Mikä oikeuttaa pettämään?

Mikä oikeuttaa pettämään?
Pienen lapsen hoitoon omistautunut nainen on parisuhteessa todennäköisin petetyksi tuleva osapuoli. Mikä tekee kumppanin uskottomaksi?
Kuvat
Julkaistu 29.11.2016

Suomalaiset pettämistarinat voi jakaa psykoterapeutti Annikki Kaikkosen mukaan karkeasti neljään kategoriaan. Ne ovat pitkäaikaiset seksisuhteet, lyhyet syrjähypyt, romanttiset suhteet ja sitoutuneet rakkaussuhteet. Kaikkonen haastatteli 40 pettänyttä tai petetyksi tullutta naista ja miestä uuteen kirjaansa Uskottomuus.

VAIMO, JOKA SILITTÄÄ MIEHEN PAIDAT

Kaikkosen mukaan petetyksi tulijan arkkityyppi on kodille ja perheelle omistautunut pienten lasten vanhempi, useimmiten nainen, joka silittää ehkä puolisonsa paidat, leipoo, kokkaa ja säilöö sekä organisoi talonrakennusprojektin. Seksi on hiipunut.

Ennen kuin puolison pettäminen on selvinnyt hänelle, hän on ajatellut tuntevansa kumppaninsa läpikotaisin. Kun pettäminen on paljastunut, se on aiheuttanut suuren traumaattisen kriisin.

PETTÄJÄ ELÄÄ TOISESSA TODELLISUUDESSA

Tyypillinen pettäjä on valloittamisesta nauttiva maskuliininen mies, jolle oma vaimo on rakastettu lasten äiti ja muut naiset kertakäyttöisiä huoria. Syrjähypyt onnistuvat, sillä miehellä on paljon työmatkoja ja itsenäinen työ. Jos hän jää uskottomuudesta kiinni, hän paljastaa vain sen, mikä on pakko kertoa. Pettäjämiehet saattavat kuitenkin kertoa valloituksista kavereiden kesken ja puhua niistä poikien metsästysmeininkinä.

Pari Kaikkosen haastattelemaa kroonisesti pettänyttä naista poikkesivat miehistä selkeästi siinä, että he pitivät suhteensa salassa ystäviltään.

– Naisilla ei ole vastaavaa naisten muodostamaa tyttöjen ryhmädynamiikkaa, vaan he näyttävät metsästäneen täysin itsenäisesti, Kaikkonen kertoo kirjassaan.

Kaikkosen haastattelemat pettäjämiehet olivat yli nelikymppisiä ja hän arvioikin, että nuorempien miesten tarinat ovat luultavasti erilaisia. Kaikkosen maalaamaa kuvaa ei voi siis yleistää kaikkiin uskottomiin miehiin.

KOSTOA JA OMAN NAISEUDEN ETSIMISTÄ

Miksi suomalaiset sitten pettävät? Kaikkosen haastattelemat pettäjämiehet kokevat sen oikeudekseen. Vaimo on heidän omansa, mutta itsellä on lupa valloituksiin. He jakavat arjen ja työmatkat tai muut pettämistilanteet mielessään kahteen eri kategoriaan, joissa pätevät eri säännöt. Kun he ovat rakentaneet kahdet säännöt itselleen, pettäminen ei välttämättä kovasti vaivaa heidän mieltään.

Kirjaan haastatelluille toistuvasti pettäneille naisille oma uskottomuus oli kosto tai väylä naiseuden löytämiselle ja toteuttamiselle. He saattoivat oikeuttaa pettämisen itselleen ajattelemalla, että se on tapa olla uskollinen omalle itselleen. Jos omassa liitossa ei saa aitoa hyväksyntää, sitä on lupa hakea pettämällä.

Sama selvisi Kauneuden ja Terveyden seksitutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan 50 prosenttia naisista pitää pettämistä oikeutettuna, jos vakisuhde ”ei toimi”. Alttiimpia pettämään ovat 40–60-vuotiaat naiset. Tutkimukseen vastasi 743 ihmistä, joista 52 prosenttia oli miehiä ja 48 prosenttia naisia. Tutkimus tehtiin keväällä 2016.

Lähteenä Annikki Kaikkonen: Uskottomuus – syyt ja seuraukset, Minerva 2016.

Lue myös:

Kommentoi »