Kauneus ja Terveys

Menopaussi 18-vuotiaana

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu: 30.4.2010

Kysymys:

Minulle ei ole tullut viime tammikuun jälkeen lainkaan kuukautisia luovuttuani yhdistelmäpillereistä vuoden käytön jälkeen. Olin laihtunut talven aikana melko paljon rankan urheilemisen seurauksena (163 cm/47kg). 14-vuotiaana minulla alkoi jatkuva vuoto, joka oli ensin kuukautisten välille jäävää tiputtelua ja lopulta täysin jatkuvaa vuotoa. Vajaan kahden vuoden jälkeen jatkuva vuoto lopulta loppui. Kävin kuitenkin 15-vuotiaasta asti tutkimuksissa gynekologilla, mutta mitään ei koskaan selvinnyt. Selitys olikehittymätön kohtu, vaikka kuukautiset olivat alkaneet jo 11-vuotiaana ja olivat hyvinkin säännölliset ennen häiriöitä.Viime syksynä minulla todettiin anemia, joka on todennäköisesti alkanut jo jatkuvan vuodon aikana – luultavasti jatkuva vuotokin loppui juuri punasolujen puutteesta. Nyt olen edelleen rautalääkityksellä. Hemoglobiini on ollut jo usean kuukauden normaali, ja painoni on noussut (51 kg). Mutta en vieläkään jaksa. Urheilusta on turha edes puhua, lihakset eivät kestä edes lumitöiden tekoa, eivätkä kuukautiset ole vieläkään alkaneet. Minuun alkaa iskeä epätoivo! Kaikki hormonitestit, ultrat ja verikokeet on tehty – useimmat moneen kertaan – eikä mitään ole löydetty. Lisäksi rintani ovat pienet ja melko kehittymättömät. Tietenkin tämä on osaksi laihtumisen seurausta, mutta voisiko syynä olla silti oman hormonitoiminnan puuttuminen?Kesällä minulle yritettiin saada keltarauhashormonilla kuukautisia, mutta tuloksetta. Tulos saattoi kuitenkin johtua myös punasolujen puutteesta. Voiko olla enää mahdollista, että saan normaalit rinnat ja kuukautiset? Epätietoisuus kalvaa itsetuntoani.

Näytä vastaus

Vastaus:

Painonpudotus ja runsas liikunta ovat tavallisia syitä kuukautisten poisjääntiin. Painon noustessa kuukautiskiertokin yleensä hiljalleen käynnistyy. Myös e-pillereiden lopettaminen saattaa aiheuttaa 3–6 kuukautta kestävän kuukautisten poisjäämisen. Toki pitkittynyt ja runsas vuoto voi saada aikaan anemian. Myös laihduttaminen ja niukka ruokavalio ovat voineet vaikuttaa anemian kehittymiseen. Rautalääkitys on korjannut raudanpuutteen, ja elimistösi on voinut valmistaa punasoluja, joten anemia on korjaantunut. Anemia itsessään ei vaikuta kuukautisten poisjäämiseen.Kirjoituksestasi ei käy ilmi, minkälaisia hormonitutkimuksia sinulle on tehty, mutta mikäli keltarauhashormonilla ei saada vuotoa aikaan, on myös naissukuhormonin eli estrogeenin taso matala. Pitkään jatkues­saan tällainen tila vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiisi ja luustoosi, joten sinun kannattaa hakeutua uudelleen omalle lääkärille. Hän harkitsee sitten jatkotutkimuksia ja mahdollista hormonihoitoa. Tuskin vielä on kuitenkaan kysymys vaihdevuosista vaan tilapäisestä toimintahäiriöstä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.