huomautellaan; väsymys ja huimaus, jotka varmasti myös ruokavalion syytä; heikko olo. Hän kertoo, että kipu tulee usein silloin kun hän ei syö tai nuku hyvin, kun juoksee tai flunssan iskiessä. Kertoo myös joskus yöllä heräävänsä siihen, että on vaikea hengittää; nämä ovat kuin kohtauksia, jotka kestävät n. puoli tuntia. Kertoo, että näin tapahtuu ehkä kerran kuukaudessa tai puolessatoista kuukaudessa. Oireet ovat kestäneet nyt vuoden verran. Häntä ei ole leikattu koskaan.  Hänellä on vaikeita muistoja sodasta; perhe ei ole koskaan lähtenyt maanpakoon, joten he ovat nähneet kaiken hyvin läheltä ja joutuneet mm. pakoilemaan ja nukkumaan vuorilla ja ties missä. Hän kertoo selvinneensä kuitenkin suht hyvin psyykkisesti, vaikka vielä muutama vuosi sitten serbian kieltä kuullessaan vielä säikähti kovasti; lapsena oli käsketty menemään piiloon heti serbiaa kuullessaan. Hänellä on myös toinen vaikea asia takanaan; hänet on raiskattu n. 5-6 kk sitten. Hän kertoo kuitenkin että vatsakipuja on ollut aikaisemminkin eivätkä ne ole pahentuneet/vähentyneet tapahtuman jälkeen.  Hän on käynyt lääkärissä Albanian puolella lokakuussa 2012 ja maksanut siitä monta sataa euroa. Siellä hänelle on kerrottu että kyseessä on "bacterial infection", ja saanut siihen antibioottikuurin, jonka on silloin syönyt loppuun. On saanut kuitenkin syyskuussa 2012 kosovolaisilta lääkäreiltä eri diagnooseja, kuten "an increasement of the left ovary", anemia, ja häntä on varoitettu, että hänellä tulee olemaan vaikeuksia tulla raskaaksi jos haluaa koskaan saada lapsia (ei tarkempaa tietoa miksi). Täällä on hankala tietää mihin lääkäriin voi luottaa. Käynyt tammikuussa 2013 terapiassa jonkin aikaa, ja kertoo oireiden helpottaneen.  Tällä hetkellä ei ole käytössä muuta kuin satunnaiset särkylääkkeet. Ei käytä jatkuvasti, vain kivun tullessa.
0