Terve.fi

Tulehduskipulääkkeiden turvallinen käyttö

Tulehduskipulääkkeiden turvallinen käyttö
Tulehduskipulääkkeet ovat tavallisia apteekista ostettavia särkylääkkeitä. Näiden kipulääkkeiden käyttöön liittyy kuitenkin vakava ruoansulatuskanavan verenvuodon vaara.
Julkaistu 18.6.2012

Tulehduskipulääkkeet ovat tavallisia apteekista ostettavia särkylääkkeitä. Näiden kipulääkkeiden käyttöön liittyy kuitenkin vakava ruoansulatuskanavan verenvuodon vaara.

Suomessa menehtyy vuosittain arviolta 100–200 ihmistä tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksiin. Tulehduskipulääkkeiden haitat ovat samanlaisia riippumatta siitä ovatko ne itsehoito- tai reseptilääkkeitä.

Mahavaivojen puuttuminen ei takaa turvallisuutta, koska mahahaava on usein oireeton. Kauan jatkunut ongelmaton käyttö ei takaa myöskään takaa turvallisuutta. Riski saada mahahaava kasvaa jos käytetään useita särkylääkkeitä päällekkäistä ja lääkettä käytettään jatkuvasti.

Mahan ja suoliston verenvuoto riskiä kasvattavat myös tulehduskipulääkkeen suuri annos, yli 65 vuoden ikä, kortikosteroidin käyttö, aikaisempi mahahaava ja veren hyytymistä estävän lääkkeen käyttö.

Mihin tulehduskipulääkkeitä käytetään?

Tulehduskipulääkkeitä käytetään kipu- ja kuumetilojen, kuten flunssan ja influenssan oireiden hoidossa. Niitä käytetään myös erilaisten lihas- ja nivelkipujen, päänsäryn, migreenin, hammassäryn, reumasärkyjen ja kuukautiskipujen hoidossa. Ne helpottavat myös reumasärkyjä, nivelrikko- ja kihtikipuja. Tulehduskipulääkkeitä käytetään myös äkillisissä tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloissa ja vammojen jälkitilojen hoidossa.

Miten käytän tulehduskipulääkkeitä turvallisesti?

  • Vältä päällekkäistä käyttöä, ”vilustumislääkkeet” sisältävät lähes aina tulehduskipulääkettä.
  • Tulehduskipulääkkeiden teho ei lisäänny, vaikka käyttäisit kahta tai useampaa lääkettä samanaikaisesti, koska ne vaikuttavat samalla tavalla – haitat vain kasvavat
  • Käytä pienintä tehokasta annosta, haittojen vaara kasvaa annoksen suurenemisen myötä. Älä siis ota heti kahta tablettia kerrallaan, ellet tiedä että yksi tabletti ei riitä kipuusi tai laskemaan kuumettasi.
  • Käytä ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä vain tilapäisesti – jos särky on vaikeaa tai jatkuu – ota yhteys lääkäriisi
  • Lääkkeillä on aina haittavaikutuksia, särkylääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa päänsärkyä
  • Astmaatikon on hyvä tietää, että jos yksi tulehduskipulääke on aiheuttanut sinulle astmaoireita, muut tekevät todennäköisesti saman, parasetamoli sopii useimmille astmaatikoille.
  • Verenpainepotilaan on hyvä tietää, että tulehduskipulääkkeiden jatkuva käyttö voi heikentää verenpainelääkkeiden tehoa ja voi pahentaa myös sydämen vajaatoimintaa

Paikallisella käytöllä ja parasetamolilla vähemmän haittoja

Tulehduskipulääkkeiden paikallisella käytöllä ja parasetamolilla on vähemmän haittoja. Paikallinen tulehduskipulääkegeeli tehoaa säännöllisesti käytettynä parhaiten urheiluvammoissa ja pinnallisissa lihaskivuissa. Ohjeiden mukaisessa paikalliskäytössä ei ole todettu vakavia haittoja, koska lääkkeen pitoisuus verenkierrossa on pieni. Geelien käyttöön liittyy valoherkistymisen mahdollisuus, jos voideltu ihoalue joutuu auringon valoon.

Särky- ja kuumelääke parasetamoli ei lisää riskiä saada suolistoverenvuotoa, koska se vaikuttaa eri tavoin kuin tulehduskipulääkkeet. Parasetamoli ei vaimenna tulehdusreaktiota, mutta ei myöskään vähennä mahan ja suoliston limakalvon suojatekijöitä. Parasetamoli soveltuu myös käytettäväksi raskauden aikana. Parasetamolin liika-annosteluun liittyy maksavaurion riski. Siksi parasetomolin käyttö ei ole suositeltavaa jos käyttää runsaasti alkoholia.

Lisätietoja tulehduskipulääkkeiden turvallisesta käytöstä saat lääkäriltä ja apteekista. Tutustu myös huolella lääkkeiden pakkausselosteisiin.

Kommentoi »