Kauneus ja Terveys

Uskottomuuteen suhtautuminen on yksilöllistä

Uskottomuuteen suhtautuminen on yksilöllistä
Miesten ja naisten suhtautuminen pettämiseen on erilaista. Miehet kokevat seksuaalisen uskottomuuden loukkaavampana, kun taas naisten mielestä tunteellinen pettäminen kirpaisee karvaammin.
Julkaistu: 25.6.2015

Vallitsevan teorian mukaan ero johtuu miehen ja naisen evoluution aikana muodostuneista rooleista. Miehet ovat aikojen alusta asti olleet tarkkoja seksin suhteen, sillä he ovat halunneet olla varmoja siitä, että heidän jälkikasvunsa on varmasti heidän omansa. Naisille taas tunteellinen puoli on ollut tärkeämpää, sillä he ovat tarvinneet miesten apua lasten kasvatuksessa.

Uuden tutkimuksen mukaan ihmisten erilainen suhtautuminen pettämiseen riippuu kuitenkin heidän parisuhteessa tuntemastaan kiintymyksestä.

Kahdenlaista kiintymistä 

Tutkimuksen mukaan yksilölliset erot siinä, miten miehet ja naiset näkevät parisuhteensa, vaikuttavat heidän näkemyksiinsä pettämisestä.

Tutkijoiden mukaan kiintymystä on olemassa kahdenlaista: väheksyvää ja turvallista. Väheksyvää kiintymystä tunteva ihminen arvostaa omaa itsenäisyyttään enemmän kuin parisuhdettaan. Turvallista kiintymystä tunteva taas parisuhde ja siihen liittyvä vuorovaikutus ovat tärkeitä.

Tutkijoiden mielestä turvallista kiintymystä tuntevat ihmiset kokevat tunteellisen pettämisen pahemmaksi, kun taas väheksyvää kiintymystä tuntevista seksuaalinen pettäminen on suurempi ongelma.

Kiintymyssuhteet opitaan lapsuudessa 

Tutkijoiden mukaan erilaiset tavat kiintyä opitaan lapsuudessa. Niihin vaikuttavat esimerkiksi suhde vanhempiin, ystäviin sekä ensimmäiseen rakastettuun.

Tutkimuksen mukaan ihmisen suhtautuminen pettämiseen juontaa juurensa lapsuudessa kehitetyistä kiintymystavoista, eikä se ole niinkään evoluution sanelemaa. Tämän ymmärtäminen auttaa ihmisiä vähentämään seksuaalisuuteen liittyvää mustasukkaisuuttaan, joka on sidoksissa kaikenlaisiin haitallisiin käyttäytymismalleihin.

Tutkimuksesta kirjoitti Psychological Science.

Kommentoi »