Terve.fi

Äidin anemian vaikutus sikiöön

Kätilö-terveydenhoitaja

Julkaistu: 29.9.2008

Kysymys:

Hei, odotan esikoistani ja tällä hetkellä on rv12+5. Minulla on luonnostaankin suhteellisen alhainen hb, mutta jo aivan alkuraskaudessa tippui ja ekalla neuvolakäynnilla oli 97. Oma oloni ei ole kovinkaan hääppöinen, en jaksa töiden lisäksi paljon muuta kuin nukkua ja hengästyn jo pienestäkin. Liikunta on jäänyt, kun en vaan jaksa. Rautaa syön päivittäin (Maltofer tipat/40tippaa/vrk), mutta vatsa ei kestä enempää. Onko anemiasta haittaa sikiölle tai raskauden kulkuun ja jos vielä yritän liikkua ja hengästyn, niin onko siitä enemmän haittaa? Olen itse aika loppu, mutta ennen kaikkea huolissani sikiön voinnista. Onko anemiaan jotain muuta hoitoa kuin rautalääkitys, jos se ei auta tarpeeksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, Hb on tosiaan aika alhaalla. Tämä arvo ei kuitenkaan vielä vaikuta sikiöön. Minun tietojeni mukaan vasta alle 90 oleva arvo saattaa vaikuttaa sikiön hapen saantiin. Lisärautaa kannattaa syödä päivittäin. Muista, että rautaa ei saa ottaa yhtä aikaa maitotuotteiden kanssa. Olisi hyvä pitää väliä 2 tuntia ennen ja jälkeen rautatabletin oton maidon kanssa. Myös kahvi ja tee estävät raudan imeytymistä. Sen sijaan c-vitamiini edistää rauden imeytymistä. Ota rautatabletti vaikka tuoremehun kanssa. Muista syödä paljon lihaa, ruisleipää, kasviksia ja marjoja tai hedelmiä. Jos Hb vielä laskee, saat varmaankin lähetteen äitiyspolille tai ainakin omassa terveyskeskuksessasi katsotaan tarkempia määrityksiä verestä. Joskus esim B12 vitamiinin puute saattaa selittää alhaisen hemoglobiinin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.