Kauneus ja Terveys

Missä kulkee pettämisen raja?

Missä kulkee pettämisen raja?
Parisuhteessa voi olla monia kompastuskiviä. Pettämistä pidetään näistä pahimpana. Onko se anteeksiantamaton synti? Voiko toiselle antaa tehdyt virheet anteeksi? Entä mikä on pettämistä? Pettäminen mielletään usein fyysiseksi, pelkäksi seksiksi. Tasoja on kuitenkin monia, kuten ihastumisia, jotka eivät loppujen lopuksi johda fyysiseen kontaktiin.
Julkaistu: 11.4.2011

– En pitäisi lyhytkestoisia ihastumisia niin vakavina. Lomaromanssikaan ei välttämättä johda seksiin asti, vaan on pientä flirttiä ja irtiottoa arjesta, sanoo pari- ja perheterapeutti, psykoterapeutti Kaarina Vanhanen.

Vanhanen kuitenkin painottaa, että suhteessa on jotain vialla, mikäli kiinnostavampaa seuraa löytyy kodin seinien ulkopuolelta.

Henkisen pettämisen häilyvä raja

Toimiva suhde vaatii yhteyden niin tunnepuolella kuin fyysisellä tasolla. Tästä syystä myös pettäminen voi olla monitasoista.

– Henkinen pettäminen saattaa loukata yhtä pahasti kuin fyysinen. Henkiselle pettämiselle on myös vaikeampaa tehdä rajoja kuin fyysiselle. Esimerkkinä pitäisin sitä, kuinka tärkeät asiat jaetaan jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa. Tunnesuhde on todella tärkeä parisuhteen hyvinvoinnin kannalta, Vanhanen kertoo.

Miksi ihminen sitten pettää? Minkä takia lähdetään merta edemmäs kalaan? Vanhasen mukaan kyse on yksinkertaisesti jännityksen hakemisesta. Kun omasta suhteesta puuttuu jotain, on luonnollinen ratkaisu lähteä etsimään sitä jostain muualta.

Oliko vika minussa?

Kun kumppani kertoo löytäneensä mieluisampaa seuraa muualta, ensimmäinen ajatus on yleensä syyllisyys. Olenko minä tehnyt jotain väärää, mikä minussa on vikana?

Syyllisyys on kuitenkin turhaa.

– Sekä itselle että toiselle tulee olla rehellinen, parisuhteenhan tulee perustua avoimuuteen sekä toisen kunnioittamiseen, Vanhanen sanoo.

Kumppanille pettämisestä kertominen on tilanteessa kuin tilanteessa vaikeaa. Vanhasen mukaan rehellisyys kuitenkin kannattaa, vaikka liitto muuttuukin tunnustuksen jälkeen radikaalisti. On mietittävä uudet pelisäännöt, ja yritettävä saada menetetty luottamus takaisin.

– Pettäjän tulee miettiä, mikä suhteessa on vaalimisen arvoista. Täytyy hyväksyä, että luottamuksen menettämisen jälkeen parisuhteen uudelleenrakentaminen vie aikaa.

Sovi yhteiset pelisäännöt

Jo parisuhteen alkumetreillä on hyviä sopia yhteiset pelisäännöt, joita molemmat noudattavat. Kun luottamus toiseen on tallessa eikä ongelmia vielä ole, on asioista helpompaa puhua. Tällöin keskustelu tapahtuu hyvässä hengessä. Suhteen edetessä sääntöihin voidaan tehdä tarkennuksia.

– Jos kumppanisi mielestä esimerkiksi halailet vastakkaisen sukupuolen edustajia hänen makuunsa liikaa, tulee hänen pystyä sanomaan se ääneen. Tällöin pidetään yhdessä sovituista rajoista kiinni, eikä väärinkäsityksen mahdollisuus ole niin suuri, Vanhanen päättää.

Avoin keskustelu on tärkeää sekä suhteen alkuvaiheessa että sen aikana. Tärkeintä on kuitenkin rehellisyys vahingon sattuessa. Pettäjän tulee ottaa vastuu teoistaan.

Vanhojen kaivelu ei vie eteenpäin

Mikäli et saa suhteesta kaikkea tarvitsemaasi, on myös aika sanoa se suoraan. Tällöin säilytetään mahdollisuus pysyä ystävinä eronkin jälkeen.

– Sekä pettäjän että petetyn tulisi heti ongelman tullessa ilmi tuoda omat tunteensa selkeästi esille, sanoo psykoterapeutti Kaarina Vanhanen.

Jos jommallakummalla osapuolella jää jotain hampaankoloon, saattaa aihe tulla myöhemmin kummittelemaan. Vanhoista virheistä muistuttaminen ei vie yhtään mihinkään, ja suhteen rajat tulisi sopia jo alkuvaiheessa.

Vanhasen mukaan petetyksi tuleminen on mahdollista unohtaa, jos asia selvitetään perin pohjin ja annetaan oikeasti anteeksi.

Asiantuntija Kaarina Vanhanen on pari- ja perheterapeutti ja psykoterapeutti

Lue myös:

Kommentoi »