Elätkö parisuhteessa kuin narsisti?

Elätkö parisuhteessa kuin narsisti?
Elätkö parisuhteessa vain omien käsitystesi mukaan ja toista kontrolloiden? Pariterapeutti sanoo, että narsistiselle ihmiselle ero tulee aina yllätyksenä.
Julkaistu 29.12.2017

Vaikka et ole narsisti, parisuhteessa voit käyttäytyä narsistisesti. Se tarkoittaa suhteessa olemista omia tarpeita tyydyttäen ja omien käsitysten mukaan eläen. Piirrettä ei ole aina helppo tiedostaa.

Julkisuudessa narsistit kuvataan usein lipevinä ja ylimielisinä huijareina. Todellisuudessa narsistinen käytös ei välttämättä lainkaan ilmene tällä tavoin.

Narsistinen käytös voi olla myös sitä, että suhteessa toinen uhrautuu muiden hyväksi – mutta se tapahtuu pohjimmiltaan hänen oman agendansa mukaan.

Narsistinen haluaa kontrolloida ja hallita puolisoaan. Narsistisesti käyttäytyvä ottaa parisuhteessa toisen haltuunsa. Toisen täytyy toteuttaa hänen käsikirjoitustaan yhteisestä elämästä.

Narsistinen kokee yllätyseron

Narsistisesti käyttäytyvälle ero tulee aina puskista ja puun takaa. Se johtuu siitä, että hän ei ole kuullut kumppanin toiveita tai sanoja pahasta olosta.

Kumppanin erotahto tulee täydellisenä yllätyksenä. Todellinen yllättävyys on narsistiselle totta, koska hän ei ole nähnyt muuta kuin itsensä ja meidät.

Kun suhteessa on minä ja me, sinä jäät ulkopuolelle. Ei ole sinun tarpeitasi, vaan minun ja meidän. Minun tarpeeni, haluni ja tahtoni ovat narsistiselle aina meidän yhteisiä asioita.

Narsistinen ei näe omaa vastuutaan

Narsistinen ei toisen eroaikeissakaan näe vikaa itsessään. Hän uskoo, että syy on muualla:

Puolisolla täytyy vähintäänkin olla toinen. Narsistisesti suhteessa oleva ei osaa pohdiskella omaa käytöstään välttämättä edes eron keskellä.

Vika on aina muualla, koska narsistinen on tehnyt kaikkensa ja parhaansa perheensä eteen. Paitsi sen tärkeimmän; hän ei ole kuunnellut puolisoaan. Jätetty ihmettelee oikeasti, miksi hänelle ei ole kerrottu.

Viheliäinen narsistisuus meissä kaikissa

Narsismi meissä ihmisissä on piirre, jota on vaikea huomata. Se ei helposti avaudu narsistiselle ihmiselle itselleen kuin ulkopuolisillekaan.

Hyvä itsetunto on tervettä narsismia. Välillä itsekkyytemme liikkuu jonkin verran myös pois tuosta terveestä kohdasta. Välillä itsetuntomme ja luottamuksemme itseemme horjuu. Välillä suhtaudumme asioihin itsekkäästi ja tuijotamme omaa napaamme. Välillä koemme itsemme uhreiksi ja olemme marttyyreja.

On vahingollista, jos emme tunnista omaa narsismiamme. Se tekee sokeaksi toiselle ja toisen ihmisen tarpeille.

Narsistinen omistaa läheisensä ja kumppaninsa. Omaisuudelle voi tehdä mitä haluaa. Kumppanin tarpeet voi mitätöidä ja hänen sanojaan ei tarvitse kuulla.

Narsistisuudesta terveeseen nöyryyteen

Narsistinen havahtuu usein vasta sitten, kun kumppani oikeasti ottaa ja lähtee. Kun narsistisesti suhteessaan käyttäytyvä jätetään, se voi olla mahdollisuus nöyrtymiseen ja omaan henkiseen kasvuun.

Tai sitten ei. Jätetty jää uhriksi ja ihmettelee, kuinka hänet voidaan jättää kaiken uhrautumisen ja kaikkensa antamisen jälkeen.

Narsistisuus on myös sitä, että kantaa jotakin merkillistä ”hyvän ihmisen” mielikuvaa itsestään. Narsistinen voi hallita kumppaniaan näkymättömällä tavalla.

Taas kerran: itsetuntemuksesta ei voi tinkiä, jos haluaa pärjätä parisuhteessaan. Hyvällä itsetunnolla varustettu kykenee kunnioittamaan toisen erillisyyttä, itsemääräämisoikeutta ja tahtoa. Hyvä itsetunto on myös sitä, että toisen itsenäisyys ei ole itselle uhka. Kunnioittaminen on sitä, että haluaa kuulla, mitä toinen sanoo.

Kirjoittaja Marjo Ehn on pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi ja pappi. Hän kirjoittaa parisuhteesta ja erosta. 

“Työssäni pariterapeuttina autan ihmisiä selviämään ongelmistaan parisuhteissa ja eroissa. Vaikka työni on isosti parisuhteiden varjopuolissa, olen säilyttänyt vahvan uskoni parisuhteeseen. Monet selviävät parisuhteiden ongelmista”, Marjo Ehn kertoo.

Kommentoi »