Terve.fi

Anemia - 88315

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 21.7.2017

Kysymys:

Hei, Olen 34 vuotias nainen (63kg/167cm) ja ongelmani on jatkuva väsymys ja hiustenlähtö. Olen aina ollut hoikka (55kg) ja ensimmäisen kerran painoa tuli raskaus aikana. Ongelmat alkoivat noin 15 vuotiaana kun kuukautiset alkoivat. Sain ensimmäisen lapseni 33 vuotiaana mutta poika menehtyi hemokromatoosiin parin kk ikäisenä. Rautaa oli kertynyt elimiin ja ne eivät enää toimineet. Koska tämä todettiin johtuvan aineenvaihdunnastani, mitään tutkimuksia ei minulle tehty. Minulle on tehty aikaisemmin laaja verenkuva ja kilpirauhastestit. Verenkuvassa on yleensä nähty raudan puute ja lääkkeeksi määrätty lisä rautaa. Kilpirauhasista ei ole löytynyt mitään poikkeavaa. Näin kävi myös raskaana ollessani mutta sikiössä ei nähty mitään epätavallista. Minulla on myös laktoosi intoleranssi ja syömisen kanssa on ongelmia. Mahani ei oikein tahdo kestää minkäänlaisia ruokia. Maha menee sekaisin ja välillä turpoaa todella paljon. Olen kokeillut erilaisia ruokavalioita ja luulen oireiden johtuvan raudan puutteesta. Olen myös huomannut että hapenottokykyni on todella huono. Nyrkkeily ja kiipeäminen eivät onnistu, tuntuu että en saa happea. Tavallisen kävelyn kanssa ei ole ongelmia. Äidilläni on samanlaista raudanpuutetta eikä syytä ole löydetty. Minulla oireet tuntuvat olevan pahempia ja haittaavat todella jokapäiväistä elämää. Olen käynyt lääkäreillä mutta aina minulle määrätään vain rautaa. Tuntuu että kuurikaan ei enää auta tarpeeksi. Hetkellisesti olo voi olla parempi. Jostain syystä osa hiuksistani ei enää kasvanut takaisin( viiteen vuoteen), sain ne kasvamaan takaisin syömällä priorin extra kuurin. Minulla on ollut stressaavia ajanjaksoja elämässä ja tiedän niidenkin vaikuttavan mutta viimeiset viisi vuotta olo on ollut tasaisen huono.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jatkuvaan väsymykseen voi olla moninaisia syitä: hormonaalisia(kilpirauhase tai aivolisäkkeen vajaatoiminta), aineenvaihdunnallisia (diabetes), keuhko-tai sydänperäisiä (COPD, endokardiitti, sydämen toiminnanvajaus), krooninen maksatulehdus, LED, infektiosairaudet, riittämätön lepo,depressio, huono fyysinen kunto, krooninen väsymysoireyhtymä, väsyttävät lääkkeet,ympäristötoksiinit… Väsymykseen liittyvä hiustenlähtö voisi liittyä hypotyreoosiin, mutta sitä ei ole todettu. Myös raudanpuutteeseen voivat molemmat oireet liittyä. Onkohan koskaan tutkittu seerumin rauta- tai ferritiiniarvoja vaan vain verenkuva? Stressi voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja pitkittyneenä väsymystä.

Mielestäni perusteellinen sisätautitutkimus ja mahdollisen mielialan alentumisen kartoitus ovat kohdallanne aiheellisia. Kannattaa pyytää lähete sisätautipoliklinikalle tutkimuksiin. Ennen diagnoosin selvitystä ei voi hoitoa määrätä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.