Nukuitko hyvät yöunet, mutta silti väsyttää jatkuvasti? Väsymyksen syytä voi selvittää myös verikokeilla, jos muut keinot eivät tunnu auttavan. Mutta mitä silloin pitäisi tutkia?
Hemoglobiini ja perusverenkuva
Väsymystä selviteltäessä hemoglobiini eli Hb on yksi ensimmäiseksi tarkistettavista arvoista. Hemoglobiini tarkoittaa (Hb) verenpunaa, joka on punasolujen hapensitojaproteiini. Normaalin hemoglobiinin alaraja on naisilla 117 g/l ja miehillä 134 g/l.
Alhainen hemoglobiini paljastuu perusverenkuvasta eli PVK:sta, jonka selvittämiseen riittää yksi putki verta, eikä hintakaan päätä huimaa. Perusverenkuva eli PVK on hyvä yleistutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiinipitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.
Anemia
Raudanpuute on hyvin yleinen syy yleiskunnon heikentymiseen. Väsymys tai voimattomuus, masennus, hengästyminen, kalpeus, korvien humina ja sydämen tykytys pienenkin fyysisen rasituksen seurauksena voivat kieliä raudanpuutteesta, joka pahimmillaan johtaa anemiaan. Anemia ei ole itsenäinen sairaus vaan oire tai tila, joka voi johtua raudan puutteen ohella monesta eri syystä kuten B12-vitamiinin tai foolihapon puutteesta, punasolujen lisääntyneestä hajoamisesta tai pitkäaikaissairaudesta kuten reumasta.
Sekä raudanpuutteen että anemian voi tunnistaa käymällä verikokeissa. SYNLABin asiantuntijat ovat koonneet valmiin Anemiapaketin, jonka verikokeiden avulla voidaan tehdä kokonaisvaltainen katsaus elimistön hemoglobiini- ja punasolutasoista sekä niiden toiminnalle ja synteesille tärkeiden raudan, B12-vitamiinin ja folaatin pitoisuuksista.
Ferritiini eli varastorauta
Rauta varastoituu tavallisesti ferritiininä kudoksiin. Toisin sanoen, kun puhutaan rautavarastosta tarkoitetaan ferritiinin eli raudan varastoproteiinin määrää. Ferritiinin tutkiminen on suositeltavaa epäiltäessä raudanpuuteanemiaa.
Piilevällä raudanpuutteella tarkoitetaan tilaa, jossa varastorauta on vähentynyt, mutta siihen ei vielä liity anemiaa. Punasolujen uusiutumissyklistä johtuen raudanpuute voi olla piilevänä muutaman kuukauden ennen kuin se näkyy hemoglobiiniarvoissa. Tämän takia on siis mahdollista, että verikokeissa ferritiinitaso on huomattavastikin alle viitearvon, mutta hemoglobiini on vielä viitearvojen sisällä.
Kilpirauhasarvot
Väsymyksen taustalla voi olla myös kilpirauhasen toimintahäiriö, joka aiheuttaa monenlaisia epämääräisiä oireita väsymyksestä, muistihäiriöihin ja painonnousuun. Kilpirauhasen vajaatoiminnossa eli hypotyreoosissa kilpirauhanen tuottaa liian vähän hormoneja. Sitä vastoin liikatoiminnossa eli hypertyreoosissa kilpirauhanen tuottaa liian paljon hormoneja.
SYNLAB:in Kilpirauhaspaketti on suunniteltu kilpirauhassairauksien havaitsemiseksi. Tutkimuspaketti sisältää kolme verikoetta.
Laboratoriotutkimuksiin ei tarvita lääkärin lähetettä
Mikäli väsymys mietityttää, voi tutkimuksiin hakeutua SYNLABissa myös ilman lääkärin lähetettä. Saat tulokset nopeasti, yleensä jo 1–2 arkipäivän sisällä sähköiseen Terveyskansio-palveluun. Tarvittaessa voit myös hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Huomioi, että väsymyksen ja uupumuksen taustalla voi piillä myös vakavampi sairaus. Verensokerin heittely aiheuttaa väsymystä, mielialanmuutoksia ja ärtyisyyttä. Verensokerin rajut vaihtelut voivat olla diabeteksen eli insuliinin tuotantohäiriön oireita. Tällöin väsymykseen liittyy usein janoisuutta, lihaskramppeja ja tihentynyttä virtsaamisentarvetta. Myös esimerkiksi sydän- tai reumasairaudet voivat oireilla väsymyksenä. Näiden selvittelyssä lääkärissäkäynti kannattaa aina.