Terve.fi

Narsismi: Näistä merkeistä narsistin tunnistaa


Milloin narsismi on tervettä ja milloin ei? Mistä narsistin tunnistaa? Lue lisää narsismista.
Teksti Toimitus

Tälle sivulle on koostettu artikkeleita ja uutisia, joista löydät lisätietoa narsismista ja persoonallisuushäiriöistä.

Narsismi viittaa henkilön käyttäytymiseen, jossa korostuu itsekeskeisyys, itserakkaus, huomionkipeys ja kyvyttömyys empatiaan. Silloin, kun narsistiset piirteet ovat vallitsevia ja ohjaavat pääsääntöisesti henkilön käyttäytymistä, puhutaan narsistisesta persoonallisuushäiriöstä.

Lue lisää narsismista

Lääkärikirja: Persoonallisuushäiriöt

Persoonallisuushäiriöt ovat persoonallisuudessa ja käyttäytymistavoissa sekä henkilön vuorovaikutuksessa toisten kanssa esiintyviä vakavia häiriöitä. Ne aiheuttavat lähes aina huomattavaa ahdistusta ja sosiaalista haittaa henkilölle. Arvioiden mukaan noin 5 – 15 % suomalaisista kärsii persoonallisuushäiriöstä.

Persoonallisuushäiriöt: Oireet, aiheuttaja ja diagnoosi

Persoonallisuushäiriö - luonnetta vai luonnevikaa

Persoonallisuushäiriö kehittyy hitaasti, on pitkäaikainen ja alkaa varhaisaikuisuudessa. Epäsosiaalista ja narsistista persoonallisuutta esiintyy enemmän miehillä ja naisilla taas useammin on huomionhakuista ja epävakaata persoonallisuutta. Persoonallisuushäiriöitä on enemmän alimmissa sosiaaliryhmissä, naimattomilla ja eronneilla.

Lue psykiatrian erikoislääkärin artikkeli

Facebookin pimeä puoli: aggressiivinen narsismi

Uusi tutkimus on vahvistanut sen, mitä nettiskeptikot ovat epäilleet jo pidemmän aikaa: Facebookilla on yhteys narsistiseen persoonallisuushäiriöön. Tutkimuksen mukaan Facebook ja muut sosiaalisen median palvelut tarjoavat kanavan pakkomielteiseen itsensä korostamiseen ja onttoihin ystävyyssuhteisiin.

Lue uutinen: aggressiivinen narsismi

Narsistin kanssa elänyt: ”Kumppanini sai minut uskomaan, että ansaitsen kuolla!”

Suhde narsistin kanssa sai persoonallisuuteni muuttumaan täysin. Minusta tuli masentunut, ahdistunut, pelokas ja takertuva. Ajattelin, että olen mitättömin olento maan päällä ja ansaitsisin korkeintaan liikenneonnettomuuden kohdalleni." Näin kertoo Noora (nimi muutettu), joka eli yhdessä narsistisen kumppanin kanssa kolme vuotta.

Lue artikkeli

Lähteet

Lönnqvist (toim.) ym. Psykiatria. Kustannus Oy Duodecim. 2017.

Huttunen M. Tietoa potilaalle: Persoonallisuushäiriöt, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Julkaistu: 21.2.2013