Voi hyvin

Jaana-Mirjam, 51, rakastui nuorempaan Sergeen Afrikassa

Jaana-Mirjam, 51, rakastui nuorempaan Sergeen Afrikassa
Toimittaja Jaana-Mirjam Mustavuori löysi rakkauden Länsi-Afrikassa Beninissä. Muusikko Serge Gheba muutti hänen kanssaan Suomeen.

Näin Jaana-Mirjam Mustavuori kuvaa tunnelmiaan Länsi-Afrikan Beninissä:

"Onko nimi enne? Gbeha tarkoittaa ”liittää yhteen elämän kanssa”. Eräänä päivänä huomasin järkytyksekseni ihastuneeni Serge Ghebaan.

Olin naimisissa Suomessa enkä halun­nut miessotkuja elämääni. Sitä paitsi Serge oli minua paljon nuorempi, vain kolmekymppinen. Se hämmensi minua aluksi. En ollut koskaan tuntenut ­vetoa nuoriin miehiin enkä afrikkalaisiin miehiin, vaikka olen reissannut Afrikassa.

Yhtenä iltana kävellessämme Grand-Popon hiekkarannalla Serge sanoi, että haluaisi mennä kanssani naimisiin, jos en jo olisi naimisissa. Luulin kuulleeni väärin. Olimme molemmat rakastuneet toisiimme kuin varkain. Sergeä ikä­eromme ei haitannut millään tavalla.

Palasin Suomeen kuukautta myöhemmin umpirakastuneena mutta päätin, etten tee mitään äkkinäistä. Arvelin rakkauden huuman haihtuvan talven pakkasissa. Niin ei kuitenkaan tapahtunut. En saanut Sergeä mielestäni.

Olin 51-vuotias, ja minulla oli ­suuri elämänjano. Avioliittoni oli ollut jo ­vuosia kuin siskon ja veljen suhde. Serge taas oli palavasti rakastunut minuun ja minä häneen.

Nyt pariskunta elää Suomessa. Jaana-Mirjam kuvailee yhteistä arkea:

En pelkää vanhenemista Sergen rinnalla, mutta muutaman eron kokeneena en pidä rakkautta itsestäänselvyytenä. Sitä täytyy vaalia.   

”Toiselle ei voi antaa aina samaa ruokaa”, Serge sanoi eräänä iltana ja jatkoi: ”Olemme tilanteesta riippuen parhaat ystävät, rakastavaiset, sisar ja veli, isä ja äiti tai hassuttelijat.” Juuri niin.

Huumori on tärkeää suhteessamme. Sovimme ­hyvin yhteen. Tämä rakkaus on tunnetta, tekoja ja läsnäoloa. Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Huomenna kuitenkin lämmitämme saunan, kokkaamme beniniläistä ruokaa ja tanssimme työ- ja kouluviikon pölyt pois jaloistamme

Näin Jaana-Mirjan Mustavuori neuvoo, kun rakkaus iskee yllättäen:

1. Ota rakkaus vastaan. Rakkaus on lahja. Älä kävele onnesi ohi, vaikkei rakkaus sovi vanhoihin ennakkokäsityksiisi.  

2. Pysähdy. Mieti, missä elämäntilanteessa olet ja kaipaatko muutosta elämääsi. Mikä muuttuu, jos suhde jatkuu?

3. Selvitä tosiasiat. Älä ole sinisilmäinen. Tutustu rakastettuusi, hänen perheeseensä ja ystäviinsä. Ota selvää, kuka hän on.  

4. Ole rehellinen. Kuuntele itseäsi. Mieti, onko elämässäsi tilaa rakkaudelle. Huomaa, mikä uudessa rakkaudessa innostaa ja mikä arveluttaa.  

5. Ole rohkea. Jos olet todella rakastunut, älä mieti, mitä muut ajattelevat valinnoistasi. Kuuntele sydämesi ääntä.  

6. Tunne itsesi. Huomaa, noudattaako rakastumisesi tiettyä kaavaa, ja rakastutko aina samankaltaisiin ihmisiin. Mieti, mitä se merkitsee.  

7. Tee päätös. Jokaisella rakkaudella on oma aikataulunsa. Älä kiirehdi. Kun aika on kypsä, tee tarvittavat päätökset ja sitoudu niihin.    

8. Luota tulevaisuuteen. Usko rakkauteen, vaali sitä. Luota elämään.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 4/2017

Julkaistu: 11.4.2018
Kommentoi »