Terve.fi

Ylipitkät antibioottikuurit? Lääkemääräyksiin toivotaan malttia

Ylipitkät antibioottikuurit? Lääkemääräyksiin toivotaan malttia
Pitääkö esimerkiksi kroonista borrelioosia tai mykoplasmaa todella hoitaa pitkällä antibioottikuurilla? Lue infektiolääkärin näkemys tästä ja ylipäänsä antibioottien määräämisestä.
Julkaistu: 10.4.2018

Kukaan ei hoida verenpainelääkkeillä ihmistä, jonka verenpaine ei ole kohonnut. Samaa ajatuksenkulkua pitäisi noudattaa, kun määrätään antibiootteja, sanoo infektiosairauksien ja sisätautien erikoislääkäri, dosentti Pertti Arvola Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Arvola puhui Tampereen Lääkäripäivillä 2015.

-Antibioottia ei koskaan pitäisi käyttää varmuuden vuoksi, hän alleviivaa. Harmitonta antibioottihoitoa ei ole.

“Muotihoitoja muoti-infektioihin”

Potilailla on joskus jyrkkiä käsityksiä antibiooteista, mikä voi tuoda omat haasteensa lääkärintyöhön. Osa tuntuu uskovan, että tämä “ihmepilleri” auttaa lähes vaivaan kuin vaivaan, ja osa taas suhtautuu hyvin kriittisesti ylipäänsä lääkkeisiin epäluonnonmukaisena koululääketieteenä.

Arvola on pannut merkille, että myös ammattilaisten keskuudessa on vaihtelevia käsityksiä. Osa lääkäreistä on ilmoittanut kannattavansa esimerkiksi varsin pitkiä, yleisemmästä käsityksestä poikkeavia antibioottihoitoja.

Dosentti käyttää sanoja ”muoti-infektiot ja niiden muotihoidot” mainitessaan esimerkkejä, mykoplasman ja kroonisen borrelioosin hoitamisen poikkeavan pitkän antibioottilääkityksen avulla.

Arvola ei kuitenkaan halua leimautua antibioottien vastustajaksi. Hän määrää niitä itsekin työssään ja tähdentää, että niistä on erittäin suurta hyötyä useissa tapauksissa.

Antibioottien kaksoiskäsky

1. Antibioottihoito on hyödyllistä, jos on kyse taudista, jonka aiheuttaa sellainen bakteeri, johon valittu antibiootti tehoaa. Virustaudeissa ab ei tepsi.

2. Antibioottihoito on hyödyllistä, ellei ole odotettavissa suhteettoman suuria haittoja ab-hoidosta.

Elleivät nämä kaksi ehtoa täyty, ei antibioottia pidä määrätä.

Uusista antibiooteista turha odottaa pelastusrengasta?

Mitä enemmän antibiootteja käytetään, sitä enemmän lisääntyy antibioottiresistenssi. Yleisistä infektioista on tullut ja pelätään tulevan yhä vaikeammin hoidettavia, kun bakteerit keksivät keinoja päihittää nykyisiä antibioottejamme.

Eikä helpotusta ole Arvolan mukaan luvassa lähitulevaisuudessa. Hänen näkemyksensä on, ettei lääketeollisuus ole kiinnostunut kehittämään uusia antibiootteja, sillä niistä saatavat voitot ovat verrattain vähäisiä.

Osapuilleen ainoaksi keinoksi näyttää jäävän yritys hidastaa antibioottiresistenssin laajenemista, hahmottaa Arvola. Jonkin verran tarrataan jo pelastaviin oljenkorsiin: vanhoja antibiootteja on jouduttu kaivamaan naftaliinista uuteen käyttöön.  

Esimerkkejä sivuvaikutuksista, joita saattaa tulla antibiooteista

 • Anafylaksia.
 • Ihottumat.
 • Ripuli.
 • Verenkuvamuutokset.
 • Jänne-, munuais-, sydän-, maksa ja keuhkovauriot.
 • Hermostovaikutukset.
 • Hiivat.
 • Mikrobien antibioottiresistenssin lisääntyminen.
 • Clostridium Difficile, pahimmillaan henkeä uhkaava infektio, noussut 2000-luvulla merkittäväksi ab-hoidon haitaksi.
 • Muut superinfektiot.
 • Kustannukset.
 • Elimistön mikrobiomin muutokset: astman, tulehduksellisten suolistosairauksien, lihavuuden ja jopa psyykkisten häiriöiden mahdollinen lisääntyminen?

Lue myös:

Kurkkukipu ja keuhkoputkentulehdus – antibiootteja aivan liian usein

Löperöille lääkäreille tulossa sakko Kreikassa

 

1 kommentti