Terve.fi

Lihavuusleikkaus: Suomessa tehdään nyt myös mini-ohitusleikkauksia


Suomessa on ensimmäisenä Skandinavian maista otettu koeluontoisesti käyttöön ns. mini-ohitusleikkaus lihavuusleikkauksen menetelmänä.

Suomessa on ensimmäisenä Skandinavian maista otettu koeluontoisesti käyttöön ns. mini-ohitusleikkaus lihavuusleikkauksen menetelmänä. Kyseessä on yksinkertaistettu muoto perinteisestä mahalaukun ohitusleikkauksesta.

Ensimmäinen mini-ohitus tehtiin HUS:ssa joulukuussa 2014, ja nyt leikkauksia on tehty noin 20.

Kirurgi Marja Leivonen siirtyi HYKS:n Peijaksen sairaalasta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin ja toi menetelmän mukanaan Seinäjoelle.

Lihavuusleikkauksia on siis tähän mennessä tehty mini-ohitusmenetelmällä Suomessa ainakin HUS:ssa ja Seinäjoella.

– Menetelmä on ollut käytössä niin lyhyen aikaa, että kokemuksia on kertynyt varsin vähän. Maailmalla menetelmä on ollut pitempään käytössä, kertoo Leivonen.

Edut verrattuna perinteiseen ohitukseen

Mitä etuja mini-ohitusleikkauksella on?

Tietoja on saatu ylilääkäri, kirurgi Marja Leivoselta (EPSHP), kirurgi Anne Juutilta (HUS) sekä apulaisprofessori, ylilääkäri Kirsi Pietiläiseltä (Helsingin yliopisto ja HUS:n lihavuuskeskus).

Leikkaus kestää lyhemmän ajan kun perinteinen Roux en Y mahalaukun ohitus ja on potilaalle nopeampi toipua kuin muut menetelmät.

Ilmeisesti välittömiä leikkauskomplikaatioita on vähemmän kuin muiden lihavuusleikkausmenetelmien kohdalla, koska leikkauksessa tehdään yksi sauma vähemmän.

Alustavat tutkimukset osoittavat, että mini-ohitusleikkaus laihduttaa enemmän ja parantaa tehokkaammin sokeriaineenvaihduntaa kuin tavallinen mahalaukun ohitusleikkaus.

Ravitsemuksen puutoksia ja närästystä?

Ohutsuolen ohituksesta tulee mini-ohitusleikkauksessa pidempi kuin muilla menetelmillä. Voi olla mahdollista, että pitkä ohitus aiheuttaa ajan kuluessa ravitsemuksen puutoksia. Lisäksi on pohdittu, lisääntyvätkö närästys ja muut vastaavantyyppiset oireet.

Joitakin asioita menetelmässä on vielä auki, ja näitä tutkitaan Leivosen mukaan Suomessakin.

– Näitä asioita tutkitaan tarkasti tulevassa vertailevassa tutkimuksessa, jossa satunnaistetaan mahalaukun ohitusleikkaukset joko mini-leikkaukseen tai perinteiseen Roux en Y -leikkaukseen, kertoo kirurgi Anne Juuti.

Pääosin Suomessa käytetään lihavuusleikkauksen menetelmänä mahalaukun ohitusleikkausta, kertoo Terveyskirjasto. Toiseksi yleisin on mahalaukun kavennusleikkaus.

Näin lihavuusleikkaus tehdään mini-ohitusmenetelmällä

Leikkaus tehdään tähystämällä.

- Mahalaukusta eristetään kapea pussi, josta tulee uusi, pienempi mahalaukku.

- Ohutsuolen alusta ohitetaan 1,5–2 metriä ohutsuolta, joka yhdistetään uuteen pieneen mahalaukkuun.

- Vanhassa mahalaukussa syntyvät mahahapot ja haiman sekä maksan muodostamat ruuansulatusentsyymit kulkeutuvat ohitettua ohutsuolta pitkin ja uuden mahalaukun yhdysaukon vierestä tyhjäsuoleen hajottamaan ruoka-ainesta.

- Mitään ei poisteta.

- Erot perinteiseen mahalaukun ohitusleikkaukseen:

• mahapussi on vähän suurempi • ruuansulatusentsyymien ohittama suolen haara on noin metrin verran pidempi • ohutsuolta ei katkaista • ohutsuolten välistä saumaa ei muodosteta

- Yhteistä leikkauksilla on se, että mahalaukku ja tyhjäsuolen alkuosa ohitetaan (=mahalaukun ohitusleikkaus).

Tietolaatikon teksti:Tietolaatikon lähteet: Bariatric Surgery Source

Lähteet:

Pietiläisen puhelinhaastattelu 24.5.2016

Juutin sähköpostikommentit 27.5.2016

Leivosen sähköpostikommentit 31.5.2016

Diabetestutkimussäätiön tiedote 19.5.2016

Terveyskirjasto

Lue myös:

Lihavuusleikkaukset erityisen hyviä alle 40-vuotiaana sairastuneille diabeetikoille

Lihavuusleikkaus voi antaa lisävuosia elämään

Julkaistu: 29.6.2016