Hyvä parisuhde on sielunkumppanuutta. Sielunkumppani arvostaa itseään ja toista, on luotettava ja empaattinen. Hänen seurassaan viihtyy ja hän on toiveikas.
– Toiveikkuus on keskeinen asia parisuhteessa. Jos toinen on hirveän negatiivinen, häntä on raskasta kannatella, psykoterapeutti Anna-Maija Riihimäki sanoo. On myös tärkeää, että kumppaniehdokas seisoo omilla jaloillaan ja hänellä on suunnitelma elämälleen.
– Ei voi lähteä ajatuksesta, että muutan tuota toista hieman. Ei voi myöskään ryhtyä toisen tukikepiksi tai ottaa toista sellaiseksi itselleen. Isoihin ongelmiin on haettava ammattiapua.
Eroon mustasukkaisuudesta
Mustasukkaisuus, omistushalu, syyllistäminen ja alkoholinkäyttö ovat varoitusmerkkejä, joita kannattaa tarkkailla jo ensimmäisillä tapaamiskerroilla.
Mustasukkaisuus voi tuntua imartelevalta, mutta omistushaluisen kumppanin kanssa suhde ei ole tasapuolinen.
Heti suhteen alussa on hyvä kertoa myös uskonnollisuudesta ja siitä, haluaako puhua seksistä vai onko seksi aihe, josta ei kestä keskustella.
Sen sijaan ulkonäkö, koulutus ja työ eivät ole parisuhteen kannalta välttämättä tärkeitä asioita.Taustat voivat olla erilaisia. Ratkaisevaa on, ovatko molemmat halukkaita opettelemaan yhteisen tavan puhua asioista ja kokevat, että toinen kuuntelee ja ymmärtää.
Odotukset pilvissä
Kaikenikäisillä sinkuilla on liian korkeita odotuksia.
– Moni nainen odottaa, että kumppani tekee heidät onnelliseksi. Ajatellaan, että kun saan tuon tyypin, kaikki on hienosti. Ihmiset unohtavat, että onni on paljon kiinni itsestä.
– Hyvän kumppanin voi kuitenkin löytää missä iässä tahansa.
5 vinkkiä kohti kivaa kumppania
1. Älä leiki vaikeasti tavoiteltavaa. On molempien tehtävä ottaa yhteyttä.
2. Anna tyypille mahdollisuus. Älä hyllytä treffikumppania viiden minuutin jälkeen, vaan tapaa uusi ihminen kolme kertaa. Tarkkaile, onko hänen seurassaan mukava olla, miten hän puhuttelee sinua ja kuunteleeko hän juttujasi. Kielenkäyttö ja tapa puhutella kertovat arvostuksesta. Oletko itse aidosti kiinnostunut ja keskitytkö treffikumppaniin?
3. Anna palautetta. Moni miettii treffeillä kuumeisesti, mitä toinen ajattelee. Kehu toista ja kerro, mikä hänessä on kivaa. Jos et kestä silittelyä, sano se.
4. Tavatkaa kavereita. Huomaat, miten toinen kohtelee sinua porukassa, kuinka hänen kaverinsa suhtautuvat sinuun ja miten hän odottaa kavereidensa sinua kohtelevan. Jos kumppani ja kaveriporukka sivuuttavat sinut, se ei ole arvostavaa suhtautumista.
5. Keskity hyvään. Näe, mitä hyvää toisessa on. Älä laske miinuksia. Koska täydellistä ei ole, pohdi, mikä riittää. Mitkä asiat ovat sinulle kumppanissa kynnyskysymyksiä ja mitkä eivät? Monia asioita voi sovitella, jos on motivoitunut. Esimerkiksi samanlainen huumorintaju on tärkeää, mutta sitä voi osittain oppia. Jos etsit kumppania, jonka kanssa voisit perustaa perheen, toisen rahankäytöllä on paljon väliä.
Lue myös: