Sairaudet

Uusia hoitovaihtoehtoja tappavaan syöpään

Tutkijatiimi yhdisti voimansa kansainvälisessä projektissa ja on nyt onnistunut ymmärtämään paremmin leukemiaa aiheuttavia tekijöitä.

28.7.2015 Terve.fi

Tutkijatiimi yhdisti voimansa kansainvälisessä projektissa ja on nyt onnistunut ymmärtämään paremmin genomia ja transkriptomia, jotka ovat vastuussa toistaiseksi vielä parantumattomasta akuutista lymfaattisesta leukemiasta.

Tutkimukseen osallistui muun muassa Max Plank -instituutti, Düsseldorfin yliopisto sekä Kielin yliopisto.

Susi lampaan vaatteissa

Muutokset tietyissä geeneissä, jotka hallitsevat tiettyjen valkosolujen, B-lymfosyyttien, kasvua ja kehitystä, olivat päivänselviä.

TC3- ja HLF-geenien tautia aiheuttava fuusio sekä vastikään tunnistetut muutokset laukaisevat aiemmin tunnistamattoman leukemiasolujen muuttumisen erittäin varhaiseen kantasolumaiseen kehitysvaiheeseen, joka ei ole ulkoisesti nähtävillä soluissa.

- Tällaista leukemian muotoa voitaisiin kutsua sudeksi lampaan vaatteissa, kommentoi tutkija Martin Stanulla Zürichin yliopiston tiedotteessa.

Satoja syöpälääkkeitä testaukseen

Tutkijat testasivat satoja syöpälääkkeitä. Osa vielä kliinisessä kehitysvaiheessa olevista lääkkeistä vaikutti lupaavilta.

Yksi lääkkeistä, Venetoclax, keskittyy BCL2-proteiiniin, joka on vastuussa solukuolemista. Lääkkeen on jo todettu toimivan lupaavasti muihin syöpiin.

- Tarvitsemme lisää tutkimusta, jotta voimme selvittää, kuinka löytöjämme voidaan hyödytään hoitotilanteissa, kertoo tutkija Jean-Pierre Bourquin.

Lähteet:

Nature Genetics: Genomics and drug profiling of fatal TCF3-HLF-positive acute lymphoblastic leukemia identifies recurrent mutation patterns and therapeutic options

Universität Zürich: Neuer Therapiensatz für eine bisher unheilbare Form der Leukämie bei Kindern

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi