Terve.fi

Yle: Kankea laintulkinta evää lääkkeet kymmeniltä syöpäpotilailta

Yle: Kankea laintulkinta evää lääkkeet kymmeniltä syöpäpotilailta
Munasarjasyövän hoidossa käytettävä tehokas lääkehoito on evätty monilta potilailta. Syynä on lakipykälän tulkinta, jonka mukaan kotona annettava kapselihoito ei kuuluisikaan sairaalan tarjottavaksi.
Julkaistu 7.4.2016

Munasarjasyövän hoidossa käytettävä tehokas lääkehoito on evätty monilta potilailta. Syynä on lakipykälän tulkinta, jonka mukaan kotona annettava kapselihoito ei kuuluisikaan sairaalan tarjottavaksi, uutisoi Yle.

Lakipykälän tulkinta muuttui

Vuoden 2014 lopussa myyntiluvan saanut Lynparza-lääke on hyllytetty sairaala-apteekista.

Lääkkeen hyllyttäminen ei liity potilasturvallisuuteen eikä edes sen korkeaan hintaan, vaan lakipykälän tulkintaan, arvioi Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkäri, professori Ulla Puistola Ylen haastattelussa.

Puistolalle hyllyttäminen oli käsittämätön päätös, sillä lääkelain pykälää on tähän asti tulkittu aina potilaan etua ajatellen.

Ennen potilas sai lääkkeensä, sairaalassa tiputettavan sytostaatin tai kotona nieltävän kapselin, kotikuntansa kustantamana ilman ongelmia.

Nyt tilanne on toinen. Päätöksen takana ovat Puistolan mukaan kaikkien yliopistosairaaloiden virkamiehet, jotka tekevät erityislääkehoitoon liittyvät päätökset.

– Kyse ei nähdäkseni ole rahasta, vaan periaatteesta. Jos pykälän tulkinnasta aletaan taistella yhtäkkiä tämän potilasryhmän kustannuksella, leikitään ihmishengillä, Puistola sanoo.

Laki päättäjien mukaan yksiselitteinen

Oulussa, Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa lääkkeen käyttöä puoltava päätös tehtiin hiljattain, mutta Turussa lääkehoitoa kohtaan nousi vastustusta.

Lakiin vedoten lääkkeen luvat kumottiin kaikissa sairaaloissa. Varsinais-Suomen lääkehuollon toimipisteistä vastaavan apteekkari Kirsti Torniaisen mielestä laki on yksiselitteinen.

– Kun potilas on hoidettavana sairaalassa tai poliklinikalla, niin kaikki hänen hoitoonsa kuuluvat asiat, lääkkeet mukaan lukien, katetaan hoitopäivämaksulla tai poliklinikkamaksulla. Tämän maksun piiriin eivät kuulu kuukausien mittaiset kotona syötävät lääkkeet, Torniainen kertoo Ylelle.

Lakiin kuitenkin sisältyy kohta siitä, että sairaala voi antaa potilaalle lääkettä, jos tämä on tilapäisesti avohoidossa tai jos siten voidaan taata keskeytymätön hoito.

Sittenkin rahakysymys?

Vaikka kyse ei Puistolan mukaan ole rahasta, voi uudesta lakipykälän tulkinnasta mahdollisesti olla taloudellista etua kunnille.

Nykytilanteessa potilas voi saada Lynparza-lääkkeen reseptillä apteekista yli 6 000 euron kuukausihintaan. Lääke ei ole Kela-korvauksen piirissä eikä se siten kerrytä lääkemaksukattoa. Summa jää kokonaisuudessaan potilaan maksettavaksi.

Tähän mennessä Puistola on hoitanut lääkkeellä kuutta potilasta.

– Olen hoitanut munasarjasyöpää sytostaateilla 30 vuoden ajan, eikä mikään muu lääke toimi näin hyvin ja täsmälääkkeenä juuri tietyille munasarjasyöville, Puistola kertoo.

Nyt lääke muuttuu avun saaneillekin maksulliseksi.

Potilaat epätasa-arvoisessa asemassa

Tällainen ongelma koskee uusia lääkkeitä, kuten juuri Lynparzaa, jolle ei ole vielä myönnetty korvattavuutta. Jo pitempään käytössä olleilla syöpälääkkeillä on usein erityiskorvattavuuspäätös, jolloin lääke on potilaalle ilmainen myös kotikäytössä.

Helsingin Sanomien haastatteleman syöpäjärjestöjen ylilääkäri Riikka Huovisen mukaan lakipykälän tulkinta asettaa pienen potilasryhmän epätasa-arvoiseen asemaan.

Liuoksena suoneen annettava lääke annetaan sairaalassa, mutta kapselimuotoisen lääkkeen potilas voi nauttia itse kotonaan. Koska jälkimmäinen ei vaadi sairaalakäyntiä, jää lääke silloin potilaan itsensä maksettavaksi.

– Onhan tämä käsittämätöntä, että lääkkeen tablettimuoto ratkaisee asian. Kyse on kuitenkin potilaille välttämättömistä lääkkeistä. Laki sanoo myös, että lääkärin on hoidettava potilasta parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt taloudelliset asiat tulevat lääkärin ja potilaan väliin, Huovinen sanoo.

Lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »