Terve.fi

Verikokeet voivat aiheuttaa anemiaa

Verikokeet voivat aiheuttaa anemiaa
Julkaistu: 10.8.2011

Sydäntautipotilailla, joille kehittyy anemia, on enemmän oireita, kuten väsymystä ja hengitysvaikeuksia. Heillä on myös suurempi kuolemanriski kotiutumisen jälkeen, kertoo tohtori Mikhail Kosiborod Saint Luke’s Mid America heart and Vascular Institute:sta. Anemia ei välttämättä ole syynä huonoon tilaan, mutta se on selvä riskitekijä.

Kosoborod tutki anemiaan johtavan verenhukan syitä tutkimalla 17 000 sydänpotilaan tietoja. Kaikilla tutkimukseen osallistuneilla oli normaalit veriarvot sairaalaan tullessaan. 20 % potilaista sairastui keskinkertaiseen tai vakavaan anemiaan sairaalassa. Sairastuneilta potilailta oli otettu verikokeisiin 1,7dl verta, kun muilla verta oli otettu ainoastaan 0,8dl.

Verikokeet ovat sairaalassa erittäin tärkeitä, eikä tätä ennen ole ymmärretty verikokeilla olevan huonoja puolia. Lääkärien tulisi tulevaisuudessa harkita verikokeiden tarvetta tarkemmin. Tutkimuksen mukaan, aina kun verta otettiin 50ml, anemian riski kasvoi 18 %.Tutkimusryhmä aikoo selvittää olisiko pienemmistä veriputkista tai veren säästämisestä apua otetun veren määrän vähentämiseen. 

Lähde: Reuters

Kommentoi »