Terve.fi

Syöpälääkkeiden yhteisvaikutukset yllättävät potilaat

Syöpälääkkeiden yhteisvaikutukset yllättävät potilaat

Tutkimuksessa löytyi yhteensä 36 haitallista yhdistelmää yhteensä 26 potilaalla, mikä vastaa 17 prosenttia tutkimuksen otoksesta. Lue lisää.
Mainos

Potilaalta tulisi selvittää tarkemmin, mitä muita lääkkeitä tai yrttivalmisteita tämä käyttää ennen kuin hänelle määrätään syöpälääkkeitä, uusi tutkimus vahvistaa. Tutkijoiden mukaan syöpälääkkeitä syövät potilaat käyttävät lisäksi muita useammin myös muita lääkkeitä tai vastaavia valmisteita.

Tutkimuksessa mukana olleista 149 potilaasta yli puolet käytti syöpälääkkeiden kanssa myös muita reseptilääkkeitä, reseptivapaita lääkkeitä tai vastaavia yrttivalmisteita. Joka kuudennella yhdistelmä oli sellainen, että se altistaa potilaan lääkeaineiden haitallisille yhteisvaikutuksille.

Tutkimuksessa löytyi yhteensä 36 haitallista yhdistelmää yhteensä 26 potilaalla, mikä vastaa 17 prosenttia tutkimuksen otoksesta. Syöpähoito saadaan yhä useammin oraalisesti lääkkeinä, ja tutkimuksen mukaan potilaat ja jopa lääkärit ajattelevat hoidon olevan näin turvallisempaa. Oraalisesti otettavat lääkkeet eivät aiheuta monien muiden kemoterapiahoitojen kaltaisia myrkytystiloja, mutta niillä voi olla hyvin haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden ja valmisteiden kanssa.

Varsinkin lääkkeiden ja yrttien yhteisvaikutukset jäävät usein huomiotta, sillä tutkimuksessa niitä ei oteta huomioon läheskään yhtä usein kuin eri lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Lisäksi monet potilaat olivat jättäneet kertomatta lääkärilleen käyttämistään yrttivalmisteista, sillä he esimerkiksi pelkäsivät lääkärin tuomiota tai ajattelivat, ettei sillä ole vaikutusta syöpähoitoon.

Tutkimuksessa mukana olleista potilaista 84 eli 56 prosenttia käytti jotain yrttivalmisteita, kun he saivat ensimmäisen syöpälääkereseptinsä. Kahden tai useamman tuotteen käyttäminen syöpälääkityksen lisäksi oli yhteydessä kaksi kertaa suurempaan haitallisten yhteisvaikutusten riskiin.

Lähde: Journal of Oncology Practice

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Uusia hoitovaihtoehtoja tappavaan syöpään

Tämä mullistava laite diagnosoi syövän 20 minuutissa!

Syöpäkipu ja sen hoito

Syövästä toipumisen psykologiset haasteet

Julkaistu: 12.8.2017