Hyvinvointi

Voiko pettämisen antaa anteeksi?

Moni on valmis antamaan pettämisen anteeksi kerran, jopa kaksi kertaa. Brittikyselyn mukaan naiset ovat auliimpia antamaan anteeksi kuin miehet. Pettämisen voi antaa anteeksi, mutta se vaatii paljon kummaltakin osapuolelta. Lue parisuhdekouluttajan neuvot, kuinka pettämisestä voi selvitä eteenpäin!

Teksti Heli-Maria Wiik
Kuvat Thinkstock
12.10.2012

Onko uskollisesta parisuhteesta tullut katoava luonnonvara? Hollywood-kohut ja salasuhdesivustot saavat ajattelemaan, onko uskollisia suhteita enää edes olemassa.Mitä kertoo puolestaan se, että naisista yli puolet olisi valmis antamaan pettämisen anteeksi – jopa uusiutuneen pettämisen?

Lue myös: Miten jatkaa pettämisen jälkeen?

Isossa-Britanniassa vuonna 2012 tehdyn kyselyn mukaan yli puolet naisista olisi valmis antamaan kerran tai kaksi tapahtuneen harha-askeleen vielä anteeksi. Selkeä raja tuli vastaan kolmannella pettämiskerralla, jolloin vain 10 prosenttia naisista kykenisi jatkamaan suhdetta. Miehet asenne oli enemmän ”kerrasta poikki”, sillä petetyistä miehistä puolestaan vain 13 prosenttia uskoi kykenevänsä jatkamaan suhdetta uskottomuuden jälkeen.

Kyselyyn vastasi noin 2000 brittiä. Kyse ei ollut tieteellisestä tutkimuksesta, vaan kyselystä, jonka tulokset julkistettiin reilu kuukausi sitten.

Voiko antaa anteeksi?

Voiko pettämistä ylipäätään antaa anteeksi, parisuhdekouluttaja, psykologi Kari Kiianmaa?

– Anteeksiantaminen on mahdollista, kun uskoton menee itseensä ja korjaa käytöstään rakentaakseen uuden luottamuksen suhteeseen. Suhteen lopettaminen uskottomuuteen ei ole yleensä hyvin harkittu ratkaisu. Ikävästä kokemuksesta voi oppia ja parisuhde voi jopa parantua. Useimmat pystyvät antamaan anteeksi ajan mittaan, kun ymmärtävät asiat laajemmin.

Lue myös: Uskottomuuteen suhtautuminen on yksilöllistä

Kiianmaan mukaan luottamuskin voi palautua.

– Uskottoman pitää ymmärtää, miksi on toiminut näin ja muutettava käyttäytymistään, jotta elämänhallinta paranee. Samalla parisuhdetta pitää kehittää avoimemmaksi, erityisesti tunneilmaisun suhteen. Luottamus ei palaudu lupauksia hokemalla, hän lisää.

Hakekaa apua!

Uskottomuuskriisin kohdatessa Kiianmaa neuvoo hakemaan apua.

– Petetty on tuen tarpeessa, kuten uskotonkin. Ulkopuolisen avun hakeminen on viisautta. Uskottomuus aiheuttaa kriisin, joka kannatta työstää, jotta elämä muuttuu hyväksi. Viha ja epäluottamus saattavat muuten varjostaa koko loppuelämää, hän neuvoo.

Lue myös: Pariterapia – psykoterapiaa kahdelle

Psykologi Kiianmaa näkee, pettämisdeittisivustot surullisena ilmiönä. Ne ovat hänen mielestään ilmiö, joka vieraannuttaa ihmisiä aidoista, välittävistä ihmissuhteista.

– Jokaisen kannattaa miettiä, mihin elämässään panostaa. Hyväksi käyttäminen ja hyväksi käytetyksi tuleminen vain vahingoittaa ihmistä. Sivustojen ylläpitäjät tekevät rahaa ihmisten hädällä ja tyytymättömyydellä, Kiianmaa sanoo.

Harkitse ero tarkkaan!

Suhteen lopettamista harkitsevalle petetylle osapuolelle Kiianmaa antaa ohjeen tarkasta harkinnasta:

– Eroaminen pitää tehdä harkiten, ettei jälkeenpäin kaduta. Suhteen lopettaminen tarkoittaa erokriisiä ja sen työstämistä, jotta erosta muodostuu oppimiskokemus, eikä vanhan toistoa. Myös epäluottamus voi siirtyä muihin suhteisiin. Sekin kannattaa työstää ulkopuolisen kanssa. On järkevää hakea osaavaa ammattiapua. Varo huonoja neuvoja, joita ystävät ja jopa ammattiauttajat voivat antaa.

Asiantuntijana parisuhdekouluttaja, psykologi Kari Kiianmaa.

Lue myös:

Miten uskottomuuskriisistä selviää?

Missä kulkee pettämisen raja?

Kuinka yleistä pettäminen on?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi