Terve.fi

Leukemiaan uusia hoitomuotoja

Leukemiaan uusia hoitomuotoja
Julkaistu 7.4.2014

Amerikkalaisten tutkijoiden hoidolla lähes 90 % potilaista parani. .

Leukemiassa syöpäsoluja muodostuu luuytimessä, josta ne vapautuvat verenkiertoon. Verenkierron välityksellä ne leviävät elimistöön. Leukemioita on akuutteja ja kroonisia. Akuutissa leukemiassa oireita voivat olla väsymys, verenvuodot ja sitkeät tulehdukset. Ilman hoitoa akuutti leukemia voi johtaa nopeasti kuolemaan. Krooninen leukemia voi olla pitkään lähes oireeton. Ensimmäisiä oireita ovat usein suurentuneet imusolmukkeet, ja tauti löydetään vasta verikokeiden avulla. 

Amerikkalaiset tutkijat kehittivät uuden hoidon akuuttiin B-valkosoluleukemiaan, jonka ennuste on muita leukemioita selvästi huonompi. He muokkasivat potilaan omia T-valkosoluja laboratoriossa sellaisiksi, että ne tunnistivat kyseiset syöpäsolut ja sitten tappoivat ne. Potilaat saivat näitä hoitosoluja infuusiona verenkiertoon. Hoito oli menestys, sillä 14 yhteensä 16 potilaasta parani akuutista B-soluleukemiasta. Hoidon jälkeen potilaat saivat kantasolusiirron, joka palautti verisolujen muodostuksen luuytimissä jälleen normaaliksi. Mutta hoito ei sujunut ilman haittoja. Verenkiertoon annettuna muokatut T-solut aiheuttivat potilailla voimakkaan tulehdusreaktion, jonka oireina esiintyi kuumetta ja verenpaineen laskua. Tutkijat onnistuivat kuitenkin havaitsemaan oireet ajoissa ja hillitsemään haitat lääkityksellä.

Syöpätautien hoito on kehittynyt valtavasti kuluneiden 10 – 20 vuoden aikana. Tämä tutkimus osoittaa, että oman elimistömme puolustussoluja oikealla tavalla muokkaamalla voidaan löytää uusia, erittäin tehokkaita syövän hoitomuotoja.

Lähde: Science Translational Medicine 2014; Vol. 6, Issue 224

Kommentoi »