Kauneus ja Terveys

Uskaltaako kolmiolääkkeitä käyttää?

Uskaltaako kolmiolääkkeitä käyttää?
Kolmio lääkepurkissa varoittaa, että lääke voi tehdä olosta väsyneen, tokkuraisen ja sekavan. Jotkut kolmiolääkkeet aiheuttavat riippuvuutta.
Julkaistu: 14.11.2017
Kolmiolääke on lääke, joka voi heikentää kykyä ajaa autoa ja tehdä tarkkuutta vaativia töitä.
Monet lääkkeistä vaikuttavat keskushermostoon. Tämä alentaa tarkkaavaisuutta ja aiheuttaa uneliaisuutta ja tokkuraisuutta. Kyky reagoida, tehdä havaintoja ja koordinoida liikkeitä heikkenevät.
Punaisen varoituskolmion tehtävä on osoittaa yhdellä vilkaisulla, että lääke voi häiritä suorituskykyä.

KOLMIOLÄÄKKEET AUTTAVAT KIPUUN JA UNETTOMUUTEEN

Kolmiolääkkeitä määrätään moneen eri vaivaan: kivun lievitykseen, unettomuuteen, masennukseen ja ahdistukseen, migreeniin, yskään ja jopa matkapahoinvoinnin ehkäisyyn.
Unilääkkeet ja rauhoittavat sisältävät usein bentsodiatsepiineja tai niiden johdannaisia. Kipuun käytetään morfiinin sukulaisia opiaatteja.
Merisairauden ehkäisyyn tarkoitetussa tuotteessa on väsyttävää antihistamiinia. Yskänlääke taas voi sisältää alkoholia. Suurin osa on reseptilääkkeitä.

ÄLÄ PELKÄÄ KOLMIOLÄÄKETTÄ

Varoituskolmiota ei ole syytä pelätä. Lääkärin pitäisi kertoa, minkä takia määrää tabletit, miten niitä otetaan ja millaisia vaikutukset ovat. Esimerkiksi kipuun annettua lääkettä ei ole syytä vältellä.
– Särky saa tuntua vähän, mutta järjetöntä, unet vievää kipua ei pidä potea. On hyvä hoitaa särky riittävän tehokkaasti. Se voi auttaa ehkäisemään tilanteen kroonistumista, kertoo fysiatrian erikoislääkäri Saija Paavola Ortonista.
Opiaatteja käytetään kivunhoidossa silloin, kun tulehduskipulääkkeistä tai parasetamolista ei ole tarpeeksi apua tai ne eivät sovi.
Niillä hoidetaan etenkin kovia akuutteja särkyjä, jotka aiheutuvat luunmurtumista, syövistä sekä leikkauksista. Ne voivat lievittää myös nivelrikosta, vyöruususta tai viisaudenhampaan poistosta tulevaa jomotusta.
Niitä ei suositella kroonisen kivun hoitoon. Opiaatit eivät tutkimusten mukaan paranna pitkittyneestä selkäkivusta kärsivien elämänlaatua eivätkä nopeuta töihinpaluuta. Silti niitä käytetään. Vaarana on, että lääkkeistä tulee riippuvaiseksi.

JÄÄKÖ KOLMIOLÄÄKKEISIIN KOUKKUUN?

Erityisesti kivunhoidossa käytetyt opiaatit ja unettomuutta ja ahdistusta lievittävät bentsodiatsepiinit aiheuttavat riippuvuutta, jos niitä käyttää pitkään.
Keskushermosto sopeutuu lääkkeeseen, ja jos käytön lopettaa, vieroitusoireet alkavat. Niitä ovat ripuli, unettomuus, ärtymys ja kiihtymys. Riippuvuus voi olla myös psyykkistä.
Jos särky on ollut kovaa, hallitsematonta ja tuonut pelkoa, lääkkeestä voi olla vaikea luopua. Koukuttuminen voi olla monisyistä. Jos esimerkiksi kipulääke on helpottanut myös nukkumista, sen käyttöä saattaa haluta jatkaa, vaikka tilanne olisi helpottunut.
Toiset addiktoituvat helpommin kuin toiset. Kun lääkettä käyttää todelliseen tarpeeseen vain vähän aikaa, riippuvuutta ei pidä pelätä.
– Ne, jotka pohtivat asiaa jo etukäteen, eivät yleensä jää vahingossa koukkuun. Sitä pelätään enemmän kuin on syytä, Paavola sanoo.

KOLMIOLÄÄKKEET EIVÄT ESTÄ AJAMISTA KOKONAAN

Autoa voi ajaa, jos olo tuntuu tavalliselta. Jos olo on väsynyt tai tokkurainen, rattiin ei ole asiaa. Esimerkiksi unilääke säilyy verenkierrossa yleensä pitkään, joten aamullakaan ei välttämättä ole ajokunnossa.
Opiaatit aiheuttavat mielihyvän tunnetta, euforiaa. Silloin saattaa yliarvioida kykyjään liikenteessä. Jos on ottanut esimerkiksi viisaudenhampaan poiston jälkeiseen kipuun määrättyä kodeiinia, on hyvä tarkkailla oloa muutama tunti ennen auton ajamista.
Haittavaikutukset ovat yleensä suurimmat, jos kolmiolääkkeitä ottaa vain silloin tällöin. Jos niitä käyttää jatkuvasti, kehittyy sietokykyä. Tällöin aineen vaikutus ei välttämättä ole niin voimakas. Ajokunto pitää muistaa arvioida aina, kun lääkityksessä tapahtuu muutoksia.
Jo vakava masennus, väsymys tai kova kipu heikentää ajokykyä. Ne voivat olla hoitamattomina suurempi riski liikenteessä kuin oikein kolmiolääkkeillä hoidettuina.
Asiantuntijat: farmakologian professori Hannu Raunio/Itä-Suomen yli­opisto ja fysiatrian erikoislääkäri Saija Paavola/Orton
Lähteet: Suomen Lääkärilehden artikkeli Opioidit pitkäaikaisen kivun hoidossa (2013), Terveyskirjasto
Lue myös:
Kommentoi »