Entisaikojen neuvoja parisuhteeseen - toimivat edelleen

Entisaikojen neuvoja parisuhteeseen - toimivat edelleen
Tarjoavatko vanhan ajan menetelmät pidempää, pysyvämpää ja nautinnollisempaa avioliittoa? WebMd:n asiantuntijoiden mukaan kyllä. Ota vastaan vanhempien ja isovanhempien neuvot ja tee avioliitostasi onnellisempi.
Julkaistu 25.6.2015

Kohteliaisuus kunniaan. Ole hyvä, kiitos, anteeksi ja saisinko ovat sanoja, jotka tuntuvat unohtuneet päivittäisestä sanastosta. 50 vuotta naimisissa olleet Wonderful Marriage -kirjan kirjoittaneet Lilo ja Gerard Leeds uskovat, että puolisoa tulisi kohdella samalla huomaavaisuudella kuin vierasta ihmistä. Kun puhut puolisolle, älä ole töykeä, ole kunnioittava. ”Kohteliaisuus on kuin voiteluainetta päivittäiselle kanssakäymiselle; se pistää asiat luistamaan paremmin”, psykoterapeutti Tina Tessina sanoo.

Näyttäkää vaimoillenne, että ritarillisuus ei ole kuollut: istumaan auttaminen, oven aukaisu, takin antaminen kylmällä ja takin päälle auttaminen. Nämä huomaavaisuuden eleet osoittavat puolison tärkeyden, ja että kunnioitat häntä.

Tartu kynään. 

Aikana ennen kännyköitä ja Messengereitä ihmiset pistivät ajatuksensa paperille ja kirjoittivat kirjeitä toisilleen. Olisiko aika kaivaa tämä vanha taiteenmuoto uudelleen esille? Rakkauskirjeiden vaihtelu puolisoiden välillä voi vahvistaa parisuhdetta auttamalla yhdistymään syvemmällä tasolla. Kirjeistä voi myös tulla arvokkaita muistoja, joihin voi palata ja lukea uudelleen kerta toisensa jälkeen.

Nukkuminen eri huoneissa

Kun puoliso kuorsaa tai tykkää kukkua ylhäällä myöhään yöllä, voi parivuoteessa tunnelma kiristyä. On pareja, jotka onnellisesti nukkuvat eri vuoteissa, jopa eri huoneissa. Eipähän tarvitse välittää toisen kääntyilystä tai peiton valtaamisesta. Sitä paitsi monet parit, jotka uskaltavat nukkua itsekseen, kertovat käyttävänsä ladatut akkunsa rakastavampaan toimintaan.

Pitäkää ystävät ja harrastukset ominanne. 

Vasta muutamina viime vuosikymmeninä parien on odotettu viettävän vapaa-aikansa yhdessä. Ennen vanhaan pariskunnat eivät välttämättä seuranneet toisiaan harrastuksiin mukaan. Parisuhde-ekspertti Kathy Stafford suosittelee parisuhteen osapuolten pitävän hyvät välit kavereihinsa. Eri kiinnostukset ja ystävät antavat tilaa, jolloin myöskään viihdepuoli ei ole täysin riippuvainen toisesta.

Pukeudu hyvin. 

Parisuhdetta voi inspiroida pukeutumalla erilaisiin tilaisuuksiin. Töiden jälkeen on houkuttelevaa tempaista virttynyt T-paita ja löysät verkkarit päälle ja oleskella loppuilta sohvalla maaten. Sen sijaan pukeudu kivaan hameeseen tai kauluspaitaan ja siisteihin housuihin, kun seuraavan kerran syötte illallista. Se voi olla odottamatonta puolisollesi ja näyttää, että olet todella panostanut ylimääräistä näyttääksesi hyvältä. Käyttämällä aikaa ulkomuodon kohentamiseen osoittaa välittämistä, mikä voi olla romanttista.

Älä menee nukkumaan vihaisena.  

Pitkään naimisissa ollut Leedsin pariskunta on tämän vanhan väittämän puolestapuhujia. Vaikka ratkaisua riitaan ei löytyisikään ennen nukkumaan menoa, voi ainakin ajatella unohtavansa vihansa yön ajaksi. Muistuttakaa toisillenne, miten onnekkaita olette, kun teillä on toisenne – joku, jonka kanssa olla eri mieltä asioista. ”Alusta saakka sovimme, ettemme mene nukkumaan vihaisena. Ja harvoin nukahdamme suutelematta hyvää yötä toisillemme”, Gerard Leeds toteaa.

Menkää tanssimaan.  

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota, miten autuailta parit näyttävät pyörähdellessään tanssilattialla? Paritanssilla on paljon annettavaa parisuhteelle; kosketus, yhteistyö, energia, musiikki, ennakointi ja kumppanuus ovat kaikki mahtavia sivutuotteita, joita tanssista jää käteen. Eikä tanssitaidosta tarvitse välittää. Jo yhdessä tanssiminen on keino yhdessäololle.

Hauskaa pareittain

Pelatkaa lautapelejä toisten parien kanssa. Se on hauska ja mukava tapa viettää aikaa kavereiden kanssa. On tärkeää tunnistaa ystävät, jotka ovat hyvä lisä sosiaalisiin ympyröihin. Tavoite on tutustua henkilöihin, joilla on samanlaiset arvot ja intressit kuin itsellä, ja jotka ovat ajattelevat myönteisesti avioliittoa ja perhe-elämää kohtaan.

Kerro kohteliaisuuksia

Sanoakseen kohteliaisuuden, täytyy ensin kiinnittää huomiota, eli todella huomioida jotain toisesta. Sanomalla ”näytät hyvältä” tai ”pidän paidastasi” ei maksa mitään, mutta voivat todella tuntua hyvältä puolisostasi.

Kädestä pitäminen. 

Aikoinaan kädestä pitäminen ja poskisuukot olivat hienotunteisia tapoja osoittaa kiintymystä. Yksinkertainen käsikädessä kulkeminen näyttää muille kiintymystäsi ja rakkauttasi. Se myös osoittaa, että olet ylpeä hänestä ja haluat kaikkien huomaavan sen.

Vähennä valittamista.  

Nykyään ajatellaan, että läheisyys on kaiken jakamista, myös kaiken negatiivisen jakamista. Oman onnettomuuden tunteen jakaminen ei vain välttämättä rohkaise kohtelemaan toista paremmin. Kaikesta ei tarvitse valittaa.

Ole huomaavainen. 

Pienet päivittäiset teot osoittavat välittämistä ja arvostusta. Esimerkiksi aamupalan laittaminen on pieni teko, jolla voi piristää toisen päivää valtavasti.

Kommentoi »