Terve.fi

Yli 40 miljardin dollarin bisnes – maailman 10 myydyintä syöpälääkettä

Yli 40 miljardin dollarin bisnes – maailman 10 myydyintä syöpälääkettä
Lääkebisneksessä ei penneillä pelailla. Pelkästään maailman kymmenen myydyintä syöpälääkettä tuovat lääketeollisuuden toimijoiden taskuihin vuosittain yli 43 miljardia dollaria. Samaan aikaan Suomen vuosittaiset sosiaali- ja terveydenhuollon menot olivat dollareiksi muutettuna noin 17,3 miljardia.
Julkaistu: 23.6.2014

Lääkebisneksessä ei penneillä pelailla. Pelkästään maailman kymmenen myydyintä syöpälääkettä tuovat lääketeollisuuden toimijoiden taskuihin vuosittain yli 43 miljardia dollaria. Samaan aikaan Suomen vuosittaiset sosiaali- ja terveydenhuollon menot olivat dollareiksi muutettuna noin 17,3 miljardia.

Isojen lääkefirmojen hallintaa

Maailman myydyin syöpälääke vuonna 2013 oli Genentechin ja Rochen rituksimabi, joka päätyy kuluttajien käsiin Rituxanina ja MabTherana. Teollisuuden tietojen perusteella lääke toi markkinoijilleen lähes 8 miljardin dollarin myyntitulot.

Roche on Genentechin pääomistaja, ja yhdessä nämä firmat hallitsevat suvereenisti maailman syöpälääkemarkkinoita. Vuosittaiset myyntitulot pelkästään kolmen myydyimmän syöpälääkkeen osalta tuovat näiden yritysten kassoihin yhteensä yli 21 miljardia dollaria.

Muita suuria rahasampoja takovia yrityksiä ovat muun muassa Novartis, Amgen, Celgene ja Jenssen (Yhdysvalloissa Johnson & Johnson).

Useita lääkkeitä käytetään myös muuhun kuin syöpien hoitoon. Alla olevat luvut koskevat ainoastaan syövän hoitoon liittyvää lääkemyyntiä. Todellisuudessa lääkefirmojen kokonaistulot lääkettä kohden ovatkin alla lueteltuja suurempia.

Maailman 10 myydyintä syöpälääkettä vuonna 2013

Vaikuttava aine, lääke, markkinoijaMyynti mrd $HoitokohteetRituksimabi (Rituxan/MabThera, Genentech/Roche)7,78Non-Hodgkin-lymfooma, krooninen lymfaattinen leukemiaBevasitsumabi (Avastin, Genentech/Roche)6,75Erilaiset sisäelinsyövätTrastutsumabi (Herceptin, Genentech/Roche)6,56Rinta-, ruokatorven ja vatsalaukun syövätImatinibi (Glivec, Novartis)4,69Eri leukemiat, ruuansulatuskanavan tukikudoskasvaimetPegfilgrastiimi (Neulasta, Amgen)4,39Kuumeinen neutropeniaLenalidomidi (Revlimid, Celgene)4,28Luuydinkasvain, myelodysplastiset oireyhtymät, manttelisolulymfoomaPemetreksedi (Alimta, Eli Lilly)2,70KeuhkosyöpäBortetsomibi (Velcade, Takeda ja Jenssen)2,61Luuydinkasvain, manttelisolulymfoomaSetuksimabi (Erbitux, ImClone ja Merck)1,87Paksusuolen syöpä, pään ja kaulan alueen syöpäAbirateroniasetaatti (Zytiga, Jenssen)1,70Eturauhassyöpä

Yhdysvallat kyseenalaisella kärkipaikalla

Yhdysvaltojen myyntiosuus kaikista kärkipään syöpälääkkeistä on jopa yli puolet.

Yhdysvalloissa myydyin syöpälääke vuonna 2013 oli muun maailman tapaan rituksimabi huimalla 3,59 miljardin dollarin myynnillä.

Perässä tulivat bevasitsumabi 2,78, lenalidomidi 2,49, imatinibi 1,94 ja trastutsumabi 1,93 miljardin dollarin myynnillä.

Patenttitaisto tuo muutoksia kärkeen

Osalle kärkikastin lääkkeistä tulevat vuodet ovat jännittäviä, sillä joidenkin patentit ovat umpeutumassa. Tällöin muille firmoille avautuu mahdollisuus suunnitella ja valmistaa rinnakkaislääkkeitä.

Kilpailu alalla tulee väistämättä lisääntymään.

Tämä on jo huomattu kroonisen lymfaattisen leukemian (KLL) hoidossa käytettävän rituksimabin (Rituxan/MabThera) osalta. Saman yrityksen markkinoiman obinututsimabin (Gazya) käytöllä on saatu parempia tuloksia KLL:n hoidossa kuin rituksimabilla, kertoo viimeaikainen tutkimus.

– Näiden tulosten mukaan obinututsimabilla on potentiaalia korvata rituksimabi KLL-potilaiden hoidossa, tutkija Valentin Goede Kölnin yliopistollisesta sairaalasta kertoo. Kroonisen lymfaattisen leukemian hoitoon on tarjolla muitakin vaihtoehtoja. Ibrutinibi (Imbruvica, Pharmacyclics) on tutkimuksen mukaan näyttänyt toimivan niillä potilailla, joilla mikään muu hoito ei ole toiminut.

Myyntitiedot keräsi EvaluatePharma.

Lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »