”Olen rakastunut naiseen, mutta hänen ulkonäkönsä mietityttää – mitä teen?”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suomen evankelis-luterilainen kirkko
”Olen rakastunut naiseen, mutta hänen ulkonäkönsä mietityttää – mitä teen?”
Voiko kumppanin ulkonäkö häiritä siinä määrin, että se on este suhteen onnistumiselle? Perheneuvoja Pekka Puukko muistuttaa, että kukaan meistä ei ole täydellinen ja että parisuhteen onnistumiseksi tarvitaan usein kompromisseja.
Julkaistu: 15.1.2021
Rakastumisen alkuhuumassa rakkauden kohde näyttäytyy usein täydellisenä ja vaikka toisesta tiedostaisi pieniä puutteitakin, ne jäävät taka-alalle. Jos suhteen alkuvaiheessa jokin kumppanin piirre mietityttää paljon, kannattaa pohtia suhdetta syvemmin.
Tällä viikolla Rakkausklinikalla kysytään, voiko kumppanin ulkonäkö häiritä siinä määrin, että se on este onnistuneelle parisuhteelle. Kumppanin ulkonäön pohtiminen aiheuttaa kysyjälle onnettomuuden tunnetta ja epävarmuutta.
Perheneuvoja Pekka Puukko neuvoo pohtimaan, onko epävarmassa olossa lopulta kyse vain ulkonäöstä, vai kenties jostain aivan muusta.
Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.

Minulla on ihana nainen, mutta mietin hänen ulkonäköään negatiivisesti – eihän tällaisia pitäisi miettiä?

Olen parisuhteessa ja ihastunut, jopa rakastunut erääseen naiseen, joka on luonteeltaan aivan ihana ja tulemme todella hyvin juttuun. Välillä minulle tulee kuitenkin tunne, että en olisi jostain syystä täysin onnellinen. Mietin kumppanin ulkonäköä todella paljon enemmän negatiiviseen sävyyn ja se saa oloni joskus epävarmaksi.
Nainen on minuun täysin rakastunut ja puhuu tulevaisuudesta, jossa meillä olisi lapsia ja omakotitalo. Nainen on todella herkkä, enkä siksi haluaisi tästä välillä ilmenevästä onnettomuuden tunteesta hänelle puhua. Mitä minun kannattaisi tässä tilanteessa tehdä tai mistä tämä voisi johtua?
Suhteemme on kuitenkin vasta aika alussa, ja eikö alkuvaiheessa pitäisi olla toiseen aivan ihastunut eikä miettiä tällaisia?

Perheneuvoja Pekka Puukko vastaa:

Eikö se, että kerrot olevasi ihastunut, ja jopa rakastunut kerro, että kipinää välillänne on? Kuitenkin mieleesi hiipii aika ajoin epäilyksiä. Ja samalla tuumit, pitäisikö alkuvaiheessa olla aivan ihastuneena miettimättä tämmöisiä.
Ajattelen että meistä kukaan ei ole täydellinen, eikä täydellistä kumppania ole olemassa. On kumppaniehdokkaita, joista joidenkin kanssa sovitaan hyvin yhteen, toisten kanssa vähän huonommin. Loppu on sitten yhteistä työtä yhteisen päämäärän eteen. Ja usein tarvitaan myös kompromisseja.
Perheneuvoja Pekka Puukon mukaan täydellistä kumppania ei ole, vaan on olemassa kumppaniehdokkaita, joista toisten kanssa sovitaan paremmin yhteen, toisten kanssa huonommin.
Meillä ihmisillä on aika erilaisia rakastumisen tapoja, puhutaan erilaisista rakastumistyyleistä. Jotkut meistä ovat rakastuessaan umpihuumaantuneita ja ystävät varoittelevat vaaleanpunaisista silmälaseista. Toisen kokemus rakkaudesta voi olla, että paras rakkaus kasvaa hitaasti, ystävyyden kautta. Joku voi rakastua siihen, että häneen on rakastuttu. Oletko pohtinut, millainen rakastuja sinä olet, millainen on sinun rakastumistyylisi?
Toisin kuin yleensä ajatellaan, huumaava rakastumisen tunne ei ole takuu parisuhteen onnistumisesta. Eli jos ajattelet suhteenne tulevaisuuden mahdollisuuksia, ei ole syytä olla huolissaan, vaikka et heti rakastumisen sokaisema olisikaan.
”Huumaava rakastumisen tunne ei ole takuu parisuhteen onnistumisesta.”
Perheneuvoja Pekka Puukko
Parisuhteeseen lähteminen - niin kuin monet isot päätökset elämässä - on aina kokeilu, eikä varmaa reseptiä onnistumiseen ole. Parhaat onnistumisen mahdollisuudet ovat silloin, kun mukana ovat sekä tunteet että järki. Tottakai tulevasta kumppanista on hyvä pitää tunnetasolla. Ja hyvä on, jos hänet kokee myös eroottisesti puoleensavetävänä.
Mutta hyvä on myös käyttää järkeä. Onko teillä yhteiset elämän arvot? Onko teillä jonkinlainen yhteinen näkymä elämästä? Millaisia ovat kummankin läheisyyden tarpeet, kaipaatteko yhtä paljon toistenne kainaloon? Yhteinen huumorintaju on vahva plussa, ja se voi pehmentää monet matkan varrelle sattuvat kuopat. Mitä ajattelette toistenne ystävistä? Jos näissä natsaa hyvin yhteen, voi ehkä suhtautua armollisemmin siihen, jos toisen ulkonäkö ei ihan täydellisesti vastaa omia ihanteita.
Ajattelen että tunteet ovat aina oikeassa, ne kertovat meille jotakin tärkeää. Näin oletan sinunkin tilanteessasi. Vaikeampi kysymys sitten on, mikä tarkalleen ottaen on tunteittesi viesti. Onko tässä syvimmiltään kyse ulkonäöstä, vai onko siitä ehkä tullut jonkinlainen hämäävä savuverho syvemmille kysymyksille, joista et ole vielä saanut täysin kiinni?
Millaisia kokemuksia sinulla on parisuhteessa olemisesta? Onko se turvallista, vai oletko joutunut aiemmissa suhteissasi pettymään tai tullut hylätyksi? Millaisen parisuhteen mallin vanhempasi antoivat sinulle? Onko nykyisessä elämäntilanteessasi jotakin, joka saa sitoutumisen tuntumaan arveluttavalta? Ja lopuksi, oletko itse ollut kumppanillesi rehellinen elämäsi keskeisissä asioissa?
Ulkonäkö on herkkä alue, johon ihminen voi itse jossain määrin vaikuttaa, mutta ei kuitenkaan kovinkaan paljoa. Ulkonäköön liittyvät huomautukset voivat osua hyvin herkkiin kohtiin ja aiheuttaa toisessa sellaista epävarmuutta, joka vaikuttaa parisuhteeseen pitkän aikaa. Epävarmuus omasta ulkonäöstä voi aiheuttaa esimerkiksi kysymyksiä omasta kelpaamisesta, pelkoa hylätyksi tulemisesta, vetäytymistä parisuhteen vuorovaikutuksesta tai mustasukkaisia ajatuksia.
”Vain sellaisia ulkonäköön liittyviä asioita kannattaa kommentoida, jotka voi korjata kymmenessä minuutissa.”
Perheneuvoja Pekka Puukko
Hyvä työtoverini kertoi kerran kauniin ohjeen: vain sellaisia ulkonäköön liittyviä asioita kannattaa kommentoida, jotka toinen voi halutessaan korjata kymmenessä minuutissa.
Pohdintasi kuulostaa sinällään arvokkaalta parisuhdetaidolta. On hyvä, että tavoitat omat ajatuksesi ja voit käydä sisäistä keskustelua ennen kuin ehkä otat puheeksi vaikeita asioita. Jotkut asiat voivat jäädä sisäiseksi keskusteluksi, joidenkin asioiden puheeksi ottaminen on parisuhteen kannalta todella tärkeää. Kummanko tyyppisistä asioista tässä on mielestäsi kyse?
Kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee paljon, emmekä valitettavasti ehdi vastata ihan kaikkiin, mutta vastaamme niin nopeasti ja niin moneen kysymykseen kuin mahdollista.
Kommentoi »