"Alkuhuumamme on mennyt enkä halua olla kylki kiinni kyljessä 24/7. Koen tarvetta itsenäistyä suhteessa. Haluan aikaa omille menoilleni ja ystävilleni. Pelkään kuitenkin, että erkaannun kumppanistani liikaa tai tunteeni ovatkin häntä kohtaan haalenneet. Mitä mieltä olet tilanteestani? Miten tästä eteenpäin?" Kuvaat hienosti kahden perustavanlaatuisen tarpeen ristiriitaisuutta uudessa parisuhteessasi. Ihmisellä säilyy nämä kaksi tarvetta läpi elämän: tarve liittyä toiseen ja päästä lähelle sekä tarve olla oma itsenäinen itsensä, erillisenä toisesta. Uudessa suhteessa on luonnollista, että tarve liittyä toiseen on voimakkaimmillaan. Tämän tarpeen imussa voivat joskus unohtua ystävätkin, kun kaiken ajan tahtoo viettää uuden rakkauden rinnalla. Maailma ympäriltä tuntuu joskus sulkeutuvan ja silmät poimivat vain rakkauden kohteen fokukseensa.Aika tekee kuitenkin tehtävänsä. Kun suhde vahvistuu ja hieman ikääntyy, myös tarve olla oma erillinen itsensä alkaa nostaa enemmän päätään. Se ei suinkaan kerro suhteen huonosta tolasta tai rakkauden vähenemisestä, vaan suhteen kypsymisestä ja ihmisen ikuisesta tarpeesta seistä myös omilla jaloillaan.
- Lue myös: Ihastutko aina vääriin tyyppeihin?
Tässä vaiheessa onkin viimeistään aika aloittaa yhteiset neuvottelut. Oman ajan tarve voi olla teillä keskenännekin erilainen. Aito rakkaus vaalii kuitenkin yksilönkin vapautta, jossa saa tilaa olla erillinen ja erilainen itsensä, ilman että se uhkaa suhdetta.
Joskus tämä vaihe saattaa nostattaa myös mustasukkaisuuden, pelon ja turvattomuuden tunteita pintaan, mikä on aivan normaalia. Siksi on tärkeää jaksaa yhdessä jutella omista tunteistaan ja tarpeistaan sekä ennen kaikkea kuunnella myös toisen erilaista näkökulmaa. Yhteistä aikaa ja liittymisen tarvetta ei kuitenkaan kannata unohtaa. Jos parisuhde on teille tärkeä, sen tulisi näkyä myös konkreettisesti ajankäytössä ja keskinäisessä yhteydenpidossa, ei vain juhlapuheissa.
Olennaista on päivittää tasaisesti molempien kuulumisia ja tuntoja sekä pysyä arjessakin lähellä kosketuksen, kuulumisten päivittämisen ja läheisyyden keinoin. Silloin myös irrottautuminen omiin menoihin tuntuu turvallisemmalta ja lähelle on helppo palata.
- Lue myös: Pelkäätkö sitoutumista? Tästä se kertoo

Hei Sinulle! Olen Maaret Kallio, psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija. Työni koostuu moninaisesta ihmismielen ihmettelystä niin vastaanotolla, luennoilla kuin kirjoittaen. Tällä Rakkauden polku -palstalla vastaan kysymyksiisi liittyen aina ensitapaamisesta eri teille lähtemiseen. Lisää minusta voit lukea nettisivuiltani www.maaretkallio.com.