Sairaudet

Kuitupitoinen ruoka ja tulehduskipulääkkeet saattavat vähentää suolistosyöpiä

Suolistosyöpä kehittyy harvemmin henkilöille, joiden ruokavaliossa on paljon kuituja, tai joilla on pitkään jatkuva tulehduskipulääkitys.

18.9.2017 Terve.fi

Paksu- ja peräsuolisyöpä näyttäisi kehittyvän harvemmin henkilöille, joiden ruokavaliossa on paljon kuituja. Myös pitkään jatkuva tulehduskipulääkitys liittyy pienentyneeseen riskiin, tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen perusteella runsaasti ravintokuituja saavien suolistossa on noin puolet harvemmin polyyppeja, jotka voivat kehittyä varsinaiseksi syöväksi. Yhteys koski veteen liukenevia sekä liukenemattomia kuituja eli mm. marjoista ja viljatuotteista saatavia kuituja.

Samanlainen ja pitkälti samansuuruinen vaikutus liitettiin tulehduskipulääkityksiin. Selkeimmät tulokset koskivat niitä päivittäin pitkän aikaa käyttäviä.

Kummatkin nyt havaitut yhteydet on nähty tutkimuksissa aiemminkin, mutta tätä ennen valtaosa tutkimuksista on keskittynyt varsinaisiin paksu- ja peräsuolisyöpiin. Polyyppeja pidetään syövän edeltäjinä, joten vaikuttaisi siltä, että kuitupitoinen ruoka voi ehkäistä myös näiden varhaisten muutosten ilmaantumista.

Tarkka mekanismi on vielä selvittämättä, mutta kuitupitoinen ruoka auttaa suolistoa tyhjenemään nopeammin, jolloin mahdolliset syöpää aiheuttavat ainekset eivät ehdi vaikuttaa suolistossa. Tulehduskipulääkkeet puolestaan voivat estää suolistosyöville tärkeiden COX-entsyymien toimintaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Lähde: Journal of Epidemiology & Community Health 2017;DOI:10.1136/jech-2016-208606

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi