Kauneus ja Terveys

"Tein nuoruudessani virheen - ja se ahdistaa yhä"

"Tein nuoruudessani virheen - ja se ahdistaa yhä"
Ilona Rauhala neuvoo lukijaa, joka teki nuorena virheen seurustelusuhteessa. Vuosien jälkeenkin asia vaivaa häntä.
Julkaistu: 18.8.2016

Lukija kertoo: "Nuoruuden seurustelusuhteessa tein virheen. Ihastuin toiseen poikaan ja pidin ­häneen yhteyttä hetken. Kun poikaystäväni sai tietää, seurustelumme muuttui katastrofiksi. Pääsimme tilanteesta joten kuten yli, mutta se kalvoi välejämme. Vuosia tapahtuman jälkeen erosimme.

Tapahtuneesta on vuosikausia, ja olen perustanut perheen. Silti vanha tapahtuma välillä ahdistaa. Olen käsitellyt ­asiaa itse pohtimalla, mutta en ­pääse eroon syyllistävistä ajatuksista. Hävettäisi, jos puolisoni kuulisi ­tapahtuneesta. ­Onneksi puhumme harvoin ­nuoruutemme suhteista.

Joskus pohdin, kirjoittaisinko kirjeen entiselle poika­ystävälleni ja pyytäisin anteeksi. Se tuntuu kuitenkin hassulta. Hän on mennyt elämässään eteenpäin 20 vuoden ­aikana. Samoin varmasti poika, johon pidin yhteyttä.­ Luulen, ­että olen ainoa, joka muistelee näin vanhoja asioita. ­Miten voisin unohtaa menneet?"

Menneisyyden ajattelu on normaalia

Ilona vastaa: Menneisyydessä on kaikki, ­mitä elämässä on tapahtunut, mitä on ­kokenut, tuntenut ja nähnyt. On normaalia miettiä ­tapahtuneita. Teinkö oikean valinnan? Olisiko pitänyt ­tehdä jotakin toisin? Jos, niin mitä?

Nuoruutesi ihmissuhde ja poika, johon ihastuit, ovat ­olleet sinulle tärkeitä. Tilanteeseen on liittynyt ­tunteita ja pettymyksiä. Ihastuit toiseen poikaan. Vaikka lopetit yhteydenpidon, tunteesi häneen ­eivät loppuneet. ­Suhteenne ei tullut valmiiksi, etkä koskaan saanut tietää, miten tunteesi tai suhteenne olisi ­kehittynyt, jos olisit jatkanut ­sitä. Samoin tapahtui ­sinulle ja silloiselle poikaystävällesi. Olitte nuoria, ettekä osanneet käsitellä asioita kuin riitelemällä.

Mieli haluaa tietää tarinan lopun

Ihmisen mieli on rakentunut niin, että se pyrkii ­tekemään tapahtumista ja elämän episodeista kokonaisia. ­Mieli haluaa rakentaa johdonmukaisia ketjuja tapahtuneista­ asioista. Kun jokin tapahtumaketju ei solju­ sujuvasti, mieli askaroi sen parissa kunnes löytää jonkin selityksen.Mielesi hakee selitystä ja pyrkii ymmärtämään. Auta mieltäsi ja anna itsellesi lupa muistella ja jäsentää tapahtumia. Voit käyttää apunasi seuraavia kysymyksiä ja kirjoittaa vastauksia vihkoon. Vihon voit myöhemmin vaik­­­ka polttaa, jos et halua ottaa riskiä, että joku näkee sen.

Mitä muistat silloisesta poikaystävästäsi? Mihin ­hänessä ihastuit? Mitä arvostit hänessä kaikkein eniten? Mihin petyit? Mitä ­suhde opetti sinulle? Mitä ­sellaista ­suhde antoi sinulle,­ joka vaikuttaa elämääsi­ vieläkin?

Mieti ­ennen kaikkea myönteisiä asioita. Mistä olet kiitollinen poikaystävällesi?

Selvitä menneisyytesi rauhassa

Kysy itseltäsi nämä samat­ kysymykset ajatellen ­poikaa,­ ­johon ihastuit. Pohdiskele kysymyksiä rauhassa.­ Käy läpi­ vaikka yksi kysymys päivässä. Lopuksi kysy samat­ kysymykset­ suhteessa nykyiseen puolisoosi. Vastaa lisäksi­ kysymykseen,­ mistä olet kiitollinen elämässäsi juuri nyt.Riippuu sinusta, pitäisikö sinun vielä olla ­yhteydessä entiseen poikaystävääsi. Jos sydämessäsi tunnet, että ­haluat yhteyden, sitten toimi sen mukaan. Sekin saattaa riittää, että luot yhteyden häneen mielessäsi ja korjaat suhteenne mielikuvissasi. Tiedät vastauksen kysymykseesi itse kaikkein parhaiten. Kuuntele itseäsi.

Lue myös:

Kommentoi »