Terve.fi

Aina kylmä

Sairaanhoitaja

Julkaistu: 12.5.2008

Kysymys:

Heippa Terkkari, minulla on ongelmana veret.

Minulla on yleensä ollut lämpimät kädet ja olen tarjennut vähemmilläkin vaatteilla. Nykyään huuleni ovat sisälläkin siniset, kädet kylmät ja ulkona tärisen kylmästä vaikka olisi plussan puolella. Olen mitannut kuumeeni juuri ja se näyttää 36.00 joka on mielestäni aika alhainen(?). Muutama päivä sitten pikkurillini paleltui ja jouduimme lämmittämään sitä vedessä sillä siinä ei kiertänyt veri. Viime viikolla verta tuli nenästäni aika paljon, sillä hermostuin veljelleni. Onko mielestäsi näillä asioilla jotain yhteistä?

Terveystarkastuksissa minulla on melkein aina hemoglobiini ollut liian alhainen. Nyt sitä ei ole otettu luultavasti kahteen vuoteen, sillä viimekerralla pyörryin sitä otettaessa. Vaikuttaako syömiseni asiaan, sillä en syö aamupalaa, en iltapalaa enkä valipalaa. Syön vain lämpimät ateriat: kouluruoan ja kotona sillä pelkään lihovani. Ikää minulla on 13v, painan n. 38kg ja olen n. 145cm pitkä. Minulla on joskus ollut verta parantavaa rautalääkettä jota sai apteekista, auttaisiko se asiaan? Hemoglobiinia en haluaisi minulta otettavan, koska minulla tulee aina paha olo ja pyörryttävä olo siinä. Olisi niiiiin kiva jos vastaisit pian, sillä asia huolestuttaa minua aika paljon.

Koulun terveydenhoitajalle meno on niin vaikeaa, sillä hän on vain kahdesti viikossa koulullamme, siellä on aina todella pitkä jono ja hän piettää aina 10min kahvitaukoja ja on tunnin pituisella ruokatunnilla. ;/

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Mielestäni kannattaa selvittää miksi olet koko ajan ‘jäässä’.. Olet itsekin huolissasi ja asian selvittelyt poistaisivat huolet.

Yksi syy voi hyvinkin olla syömättömyys. Sinun ei pidä jättää ruoka-aikoja väliin. Olet murrosiän kynnyksellä ja tulet kasvamaan paljon pituutta, myös painon pitää muuttua. Sehän ei voi pysyä samana kehon kehittyessä. Jos ruokailusi on niukkaa niin se vaikuttaa kasvuun, sitä vähentäen.

Syömättömyys vaikuttaa myös verenkiertoon ja aineenvaihduntaan. Elimistö toimii tavallaan säästöliekillä, koska ruokaa saa niukasti. Se aiheuttaa kylmyyttä jne. Helposti käy myös niin, että rautataso veressä on liian alhainen.

Suosittelen siis, että lisäät päivääsi puuttuvat ateriat eli aamu-ja iltapalan sekä välipalan. Jos olosi ei siitä vähitellen parane niin mielestäni olisi ihan järkevää varata terveyskeskukseen lääkärille aika. Jos siis terveydenhoitajaa ei tavoita. Ikävää, että hän käy niin harvoin, mutta sehän johtuu vain asuinpaikkakuntasi halusta resurssoida eli antaa aikaa kouluterveydenhuollolle.

Puhu myös äitisi kanssa näistä huolistasi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.