Käytkö sinäkin valtataistelua kotona?

Käytkö sinäkin valtataistelua kotona?
Onko toisella teistä enemmän valtaa kuin toisella? Mitkä merkit kertovat valtataistelusta?
Julkaistu: 8.9.2016

Valtataistelun ei pitäisi kuulua parisuhteeseen, mutta niin se vaan kuuluu. Pariskunnat vääntävät kotitöistä, rahasta ja siitä, kumman sukulaisten tai kavereiden kanssa ollaan ja kumman työt ja menot ovat tärkeämpiä. Käytkö sinäkin valtataistelua kotona?

Kumpi päättää lomasta ja iltamenoista?

Valta-asetelmasta kertoo, että toinen teistä kontrolloi arkea, jakaa toiselle tehtäviä ja ilmoittaa, mihin matkustatte lomalla ja mihin kekkereille osallistutte milloinkin. Vallasta ja kilpailusta kielii myös ajattelu, että toinen teistä on viehättävämpi tai rakastuneempi kuin toinen. Jos riidassa toinen tai molemmat haluavat olla oikeassa ja jompikumpi nauttii toisen alistamisesta silmät säihkyen, tilanne on pielessä.

Psykoterapeutti ja seksologi Michael Aaronin mukaan valta on jollakin tavalla mukana kaikissa ihmissuhteissa. Lapsen ja vanhemman välisissä suhteissa, työpaikan ihmissuhteissa ja parisuhteissa on valtaa. Vallanhalu asuu kaikissa ihmisissä.

Valta-asetelma parisuhteessa on neuropsykologi Ian Robertsonin mukaan kuitenkin erityisen huono juttu siksi, että ihminen on parisuhteessa hyvin haavoittuvaisessa asemassa.

– Jokainen rakastunut kaipaa rakkaaltaan hellyyttä ja huomiota. Toisella on valta siihen, mitä rakastunut pelkää eniten: että oma rakas jättää, Robertson kirjoittaa Psychology Today –lehdessä.

Vallanhalu asuu Robetsonin mukaan kaikissa ihmisissä ja tutkimusten mukaan, jos toiseen suhtautuu objektina, empatia häntä kohtaan vähenee.

Peitelty valta tekee katkeraksi

Miten valtaan sitten pitäisi suhtautua? Paraneeko tilanne, jos valtaa ei ajattele ollenkaan?

Michael Aaronin mielestä valtaa ei kannata kieltää.

Sen sijaan, jos parisuhteensa haluaa korottaa valtataistelun yläpuolelle, pariskunnan on tietoisesti päätettävä olla samalla puolella ja tehtävä yhteistyötä.

– Yhteistyö lisää yhteenkuuluvuutta, peitelty valta-asetelma tekee katkeraksi, Aaron kirjoittaa blogissaan.

Jos suhde on kriisissä, valta-asetelman nostaminen rehellisesti esiin voi olla avain suhteen korjaamiseen. Jos pari ei uskalla myöntää, että heidän välillään on valtataistelu tai että he ovat epätasa-arvoisessa asemassa, suhde on Aaronin mielestä kuin uppoava Titanic.

1 kommentti