Varattu mies – kannattaako suhdetta jatkaa?

Varattu mies – kannattaako suhdetta jatkaa?
Varattu mies vei sydämeni, kirjoittaa 50-vuotias nainen. Psykologi Ilona Rauhala vastaa, kannattaako suhdetta enää jatkaa.
Julkaistu: 20.5.2019

”Olen 50-vuotias nainen. Erosin lasteni isästä yli kymmenen vuotta sitten. Ex-miehelleni tuli vaikea alkoholi- ja mielenterveysongelma, ja hän yritti itsemurhaa useita kertoja. Eron jälkeen löysin miehen, jolla oli terveelliset elämäntavat. Suhde kaatui hänen mustasukkaisuuteensa. Nyt olen ollut pari vuotta suhteessa varattuun mieheen. Hänen mukaansa hänellä ja vaimollaan ei ole muuta yhteistä kuin osoite ja yritys. Tiedän, että mies välittää minusta. Hän aikoo erota ja lopettaa yrityksen. Välillä mietin silti, ettei toisen naisen roolini ole mieltä ylentävä. Miksi suhteilleni käy näin? Haluaisin löytää elämänkumppanin, jonka kanssa jakaa surut ja ilot. Pitäisikö minun lopettaa tämä suhde?

Ilona Rauhala vastaa:

Tunnen myötätuntoa tilannettasi kohtaan. Olen tyytyväinen, että olet päässyt eroon miehestä, jolla oli alkoholiongelma. Toisaalta iloitsen siitä, että sinulla on ihmissuhde, jossa tunnet itsesi rakastetuksi.

Sivusuhde on Suomessa hankala asia, josta on vaikea puhua ääneen.

Täällä vallitseva ihanne on yksiavioinen parisuhde, jossa kumppanit eivät harjoita syrjähyppyjä. Käytännössä moni ihminen elää silti kahdessa suhteessa: virallisen liiton rinnalla on useita tai yksi pidempi suhde. Minun on ammattilaisena mietittävä kaikkia osapuolia. Mitä vastaisin, jos miehen vaimo kysyisi minulta, miten hänen tulisi toimia? Tai mitä vastaisin miehelle, joka kertoo, että hänellä on kaksi naista?

Ihmissuhde on aina riski. Kaikki eivät koskaan löydä ihmistä, jonka kanssa voi kokea intohimoista, intiimiä rakkautta. On onni olla suhteessa, jossa saa hyväksyntää ja arvostusta. Aina se ei ole vapaa vaan toteutuu salassa. Se voi myös haavoittaa niitä, joilta se salataan.

En tuomitse sitä, että suhde alkaa tai jatkuu niin, etteivät sen osapuolet ole vapaita. On myös paljon suhteita, jotka kestävät päivänvaloa, mutta joissa ei ole hyvä olla.

Elämä ei ole oppikirja. Ihmissuhteet eivät ala, elä ja pääty kuten oppikirjoissa kuvataan.

Kerrot, että miehesi on menossa avioeroa kohti ja hän on lopettamassa yhteistä yritystä. Saattaa olla, että näin käy ja liitto päättyy. On mahdollista, että sitten suhteenne virallistuu ja kestää päivänvaloa joka suuntaan. En osaa antaa täsmällistä neuvoa siihen, mitä sinun tulee tehdä.

Jos sinulla on hyvä olla, kehotan sinua odottamaan ja nauttimaan siitä mitä sinulla on. Jos koet tuskaa etkä voi hyvin, voi olla hyvä lopettaa suhde.

Tarkastele tilannettasi rauhassa. Puhu, jos sinulla on joku, jonka kanssa voit keskustella asiasta. Olisi hyvä, että keskustelukumppanisi olisi joku muu kuin tämä mies.

Hänellä on myös iso prosessi meneillään avioeronsa kanssa. Hän tarvitsee sitä varten aikaa ja tilaa.

Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi "Rauhala". Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 12/2017.

1 kommentti