Ihan kivat treffit, mutta miehestä ei kuulukaan mitään, miettii sinkku. Mitkä asiat sinkkuuteen ja pariutumiseen vaikuttavat? Koska sinkkuelämä oikein päättyy?
Suomalaiset naiset menivät vuonna 2015 naimisiin keskimäärin 31-vuotiaina ja miehet 33-vuotiaina. Tilastokeskuksen mukaan avioliittoja solmittiin viime vuonna vähän enemmän kuin toissa vuonna. Väestöliiton tutkimuksen mukaan moni menee naimisiin tai elää avoliitossa kumppanin kanssa, jolla on sama koulutustaso kuin itsellä. Näin tekevät varsinkin korkeasti koulutetut. Eli päättyykö sinkkuelämä kolmekymppisenä? Löydänkö jonkun varmasti?
Vain viisi prosenttia ei pariudu ollenkaan
Suurin osa sinkuista kyllä pariutuu, sillä Väestöliiton Perhebarometrin mukaan vain viitisen prosenttia suomalaisista naisista ja miehistä ei solmi avo- tai avioliittoa elämänsä aikana ollenkaan. 95 prosenttia siis muuttaa yhteen jonkun kanssa tai menee naimisiin.
Sosiologian professori Deborah Carr rauhoittelee sinkkuja Psychology Today -lehdessä kertomalla, että ihmisten standardit kumppanille muuttuvat, kun ihmiset lähestyvät keski-ikää. Iän myötä katsomme yhä vähemmän ulkonäköä ja varakkuutta kuin nuorempana. Niiden sijaan alamme arvostaa huumorintajua, kiltteyttä ja yhteensopivuutta aiempaa enemmän.
Kääntäen sinkun kannattaa siis etsiä entistä enemmän kokonaista ihmistä, joka jakaa samat arvot, kiinnostuksenkohteet ja huumorintajun ja tajuaa juttujasi. Parisuhteessa kun on kyse koko paketista.
Varattu ei ole välttämättä onnellisempi
Sillä välin, kun elämänkumppani on vielä haussa, kannattaa nauttia sinkkuelämästä. Parisuhde ei tarkoita autuutta. Journal of Social and Personal Relationships –tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan moni naimisissa olevakin on yksinäinen. Siksi Carrin mielestä sinkkuna kannattaa tavata ystäviä, harrastaa, panostaa töihin ja nauttia siitä, että saa valita elokuvan ja kokattavan ruuan täysin itse.
Lähteet: Tilastokeskus, Väestöliitto, Perhebarometri 2013, Psychology Today ja Sage Journals