Kauneus & Terveys

Estääkö lääkitys ihastumisen?

Antto Kajava

Työterveyslääkäri

Antto Kajava

Kysymys:

Voiko serotoniinilääkitys (Cipralex) estää rakastumisen, koska serotoniiniarvot eivät pääse nousemaan? Lääkkeen ansiosta opiskelu ja sosiaaliset tilanteet sujuvat. Ahdistus ja paniikkikohtaukset katosivat. Haittana on halujen väheneminen ja orgasmivaikeudet. 

Voiko ihastuksen lopahtaminen parin kuukauden jälkeen johtua lääkkeestä? Ihastun, mutta tunne ei koskaan syvene. En ole masentunut vaan muuten oikein tyytyväinen elämääni. Pari vuotta sitten lakkasin käyttämästä lääkettä, ja oireet palasivat aiempaa pahempina. Tosin silloin lopetin kerrasta ja elämän­tilanteeni oli nykyistä huonompi. 

Haluaisin taas luopua lääkityksestä mutten uskalla. Kuinka vaarallista on syödä vuosia SSRI-lääkkeitä? Onko niistä mahdollista päästä eroon viiden vuoden jälkeen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rakastuminen on moniulotteinen prosessi, jota on vaikea määritellä tarkasti. Siksi yksiselitteisen vastauksen antaminen on hankalaa. Tiedetään, että serotoniinilla on toden­näköisesti keskeinen rooli rakastumisen aivokemiallisissa prosesseissa. On mahdollista, että serotoniiniaineenvaihduntaan vaikuttavat lääkkeet vaikuttavat myös rakastumisen tunteen kehittymiseen. Prosessiin liittyvät monet muutkin tekijät kuin vain hermoston välittäjä­aineet ja ­hormonit. Siksi on epä­todennäköistä, että lääkkeesi estäisi tai merkittävästi vaikeuttaisi rakastumistasi. 

Masennuksen ja ahdistuneisuuden hoitoon tarkoitetut aineet vaikuttavat usein kielteisesti seksuaalisuuteen.  Eri lääkkeiden vaikutukset ovat eriasteisia. On olemassa valmisteita, jotka hoitavat mieli­alaoireita, mutta joiden yhteys seksihaluihin on vähäinen tai jopa olematon. 

Mene lääkäriin keskustelemaan vaihtoehdoista. Samalla on mahdollista arvioida, vaikuttaako hoidon vaihtaminen myös rakastumispotentiaaliisi. SSRI-lääkkeistä on paljon tutkimus­tietoa. Nykytiedon mukaan niiden pitkäaikaiskäytöstä ei ole sellaista haittaa, että niitä kannattaisi välttää. Tärkeää on, että käytön syy on huolellisesti arvioitu ja selkeästi tunnistettu. Lopettaminen onnistuu parhaiten, kun perusasiat oireiden taustalta on tunnistettu ja hoidettu. Varsinaista riippuvuutta nämä lääkkeet eivät aiheuta. 

Lue myös:

Ihastuminen – mitä se on?

“Tein nuoruudessa virheen ja se ahdistaa yhä”

Näin ihastut kumppaniisi uudestaan

Julkaistu: 18.5.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.