Kauneus & Terveys

Kauheat naiset ja munattomat miehet


Huono parisuhde miehen näkökulmasta. Onko mies liian kiltti? Pariterapeutti kannustaa katsomaan elokuvan Kauhea nainen.
Teksti Marjo Ehn
Kuvat Pia Inberg

Huono parisuhde saa yhden hyvä näkökulman elokuvassa Kauhea nainen. Elokuvaa on kritisoitu: eihän nainen voi olla näihin kauhea? Elokuvan ohjannut ja veljensä Madsin kanssa käsikirjoittanut Christian Tafdrup sanoo, että kyllä voi.

Tafdrup on tehnyt elokuvan omista henkilökohtaisista kokemuksistaan naisten kanssa. Helsingin Sanomissa ohjaaja Christian Tafdrup sanoo:

”Kymmenen vuotta sitten ymmärsin, että minulla oli ollut neljä tai viisi kurjaa parisuhdetta naisten kanssa, jotka olivat aluksi hyvin jännittäviä, mutta kun suhde syveni, he yrittivät hallita, manipuloida ja muuttaa minua. Olivatko he pahoja vai oliko ongelma minun? Miksi en sanonut ei, miksi en vain lähtenyt?” (HS 9.3)

Huono parisuhde miehen näkökulmasta

Elokuva Kauhea nainen on tehty miehen näkökulmasta. Ajattelen, että kaikkien kannattaisi nähdä tuo elokuva. Niin naisten kuin miesten. Varsinkin, jos osaa katsoa sen avoimin mielin, tutkivalla asenteella.

Naiset eivät ole pelkästään hyviä parisuhteissaan ja miestensä kanssa. Pariterapeutille elokuvan anti ei ole yllättävä. Päinvastoin, se kertoo realistisesti sen, mitä tapahtuu liian monissa suhteissa:

Mies on hiljainen myöntyjä ja voi lopulta suhteessaan huonosti.

Elokuva tuo esiin naisen julmuuden, joka on erilaista kuin miesten julmuus. Elokuvassa nainen oksentaa miehen päälle kaiken pahan olonsa, josta miehellä ei ole ollut aavistustakaan. Mies ei ole osannut lukea naista. Nainen haluaa jotakin, mitä mies ei voi antaa. Tämä turhauma purkautuu naisesta henkisenä julmuutena.

Huono parisuhde luodaan yhdessä

Parisuhde on aina kahden kauppa. Suhteessa naisen kauheus tehdään yhdessä. Niin käy elokuvassa ja oikeassa elämässä.

Miehen munattomuus saa aikaan sen, että nainen alkaa käyttäytyä, niin kuin hän käyttäytyy. Mies ei ilmaise omaa tahtoaan.

Mies joustaa ja myöntyy ja voi pahoin. Hän yrittää auttaa, pelastaa ja hoitaa naistaan. Mitä enemmän hän niin tekee, sitä enemmän nainen alkaa halveksia miestä.

Mies suojelee tyytymätöntä naista

”Monet miehet on kasvatettu uskomaan naisten suojelemiseen. Joka kerta kun minä olen yrittänyt jättää kauhean naisen ja hän alkoi itkeä, palasin välittömästi hänen luokseen, koska minut on kasvatettu uskomaan naisen suojelemiseen ja hyviin asioihin uskomiseen”, ohjaaja Christian Tafdrup sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Suojelun halu ja tarve lienee evoluution mukana tuomaa. Naisia, heikompia, on pitänyt suojella ihmiskunnan historiassa.

Enää samanlaista suojelun tarvetta ei ole. Naiset ovat tasa-arvoisia ja pystyvät pitämään huolta itsestään. Nainen ei ole heikommassa asemassa samalla tavalla, kuin joskus menneisyydessä. Mutta miesten geeneihin on kirjoitettu tarve suojella.

Koska mies ei voi suojella enää todellisilta uhkilta, hän on jatkanut tehtäväänsä suojelemalla naista pettymyksiltä ja tunteiltaan. Miellyttäminen on se tapa, jolla mies pyrkii suojelemaan naistaan. Mutta nainen ei tarvitse suojelua.

Miesten on aika tehdä muutosta

Kaikenlaiset epäterveet ilmiöt, kuten seksuaalinen häirintä, syntyvät siitä, että ihminen ei elä tietoisena itsestään. Kun ei osaa elää itselle oikein ja rehellisesti, kaikenlainen piilotettu aggressio purkautuu epäterveesti ulospäin. ”Kiltti” aviomies tekee pahaa selän takana.

Suhde kehittyy oikein, kun suhteen alusta asti mies pysyy naiselleen näkyvänä. Kaikkiin naisen ehdotuksiin pitää vastata rehellisesti. Silläkin ehdolla, että suhde päättyy. Jokainen valheellisesti tehty myöntyminen on yksi naula parisuhteen arkkuun.

Jos nainen ei kestä miehen omaa mielipidettä tai tahtoa, suhteella ei ole menestymisen edellytyksiä. Nainen ei ole vastuussa siitä, jos mies miellyttääkseen valehtelee.

Feministinen aika vaatii mieheltä naismaisuutta

Christian Tafdrup sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa:

”Miesten ja naisten välillä on joitain perustavanlaatuisia eroja. Tietenkin tässä on liukumaa, mutta minusta se on geneettistä ja jos sitä ei ymmärretä, ongelmat kasvavat. Ja se näkyy yhteiskunnassa. Elämme hyvin feministisellä ajalla, jossa miesten pitää olla naismaisempia”.

Jostakin tällaisesta pettymyksestä on kysymys, kun nainen ei saa miehestä sitä, mitä haluaa. Naiset tuntuvat haluavan miehestä sellaisia feminiinisiä asioita, jollaisia harvassa miehestä on.

Miehen maailma on erilainen kuin naisen. Biologia ja geenit määrittävät niin miehiä kuin naisia. Sukupuoli on enemmän kuin pelkkä identiteetti. Tämän ymmärtäminen voi helpottaa pärjäämistä suhteessa vastakkaiseen sukupuoleen. Mies on seksuaalisena ihmisenä erilainen kuin nainen.

Miehen maskuliinisuus on monelle naiselle pettymys, koska se näkyy naiselle helposti välinpitämättömyytenä ja tunteettomuutena. Monet miehet näyttävät tunteensa tekoina. Jokainen seinään hakattu taulun naula tai lampun vaihtaminen on rakkauden tunnustus. Tätä naiset eivät voi ymmärtää, koska puhuminen tunteista on naisen tapa kertoa rakkaudesta.

Kirjoittaja Marjo Ehn on pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi ja pappi.

“Työssäni pariterapeuttina autan ihmisiä selviämään ongelmistaan parisuhteissa ja eroissa. Vaikka työni on isosti parisuhteiden varjopuolissa, olen säilyttänyt vahvan uskoni parisuhteeseen. Monet selviävät parisuhteiden ongelmista”, Marjo Ehn kertoo.

Julkaistu: 17.4.2018