Kauneus & Terveys

Tiedätkö näistä rakastumisen vaikutuksista?

Rakastuminen ei ole vain tunne, vaan se vaikuttaa kehoomme, mieleemme ja käyttäytymiseemme. Women’s Health listasi asioita, joita tapahtuu rakastuessamme.
Kuvat Thinkstock

1. Aivojen toiminta tehostuu

Rakastuminen aktvioi keskimäärin noin 12 aluetta aivoissa, kertoo Journal of Sexual Medicinessä julkaistu tutkimus. Tulos? Tiedät sekunnin viidesosan sisällä, että olet rakastunut.

2. Sydämesi hidastuu

Rakkaus vaikuttaa hormonitasoihisi, mikä taas yleisesti aiheuttaa verenpaineen ja sykkeen laskua.

3. Nukkuminen vaikeutuu

Eräässä nuoria aikuisia käsitelleessä tutkimuksessa henkilöt raportoivat nukkuneensa rakastuneena keskimäärin tunnin vähemmän kuin sinkut. Tämä saattaa johtua ihan vain siitä, että ikävä valvottaa.

4. Kivut ja säryt helpottuvat

Rakkaus toimii kipulääkkeen tavoin ja se aktivoi aivojen palkitsemiskeskusta, jolloin kivut helpottuvat ja aivot haluavat lisää rakkauden tuntemuksia.

5. Unohtelet asioita

Rakastuessamme aivojen oksitosiinitasot nousevat. Haittapuoli on, että oksitosiinin on huomattu huonontavan muistia väliaikaisesti.

6. Huomaat olevasi mustasukkainen

Kun kumppanisi juttelee toisen vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa, huomaat ahdistuvasi. Se on normaalia, sillä varsinkin suhteen alussa mustasukkaisuus ja suojeluvietin nousu ovat arkipäivää. Pidä kuitenkin hermosi kurissa äläkä ole liian mustasukkainen.

7. Keskittyminen on vaikeampaa

Ajatukset harhailevat etkä saa töissä mitään aikaiseksi? Ei hätää, sillä tutkimustulokset kertovat sen olevan arkipäivää rakastuneena. Syynä on tietysti kumppaniin liittyvä haikailu.

8. Äänesi on korkeampi

Kun nainen puhuu ihastukselleen, hän suorastaan kimittää. Journal of Evolutionary Psychologyssä julkaistun tutkimuksen mukaan naisen äänen korkeus todella nousee hänen puhuessaan rakkaalleen.

9. Rakkaus antaa lujemmat luut

Tutkimusten mukaan onnellisesti naimisissa olevien luut ovat paremmassa kunnossa kuin muilla.

Julkaistu: 18.4.2014
Kommentoi »