Hyvinvointi

13 vinkkiä: Näin saat liiton kestämään

Onneksi olkoon! Löysit oman puoliskosi ja sinetöitte liittonne. Nyt alkaa työ.

Teksti Milka Sauvala
Kuvat Bulls Press
2.6.2015

1. ”Tahdon”, sanoit rakkaallesi. Muista tahtoa vielä häähuuman haihduttuakin. 

Sinä ja puolisosi tahdotte rakastaa toisianne. Perhe ja ystävät tahtovat teille hyvää. Rakenna tällä tahdolla onnenhetkiä myös häiden jälkeen.

Suunnittele jo nyt, miten hoidat parisuhdettanne ja ilahdutat puolisoasi syksyllä. Varaa romanttinen ravintolaillallinen, yhteinen kiipeilykurssi tai jotain muuta piristettä pimeneviin iltoihin.

Sitoutuminen on tahdon asia myös niinä hetkinä, jolloin rintaa polttaa rakkauden sijasta kiukku tai arjen tylsyys.

2. Katkaise napanuora viimeistään nyt. Lapsuudenperheessäsi olet aina lapsen roolissa, mutta tässä liitossa olet vastuullinen aikuinen. 

Tasapainoisessa liitossa molemmat osapuolet ovat henkisesti irtautuneet vanhemmistaan.

Tämä ei tarkoita kyläilyä vain kerran vuodessa vaan sen ymmärtämistä, että sinulla ja puolisollasi on nyt oma elämä. Vanhempienne ei tarvitse tietää kaikkia asioitanne.

Jos äitisi tai appiukkosi on jatkuvasti ja pyytämättä tekemässä elämääsi koskevia päätöksiä, siivoamassa kaappejasi tai korjaamassa repsottavia räystäitä, voi olla paikallaan panna tälle stoppi. Kerro, että pyydät apua, kun sitä tarvitset.

Kumpi sitten on väärässä, jos toinen ärsyyntyy toisen vanhemmista? Sillä ei loppujen lopuksi ole merkitystä. Asiasta on turha vääntää kättä. Olet varmasti mieluummin yhdessä kuin oikeassa.

3. Puhu, puhu, puhu. Parisuhteessa on kyse mahdollisuudesta kasvaa toisen kanssa. 

Keskustele puolisosi kanssa, mitkä ovat kummankin odotukset ja toiveet elämälle. Mitkä asiat ovat tärkeitä, mitkä ihan kivoja ja mitkä yhdentekeviä. Kuuntele vastaukset loppuun asti.Unelmat muuttuvat, elämä muuttuu, joten parisuhteen tasapainokin muuttuu. Väärät luulot ja niistä seuraavat pettymykset voivat alkaa erottaa teitä. Puhukaa.

Lue myös tositarina: 35 vuotta yhdessä – miten se onnistuu?

4. Hellittele, lellittele ja tee rakkaudesta näkyvää. Sano kulta, muru, ihanaiseni. Silitä puolisosi hiuksia. Hipaise ohi mennessäsi olkapäätä. 

Jos et osaa kehua ja koskettaa, opettele. Rakkautta pitää hoitaa, vaikka olisi kuinka väsynyt. Kysy, milloin ja miten rakkaasi haluaisi itseään kosketettavan. Muista, että yhteinen huumori on hyvästä, vinoilu ei.

5. Huolehdi, että sinulla ja puolisollasi on yhteinen elämä. 

Jaa arkiset kokemukset. Jos jompikumpi ei jaksa kiinnostua siitä, mitä hassua toiselle kauppareissulla sattui, kannattaa pysähtyä. Mikäli päivät ovat tahkoamista yksin, myös suuret ­asiat voivat jäädä jakamatta.

Varo, ettei käy niin, että joku toinen tuntee sinut paremmin kuin puolisosi. Sen jälkeen on helppo todeta, että ”kasvoimme erillemme”. Kehitä yhteisiä rutiineja, kuten lauantaisauna tai suukko töihin lähtiessä.

6. Pidä huolta, että parisuhde ei ole koko maailmasi. 

Kun on sopivasti omia harrastuksia ja ystäviä, elämä on hauskempaa. Innostus le­viää kotiinkin. Olet vastuussa omasta hyvinvoinnistasi ja onnellisuudestasi.

Opettele olemaan yksin. Älä ripustaudu kumppaniisi äläkä vahdi häntä. Jos tämän menot ärsyttävät, yritä ajatella, että niiden ansiosta kotiin palaa hyväntuulisempi rakas. Erillään saa toista ikävöidä ihanasti.

7. Muista puolisosi, vaikka teistä tulisikin isä ja äiti. Lapsen syntyminen on suhteen mullistavimpia hetkiä. Aikaa ja rakkautta jakaa nyt uusi vaativa ihminen. 

Parisuhdetta ei pidä panna syrjään, kunnes lapset ovat vanhempia. Sitku-elämä ei kanna. Koko perheen yhdessäolo, kuten ruoanlaitto tai kärryttely leikkipuistoon, on tutkitusti tärkeää myös parisuhteen hyvinvoinnille.

Ruuhkavuosista selviää yhdessä, kun puhuu ja jakaa tunteet. Lapsiperheessä yksi päivä voi tuntua ikuisuudelta tai hujahtaa henkäyksessä. Tunteet tulevat ja menevät ja ovat ristiriitaisiakin. On ihan tavallista olla iloinen puolisostaan, vaikka harmittaa, että seksiä oli viimeksi ikuisuus sitten.

Varatkaa kalenteristanne myös kahdenkeskistä aikaa. Vaikka raha olisi tiukassa, kannattaa joskus sijoittaa lapsenvahtiin ja lähteä kaksin vaikka pyöräretkelle.

Lue myös: Kolme pitkään yhdessä ollutta paria paljastaa rakkauden reseptinsä

8. Ajatteletko, ettei nukkumaan saa mennä vihaisena? Joillakin pareilla sääntö toimii, mutta toisilla yö vaihtuu aamuun ­asioita puidessa. 

Kaikkea ei tarvitse psykologisoida. Sänkyyn saa mennä, jos väsyttää. Voitte sopia, että puhutte asiasta seuraavana päivänä. Joskus riidan syy on pelkkä väsymys, ja aamulla huomaa, ettei enää muista, mikä ärsytti.

Monesti riita kulkee samaa rataa. Opi tunnistamaan riidan kaari. Silloin voit havahtua jo alkutahdeista ja ehdit vielä muuttaa kurssia rakentavammaksi.Jaa ajatuksesi tavallisista riidanaiheista, kuten kotitöiden jaosta sekä rahan- ja ajankäytöstä. Opettele sopimaan riidat, vaikka olisit oikeassa tai loukkaus olisi ollut tahaton.

9. Älä unohda seksiä. Jokaisella on tarve tulla rakastetuksi, hyväksytyksi ja arvostetuksi. Seksuaalisuus on meihin rakennettu. 

On lyhytjänteistä säästää voimia luopumalla seksistä. Tutkimusten mukaan onnellista parisuhdetta on vaikea saavuttaa ilman hyvin toimivaa seksuaalista suhdetta.

Pidä yllä omaa kykyäsi virittäytyä seksiin. Jos kylpyhuoneen pyykkivuori tai televisiosta kantautuva höpötys pyörii päässäsi, sulje ovet ja sammuta äänet. Harjoittele tietoisesti hiljentymistä ja heittäytymistä.

Pusu päivässä pitää parisuhdeterapeutin loitolla – tai ainakin se ilahduttaa ja kiihottaakin. Muisteletko myöhemmin tätä päivää ilolla, koska selasit pari tuntia Facebookin statusvirtaa, vai olisiko sittenkin ollut hauskempaa viettää aika puolisosi kanssa?

10. Vaihda rooleja! Parisuhteessa olevat kantavat tavallisesti vastuun eri ­asioista. Näkökulman muutos avaa silmät toiselle. 

Jos toinen päättää kaikesta eikä toinen saa ääntään kuuluville, vastuu tilanteesta on molemmilla. Opettele kertomaan mielipiteesi. Jaa myös vastuuta päätöksistä.

Perheen asioiden yhteishallinta on tärkeää siksikin, että molempien pitää pystyä huolehtimaan kodinhoidosta, laskujen maksamisesta tai tietää lasten tarpeet, jos toinen vaikkapa sairastuu yllättäen.

Lue myös: 5 vinkkiä kukoistavaan parisuhteeseen

11. Kohtele puolisoasi, kuten hyvää ystävääsi tai työkaveriasi: kunnioita häntä ja kysele, kuinka hän jakselee. 

Työpaineet siirtyvät helposti kotiin, koska pomolle tai työkavereille ei uskalla sanoa, ettei jaksa. Hassua kyllä, myötätuntoakin on usein helpompi tuntea huolten painamaa ystäväänsä kuin rakastaan kohtaan.

12. Kiitä puolisoasi joka päivä. Jos hän on käynyt kaupassa ja laittanut ruoan mutta jättänyt pyörän kumit pumppaamatta, älä huomaa vain viimeistä. 

Kiitä pienistäkin asioista, vaikka se tuntuisi aluksi teennäiseltä. Kiittäminen muuttuu helpommaksi harjoittelulla.

Jos puolisosi ei tunnista rakkauden tekojasi, älä muutu marttyyriksi vaan kerro siitä: ”Minulle on tärkeää, että saisin kiitoksen, kun olen siivonnut.”

13. Älä vaadi mahdottomia. Nykyään odotukset parisuhteelle ovat valtavat: täydellisiä häitä seuraa täydellinen liitto ja täydelliset lapset. 

Moni kokee jatkuvasti riittämättömyyttä naisena, äitinä, seksikumppanina, liikkujana ja työntekijänä. Älä ahdista itseäsi tai puolisoasi vaatimusten oravanpyörään.

Miettikää yhdessä, millainen parisuhde on kyllin hyvä ja miten olette riittävän hyviä vanhempia. Mihin teillä on voimia juuri nyt?

Lähteet: parisuhdekouluttaja ja perheterapeutti Liisa Välilä/Kataja-parisuhdekeskus, psykologi ja pari- ja perheterapeutti Keijo Markova/Väestöliitto, rakkausvalmentaja Mervi Makkonen, Elina Tanskanen: Auta Elina – Parisuhdekirja (Tammi 2012) ja Osmo Kontula: Parisuhdeonnen avaimet ja esteet (Väestöliitto 2009).

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi