Kauneus & Terveys

Eikö sinulle kelpaa kukaan? Lue, mistä liian kovat kriteerit kertovat!

Eikö sinulle kelpaa kukaan? Lue, mistä liian kovat kriteerit kertovat!
Liian lyhyt, liian paksu, liian tylsä. Jos sopivaa kumppania ei löydy, onko vika omissa vaatimuksissa tai opituissa tavoissa?

Sinkkunaisten kovista odotuksista puhutaan paljon. Joskus korkeat kriteerit voivat olla psykologi Tuija Pohjolan mukaan tiedostamaton keino vältellä parisuhteen aloittamiseen liittyviä tunteita.

– Uusi parisuhde voi tuntua suurelta riskiltä mahdollisten aikaisempien pettymysten jälkeen. Jos kukaan ei täytä kriteereitä, riskiä ei tarvitse ottaa, kuvailee Pohjola. Hän työskentelee Heila Matchmaking -yrityksessä.

Pohjola ei tarkoita, että pitäisi tinkiä odotuksistaan sen suhteen, herättääkö treffikumppani lämpimiä tunteita ja vaikuttaako hän luotettavalta. Fiilis, että treffikumppani on luotettava ja hänen kanssaan voi olla oma itsensä ovat tärkeitä edellytyksiä suhteelle. Jos treffikumppanit tekee aina mieli diskata jostain muusta syystä, kannattaa miettiä miksi.

”EN TARVITSE KETÄÄN”

Tuija Pohjola kysyi kollegansa kanssa sinkuilta, miksi he ovat sinkkuja. Suurin osa vastasi, etteivät he oikeastaan tarvitse ketään.

Koska oma elämä on hyvää sinkkunakin, suhteen aloittaakseen on tunnettava kipinää, sielunkumppanuutta ja syvää rakastumista.

Läheisyyden tarve on ihmisissä syntyjään, mutta moni oppii peittämään läheisyyden tarpeensa.

– Useimpien meidän elämässä on lukematon määrä hyvin pieniä tilanteita ja hetkiä, jotka opettavat meitä huomaamattomasti taistelemaan tätä tarvetta vastaan, pohtii psykologi Teija Vuorinen.

ETKÖ OIKEASTI TARVITSE?

Vuorisen mukaan läheisyyden tarpeensa voi oppia peittämään niin tehokkaasti, ettei sitä enää tunnista itsessään.

– Monelle on jo lapsuudessa muodostunut ajatuksia, kuten en tarvitse ketään ja pärjään kyllä. Myöhemmin ovat sitten tuttuja ajatukset, kuten viihdyn paremmin yksin ja ystävien seura riittää minulle.

Ystävyyssuhteissa läheisyys ei välttämättä tunnu pahalta, mutta rakkaussuhteen alussa tiedostamaton suojamuuri sulkee portit.

– Parisuhde ja rakkaus ovat vaikeita asioita. On vaikeaa avata syli, on vaikeaa olla haavoittuva, on vaikeaa olla tarvitseva ja tulla tarvituksi. On helpompaa kasvattaa omat jalat niin tukeviksi, ettei tarvitse ketään, Vuorinen pohtii.

MIKSI SINÄ OLET ITSENÄINEN?

Itsenäisyyttä julistavia esimerkkejä on helposti myös paljon enemmän tarjolla kuin heitä, jotka kertovat rehellisesti, että tarvitsevat kumppania kipeästi elämäänsä.

Toisen ihmisen tarvitseminen vaikuttaa olevan Vuorisen mielestä yhteiskunnassamme epäseksikästä. Mistä sinun itsenäisyytesi kumpuaa?

Lue myös:

Julkaistu: 11.10.2017
1 kommentti