Hyvinvointi

Pelkäätkö sitoutumista? Tästä se kertoo!

Epäilyttääkö uusi suhde? Tunnetko sitoutumiskammoa? Psykoterapeutti Maaret Kallio kertoo, mistä pelot voivat johtua.

Teksti Maaret Kallio
Kuvat Fotolia, Anna Dammert
8.10.2015

Tapailusuhde on kääntynyt vakavammaksi, ja minua on alkanut ahdistaa. Tunnen pientä paniikkia ja sitoutumiskammoa. Miten voin käsitellä asian? Mistä tiedän, olenko valmis vakavaan suhteeseen? Mies on täysillä mukana, mutta minä epäröin.

Kerrot suhteen vakiintumisen myötä kokevasi ahdistusta ja ehkä halua vetäytyä. Mietit, onko kyse omista peloistasi tai suhteen riittämättömyydestä. Kumppanisi olisi valmis sukeltamaan suhteeseenne täysin rinnoin, mutta sinä haluat jarrutella, ellet jopa kokonaan pysäyttää etenemistä. Kukaan ei voi ulkopuolelta tulla tietämään, oletko valmis vakavaan suhteeseen. Toisaalta sitä ei aina tiedä itsekään ja miksi pitäisikään?

On kummallista olettaa, että ihminen olisi jotenkin valmis ja täydellisesti pätevä parisuhteeseen ennen koko suhteen aloittamista. Parisuhdetta, kuten mitä tahansa ihmissuhdetta, rakennetaan päivä päivältä, tilanne tilanteelta. Parisuhteessa oloa ja osaamista voi harjoitella vain toisen kanssa, ei yksikseen.

Epäilyksen ja pelon tunteet ovat varsin ymmärrettäviä vakavampaan suhteeseen sitouduttaessa. Pelot voivat johtua monesta syystä.

Voit esimerkiksi pohtia, millaisia odotuksia olet ylipäätään elämänkokemuksesi perusteella alkanut muodostaa muista ihmisistä? Kannattaako sinusta ylipäätään toisiin luottaa ja turvautua vai ennemminkin pärjätä omillaan ja pitää muut sopivan etäisyyden päässä, jottei pääse haavoittumaan?

Mieti myös, miten olet saanut kiintyä omiin vanhempiisi: opitko avautumaan toisille, pääsemään lähelle vai ennemminkin vahvoja itsenäisyyden taitoja tai jopa yksinpärjäämisen pakkoa? Näitä oletuksia voi myös kyseenalaistaa ja pyrkiä tietoisesti toimimaan toisin. Joskus epäröinti kertoo myös kyseessä olevasta suhteesta. Pohdi myös kumppanisi kanssa, mikä suhteessa tuntuu hyvältä, mikä siinä pelottaa tai vaivaa? Ongelmatonta suhdetta et tule löytämään, mutta toisaalta on reilua itselleen ja toiselle olla avoin myös epäröinnistään. Jos suhteessa ei voi puhua myös vaikeista ja ristiriitoja herättävistä asioista, ollaan aika heikolla pohjalla.

Suhteeseen saa mennä monin tuntein. Ristiriitaisuus kuuluu ihmiseloon ja ihmissuhteisiin. Voi sekä tahtoa lähelle että kaivata kauas. Voi haluta syvemmälle suhteeseen ja pitää oman itsenäisyytensä.

Jotain menettää aina valitessaan. Suhteeseen vakiintuva ei voi saada sinkun vapautta, mutta toisaalta sinkkuna viihtyvä ei parisuhteen lämpöä. Joka tapauksessa vain aika ja siinä tehdyt teot viitoittavat tietäsi kirkkaammin. Et tee tänään päätöstä yhdessä olemisesta kuolemaan saakka, mutta voit halutessasi päättää, sitoudutko nyt katsomaan yhdessä vai yksin pelkoja ja rakkautta silmästä silmään.  

Hei Sinulle! Olen Maaret Kallio, psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija. Työni koostuu moninaisesta ihmismielen ihmettelystä niin vastaanotolla, luennoilla kuin kirjoittaen. Tällä Rakkauden polku -palstalla vastaan kysymyksiisi liittyen aina ensitapaamisesta eri teille lähtemiseen. Lisää minusta voit lukea nettisivuiltani www.maaretkallio.com.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi