Kannattaako mennä Tinderiin? Maaret Kallio vastaa

Kannattaako mennä Tinderiin? Maaret Kallio vastaa
Miten nettideittiviidakossa voi toimia? Kannattaako Tinderiin liittyä? Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa.
Julkaistu 10.9.2015

Onko Tinder liian kylmä paikka löytää tosirakkautta? Miksi nettideittailuun jää koukkuun, siitä on tullut ikään kuin shoppailua?

Kerro kerro Tinder, ken on maassa kaunehin? Tinder on puhututtanut paljon ilmestymisensä jälkeen. Kuviin pohjautuvassa Tinderissä kumppaninhaku keskittyy luonnollisesti eniten pintaan: miltä toinen näyttää, milllainen mielikuva hänestä syntyy? Siis pärjäävätkö vain kauniit ja rohkeat?

Tinderiä on parjattu sen pinnallisuudesta ja ulkonäköpainotteisuudesta. Sovellus korostaa ulkonäköasioita ja tekee valheellisen helpoksi pyyhkäistä toinen lievästikin epämiellyttävänä historiaan yhdellä sormenheilautuksella.

Parisuhde ja rakkaus kuitenkin perustuvat pysyvemmille ja syvemmille arvoille ja taidoille, joissa ulkonäöllä tai pinta-asioilla on vain pieni ja ohimenevä merkitys.

Kohtaa yksi ihminen kerrallaan 

Mutta, mutta. Rakkaus ei taivu formaatteihin, ei usko appseja, eikä sen enempää treffisovellusten parjaamista. Kritisoituani Tinderiä olen saanut myös vilpittömiä yhteydenottoja siitä, miten Tinder saattoi yhteen kaksi tosirakkautta etsivää. Kuten baarissa, myös Tinderissä, on monenlaisia ihmisiä: osa pelkkää seksiä hamuavia, toiset kylmää torjuntaa tarjoavia ja myös niitä, jotka ihan tosissaan kaipaavat hyvää kumppania rinnalle kulkemaan.

Ehkä siis Tinderiin, kuten ylipäätään kumppanin etsintään, liittyy ikiaikainen lausahdus: On suudeltava monta sammakkoa löytäkseen prinssinsä. Ei baari-ilta sen enempää kuin Tinderinkään selailu pudottele automaattisesti sopivia kumppaneita silmäin alle, mutta ei se niiden avulla mitenkään mahdotontakaan ole. Tinderissä, baarissa, kotibileissä – kaikkialla kannattaa kuitenkin rauhassa pysähtyä yhteen ihmiseen kerrallaan.

Jos etsii loputtomasti vähän parempaa ja hamuaa vielä vihreämpää ruohoa aidan takana, voi jäädä hienoja kohtaamisia tapahtumatta. Silloin ainoaksi löydettäväksi jääkin pelkkä yksinäisyys. Niin suurelta kuin maailma vaikuttaakin, on kuitenkin mahdollista kohdata vain yksi ihminen kerrallaan.

Kuuntele omaa oloa 

Tärkeintä olisikin kuulostella omaa oloa: miten minulle tämä tapa sopii? Mitä se minussa aiheuttaa ja miltä minusta tuntuu? Vaikka “kaikki muut” olisivat Tinderissä tai hyppäisivät yöelämässä, ei se välttämättä ole itselle sopivin tapa lähestyä muita ihmisiä.

Olennaiseksi nousee sekin, ettei katoa Tinderin pohjattomaan kuvamaailmaan, vaan muistaa nostaa katseensa myös alati elävään ympäröivään maailmaan.

Hei Sinulle! Olen Maaret Kallio, psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija. Työni koostuu moninaisesta ihmismielen ihmettelystä niin vastaanotolla, luennoilla kuin kirjoittaen. Tällä Rakkauden polku -palstalla vastaan kysymyksiisi liittyen aina ensitapaamisesta eri teille lähtemiseen. Lisää minusta voit lukea nettisivuiltani www.maaretkallio.com.

1 kommentti