Terve.fi

Matala hb

Lääketieteen tohtori, Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Jari Remes
Julkaistu: 5.1.2011

Kysymys:

Hei! Olen 27-vuotias nainen, kolmen lapsen äiti, synnytykset vuosina 04,06 ja 08. Kaikki sujuneet hyvin. Viime keväänä minulta sattumoisin todettiin matala hb, tällöin luokkaa 100-110. Aloitin rautakuurin, kävin labroissa (rautavarastot ja PVK, rautavarastot alhaalla muuten ok), ja sain hb:n nousemaan jonnekin 120 tienoille. Kesällä hb kuitenkin laski uudestaan, ollen vain 90. Kävin gastroskopiassa, joka oli normaali. Suvussamme on paljon keliakiaa, joten senkin varjolla sinne pääsin. Myös keliakialabrat oli normaalit. Mitään maha-suolikanavan oireita minulla ei ole. Syksyllä hb oli ihan hyvä, söin rautalisää silloin tällöin. Tänään taas hb oli tippunut, ollen 95 ja 100, pikamittarilla molemmat mittaukset. Tunnen oloni todella väsyneeksi, hengästyn helposti, tunnen sydämentykytystä ja voimattomuutta, päänsärkyä ollut taas muutaman päivän ajan lähes koko ajan.

Pitäisikö jotain vielä tutkia mielestäsi? Olen tietysti hyvin huolissaan ja pelkään pahinta. Kiitos vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestä.

Hemoglobiinisi on todellakin liian matala. On rydhyttävä tutkimaan miksi. Ilmeisesti et käytä suurissa määrin NSAID kipulääkkeitä (Buranan kaltaisia?) Onko kuukautisesi runsaat?Onko välivuuotoa? Todettiinko gastroskopiassa pohjukaissuolen nukkakatoa mikroskooppisessa koepalatutkimuksissa (keliakian varmuudella osoittava tutkimus).

Ehdottaisin ulosteen verinäytteiden tutkimusta, sekä keuhkokuva, vatsan ultraääni, luuydinnäytetutkimusta (tehdään sairaalassa) ja sekä laajoja hematologisia tutkimuksia joissa selvitetään myös perinnöllisiä hemoglobiinin toiminta häiriöitä.

Paksunsuolen tähystys, vatsan ultraäänitutkimus sekä perusanemian selvittelytutkimukset, myös gynekologinen tutkimus onnistuu terveyskeskuslääkärin tekeminä (pyydä häntä katsomaan terveysportista hakusanalla anemia tarvittavat tutkimukset). Mikäli niissä ei ilmene selittävää niin sitten suosittelen erikoissairaanhoidon lähetettä sisätautien poliklinikalle. Yksityisesti tutkimukset perustutkimukset onnistuvat myöskin mutta tulevat maksamaan ainakin 2000 euroa ellei enemmänkin. Erikoissairaanhoidon tason kaikkia tutkimuksia puolestaan ei voida tehdä yksityisestikään.

Kehoitan toistaiseksi käyttämään rautatabletteja.

Ystävällisin terveisin

Jari Remes, LT Sisätautien erikoislääkäri Yleislääketieteeseen erikoustuva lääkäri Yksityislääkäri Terveyeskeskus päivystävä lääkäri

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.