Sairaudet

Anemia yleistä vielä kymmenen vuotta lihavuusleikkauksen jälkeen

Lihavuusleikkauksen jälkeen osalle voi kehittyä anemiaa. Monet kärsivät siitä vielä kymmenen vuotta leikkauksen jälkeen. Lue lisää.

10.10.2017 Terve.fi

Lihavuusleikkauksen jälkeen osalle potilaista voi kehittyä anemiaa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan monet kärsivät siitä vielä kymmenen vuotta leikkauksen jälkeen. Tutkimus julkaistiin JAMA Surgery -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 74 mahalaukun ohitusleikkauksessa ollutta viisikymppistä potilasta, joita seurattiin kymmenen vuoden ajan. Seurannan alkaessa potilaista 20 prosenttia kärsi anemiasta, mutta kymmenen vuotta myöhemmin luku oli lähes kolminkertaistunut.

Anemia ei yleistynyt potilailla, jotka olivat lihavuusleikkauksiin erikoistuneen lääkärin hoidossa ainakin viiden vuoden ajan, tutkijat havaitsivat. Havainto pitää varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta se viittaa siihen, etteivät perusterveydenhuollon lääkärit aina riittävästi huomioi lihavuusleikkauspotilaiden anemiataipumusta.

Leikkaukseen liittyvä anemia johtuu siitä, että leikkauksen seurauksena potilaat eivät enää saa ravinnosta riittävästi vitamiineja ja suojaravinteita. Mahalaukun ohitusleikkaus huonontaa lisäksi mm. kalsiumin, raudan, D-vitamiinin ja B12-vitamiinin imeytymistä. Tämän vuoksi potilaiden pitää käyttää lopun elämäänsä monivitamiini-, kalsium- ja D-vitamiinivalmisteita. Mahalaukun ohitusleikkauksessa lähes koko mahalaukku, pohjukaissuoli ja ohutsuolen alkuosa ohitetaan noin metrin matkalta.

Suomessa lihavuusleikkaus tehdään vuosittain noin tuhannelle potilaalle.

Lähde: JAMA Surgery 2017;DOI:10.1001/jamasurg.2017.3158

Lue lisää:

Lihavuusleikkaus: Suomessa tehdään nyt myös mini-ohitusleikkauksia

Lihavuusleikkaus kannattaa vasta kun painoindeksi ylittää riskirajan

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi