Kauneus ja Terveys

Avomies petti minua henkisesti

Avomies petti minua henkisesti
Miten saada takaisin luottamus parisuhteessa, jossa mies ei edes koe pettäneensä?
Julkaistu: 2.6.2015

"Meillä oli suhdekriisi viime vuoden lopulla. Mies ilmoitti, ettei hän enää tunne rakkautta minua kohtaan ja jotain on vialla, mutta hän ei osannut määritellä tarkemmin. Hieman aiemmin hänelle oli ilmestynyt uusi naispuolinen ystävä. Naiselta alkoi tulla tekstiviestejä ihmeellisiin aikoihin, ja mieheni meni tekemään korjauksia naisen kotiin. He kävivät kahdenkeskeisellä lounaalla viikonloppuna.Keskustelimme kotona. Välillä mieheni sanoi haluavansa erota. Toisena hetkenä hän otti lähelleen ja halusi jatkaa. Minä olin sekaisin. Samaan aikaan hän piti yhteyttä naisystävään. Sanoin, etten pidä siitä.

Vietimme aikaa erillämme ja olimme jo sopineet erostakin. Yhtäkkiä mies alkoi katua. Nyt olemme yrittäneet parantaa suhdettamme. Mieheni pitää kiinni siitä, että toinen nainen oli hänelle vain ystävyyssuhde. Miten pääsisin asiasta yli ja saisin luottamuksen palautumaan?"

Psykologi Ilona Rauhalan vastaus: 

Luottamusta on on vaikea pakottaa. Sitä joko on tai ei ole. On tärkeää, että käsittelet, mikä luottamuksesi aikoinaan rikkoi. Mihin petyit? Mitä pelkäsit? Minkä suhteen jouduit olemaan varuillasi? Mikä satutti eniten? Mikä vie sinua pois luottamuksesta? Mikä vie kohti?Parisuhde on muuttuva suhde. Sen osapuolet muuttuvat ja keräävät uusia kokemuksia. On luonnollista, että pitkässä parisuhteessa välillä petytään. Tulee vaiheita, jolloin jompikumpi tai kumpikin pohtii, täyttääkö suhde tärkeimmät tarpeeni ja rakastanko toista.Jotkut suhteet kestävät hyvin sen, että toisella on läheisiä suhteita muiden vastakkaista sukupuolta olevien kanssa. Ja jotkut suhteet eivät kestä sitä lainkaan.Joskus ulkopuolinen suhde voi herättää vanhan parisuhteen. Miehesi sai nyt ilmaistua sinulle, mitä hän on vailla. Myös sinä jouduit miettimään, mitä sinä haluat. Oletteko onnellisia ja tyytyväisiä tässä parisuhteessa? Näettekö tulevaisuutenne yhdessä?Kuulostaa siltä, että miehesi koki rakastumisen. Uuteen suhteeseen hyppääminen ei ole helppoa. Ehkä hän jäi punnitsemaan, mistä hän joutuu luopumaan, jos jättää sinut ja mitä hän saisi, jos siirtyisi uuteen.Nyt on sinusta kiinni, mikä sinulle sopii ja mikä ei.Et voi pakottaa miestäsi luopumaan ystävyydestä toiseen naiseen. Hän on selvästi ilmaissut, että haluaa pitää sinut ja myös tämän toisen naisen elämässään.Jos se ei sovi sinulle, sinun kannattaa tehdä omat johtopäätöksesi ja paketoida suhteenne.Jos se sopii sinulle, jatkat suhteessanne ja teet tietoisen päätöksen elää asian kanssa. Et ehkä koskaan tule tietämään, mitä miehesi ja tämän toisen naisen välillä on. Mitä sillä tiedolla tekisitkään?

Suhteenne on nyt joka tapauksessa muuttunut, ja aikaisempi olotila ei koskaan enää palaa, eli entisenlaista luottamusta välillenne ei tule.

Voitte löytää toisenne uudella tasolla. Ehkä hyväksytte, että ette ehkä pysty täyttämään kaikkia toistenne tarpeita ja että elämässänne on myös muita ihmissuhteita. Hyväksyminen voi olla kypsyyttä.Kysymys kuuluu, mikä sinulle sopii ja mikä sinulle ei sovi? Ole rehellinen ja ajattele asiaa kaikilta kanteilta. Vain sinä tiedät, milloin sinulla on hyvä olla. Ota vastuu omasta hyvinvoinnistasi ja luo itsellesi olosuhteet joissa voit hyvin. Miestäsi et voi muuttaa, mutta omiin olosuhteisiisi voit vaikuttaa. Keskity siihen.

Lue myös:

1 kommentti