”Avopuolisoni ihastui toiseen ja lähti – katkeruus ei hellitä enkä tiedä miten pääsen eteenpäin”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suomen evankelis-luterilainen kirkko
”Avopuolisoni ihastui toiseen ja lähti – katkeruus ei hellitä enkä tiedä miten pääsen eteenpäin”
Kun pitkä suhde kaatuu yllättäen, jää jäljelle monia kysymyksiä, joita voi seurata suru ja katkeruus. Perheneuvoja Pekka Puukko sanoo, että asian hyväksymistä usein helpottaa se, että löytää tapahtumille merkityksiä. Aina sellaisia merkityksiä ei kuitenkaan löydy.
Julkaistu 25.12.2020

Kumppanin ihastuminen tai rakastuminen uuteen, parisuhteen ulkopuoliseen ihmiseen kiistatta rapauttaa parisuhteen ja luottamuksen. Kun seurauksena on ero, jätetty puoliso jää aivan yksin kokoamaan elämänsä palasia.

Perheneuvoja Pekka Puukko sanoo, että tilanne ei kuitenkaan koskaan ole toivoton. Jätetyn on tärkeää löytää oman elämänsä peruskivet ja rakentaa niiden varaan uudessa tilanteessa. Useimmat meistä tarvitsevat apua tällaisessa tilanteessa.

Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.

Avopuoliso muutti yllättäen uuden ihastuksen luokse – olisinko voinut tehdä jotain toisin?

Suru, ahdistus ja katkeruus ei vain hellitä, miten eteenpäin? Jotenkin olen juuttunut paikoilleni. Avopuolisoni ilmoitti yhtäkkiä noin 25 vuoden yhteisen taipaleen jälkeen ihastuneensa toiseen. Seuraavana päivänä hän keräsi tavaransa kassiin ja muutti tämän uuden ihastuksen luokse, jonka oman kertoman mukaan on tavannut kolme kertaa ja muutaman kerran ovat soitelleet.

Meillä asiat olivat kuitenkin hyvin. Myös avopuolisoni sanoi samoin ja totesi, että olemme olleet pitkään yhdessä, kun hän teki lähtöä. Teimme yhdessä paljon asioita: harrastimme, kävimme elokuvissa, konserteissa. Itse koin, että elämä oli arkisen hyvää, mutta ehkä tämä olikin syy hänen lähtöönsä.

Nyt ajatukset pyörivät näiden asioiden ympärillä, ja mietin, mitä olisin voinut tehdä toisin. Avopuolisoni kertoi, että hänellä ja uudella ihastuksella on samanlaiset elämänarvot. Minä taas en ollut suhteessa läsnä, en osaa keskustella ja olin usein töissä iltaisin.

ˮMiksi ihminen, johon luotin ja jonka piti olla tukeni ja turvani, teki näin?ˮ

Nyt olen alkanut miettiä, että millaisen ihmisen kanssa olen elänyt 25 vuotta ja olenko tuntenut häntä ollenkaan? Miksi hän teki näin – ihminen, johon luotin ja jonka odotin olevan tukeni ja turvani. Selvisi myös, että hän on suhteemme aikana pettänyt minua muutamia kertoja. Hänellä on ollut omasta mielestään siihen oikeus, koska alkuaikoina kuulemma riitelimme paljon.

Helpottaisiko tilannetta, jos saisin vastauksia ajatuksiini? Jotenkin ajattelen, että onko niistä edes enää mitään iloa. Se on sanottava, että avopuolisossa oli paljon hyvää ja niitä asioita on ikävä ja kaipaan sitä yhdessä olemista ja tekemistä.

Perheneuvoja Pekka Puukko vastaa:

Helpottaisiko tilannetta, jos saisit vastauksia ajatuksiisi ja kysymyksiisi? Varmasti helpottaisi. Yllättävässä tilanteessa ihminen etsii selitystä, järkeä sille, miksi kaikki muuttui silmänräpäyksessä. Kriisiin sopeutumista auttaa, jos voi jotenkin löytää tapahtumille merkityksen.

Minä ja varmasti moni muu eroauttaja on kuitenkin joutunut työssään toteamaan, että aina näin ei käy. Erossa jätetty puoliso jää yksin kokoamaan elämänsä palasia. Toivoton tilanne ei kuitenkaan ole silloinkaan.

Perheneuvoja Pekka Puukko sanoo, että usein syyt suhteen päättymiseen jäävät hämärän peittoon, koska kerromme tarinaa itsellemme edullisessa valossa.

Syyt suhteen päättymiseen jäävät kokemukseni mukaan usein ainakin osittain hämärän peittoon. Syyt voivat olla lähtijän sisällä, tai ne voivat liittyä suhteeseen. Ongelma on siinä, että me usein kerromme tarinaa itsellemme edullisessa valossa.

Jokaisessa suhteessa on joku vika, ja silti niissä voi elää ihan onnellista elämää. Äkkirakastunut kertoo hyvin helposti sellaista tarinaa, että syy eroon ei ollut rakastuminen, vaan suhteessa olleet ongelmat. Siksi erotyöskentelyä joudutaan usein tekemään ilman varmaa selitystä eron syistä.

ˮKaipaus toisen luokse voi tuntua kipuna, suruna tai jopa vihana.ˮ
Perheneuvoja Pekka Puukko

Te kaksi ehditte elää yhdessä pitkään, eikä toinen silloin poistu mielestä yhtä nopeasti kuin ovi käy. Yhteisestä elämästä on valtavasti yhteisiä muistoja. Kaipaus toisen luo voi aluksi olla jatkuvaa. Se voi tuntua kipuna, suruna tai saatat tarvita vihankin sävyisiä tunteita selviytyäksesi kaipauksen kanssa.

Eri tunteet ja niiden voimakkuus voivat vaihdella pitkäänkin eron jälkeen. Sillä tavoin mieli työstää kokemaansa, pyrkii eteenpäin. Yhteisten muistojen kipu ja lämpö saattavat pulpahdella mieleen vielä vuosienkin kuluttua tietyissä tilanteissa. Kaikki tämä on normaalia.

Pahimman surun helpottaessa on tärkeää lähteä rakentamaan omaa elämäänsä. Etsiä, kuka minä olen ilman tätä suhdetta. Mikä on minulle tärkeää? Mistä nautin? Mitä haluan tehdä elämässäni? Ketkä ovat minulle tärkeät ihmiset?

Jossain kohdassa voit ehkä huomata, että kaikki se, mitä entisessä avopuolisossasi kaipaat, ei liitykään pelkästään häneen. Saatat huomata, että se hyvä, joka on ollut hänen kanssaan mahdollista, voi olla mahdollista myös ilman häntä. Millaista hyvää sinä voit itsellesi suoda? Onko sinulla ystäviä, joiden kanssa tapahtuu hyviä asioita? Jos olisit itsesi ystävä, mitä hyvää itsellesi tarjoaisit tai järjestäisit?

ˮKriisistä toipuminen vie aikaa. Vielä enemmän aikaa vie luottamuksen uudelleen rakentaminen.ˮ
Perheneuvoja Pekka Puukko

Sinun luottamuksesi on rikottu äkillisesti ja yllättäen. Sellaisesta kriisistä toipuminen kestää aikansa. Vielä pidempään kestää luottamuksen rakentuminen. On tärkeää, että sinun luottamuksesi saa toipua ja vahvistua, mutta sen ei tarvitse tapahtua tässä päättyneessä parisuhteessa.

Anna siis aikaa erilaisten tunteiden ja kysymysten mielessä pyörimiselle. Niiden jakaminen luotettavan ihmisen kanssa auttaa toipumisessa. Käy paikoissa, jotka olivat teille tärkeitä. Kuuntele musiikkia, joka auttaa surutyössä.

Ammattiauttajan puoleen kääntymistä kannattaa harkita, vaikka ympärillä olisikin hyviä ystäviä. Selvitä myös, järjestetäänkö paikkakunnallasi eroryhmiä. Niistä on moni kokenut hyötyvänsä merkittävästi.

Yllättävästäkin erosta voi selviytyä ja rakentaa uuden, mielekkään elämän.

Kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee paljon, emmekä valitettavasti ehdi vastata ihan kaikkiin, mutta vastaamme niin nopeasti ja niin moneen kysymykseen kuin mahdollista.

2 kommenttia