Rakkausklinikalle kirjoittanut nainen kertoo, että hänen miehestään tuli impotentti sairauden vuoksi. Seksi loppui täysin, mutta sen myötä katosi myös kaikenlainen läheisyys ja hellyys.
Perheneuvoja Päivi Stelin-Valkama sanoo, että tällaisesta asiasta usein vaietaan, vaikka ongelma on yleisempi kuin ehkä luullaan. Yhdyntä ei kuitenkaan ole ainoa tapa seksuaaliseen elämään, vaan läheisyyttä voi osoittaa monilla muillakin tavoilla – halauksilla, suudelmilla, hieronnalla ja hyväilyillä. Kiintymys toiseen on olennainen parisuhteen osa-alue, jonka arvoa ei voi vähätellä. Seksin puutteen aiheuttamat ongelmatkin ovat ratkaistavissa.
Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.
Mieheni on impotentti eikä hän halua mitään läheisyyttä – onko tämä normaalia?
Hei! 56-vuotias mieheni on ollut täysin impotentti viisi vuotta valkojäkälän vuoksi, eli meillä ei ole ollut mitään seksiä viiteen vuoteen. Minä olen 49-vuotias. Ymmärrän, ettei hän pysty tyydyttämään minunkaan tarpeitani, koska hän ei itse pysty minkäänlaiseen seksiin edes itsekseen. Tästä johtuen hän ei pysty pitämään minua edes kainalossa tai nukkumaan lähellä.
Saan kyllä haleja ja hyvänyönsuukon. Yritän oppia hyväksymään asian. Menin eri huoneeseen nukkumaan ja katson televisiota eri huoneessa, jotta kummallakaan ei tulisi vaivautunut olo ohjelmien seksikohtauksista, mitä ohjelmissa on.
Onko tavallista, että läheisyys loppuu ja vähenee kun seksi loppuu suhteesta? Onko normaalia, että täysin impotentti mies ei halua läheisyyttä, koska kykenemättömyys on niin arka aihe ja todella kova pala? Häntä hävettää kuulemma niin kovasti, kun paikat eivät toimi. Siksi hän ei halua kyhnätä vierekkäin, ei nukkua eikä istua sohvalla, kun ei pysty muuhunkaan.
Onko ymmärrettävää, että mies välttelee läheisyyttä tässä tilanteessa? Hän ei suostunut vuosia sitten ympärileikkaukseen ja valkojäkälä vei kaikki kyvyt. Enää leikkaus ei edes auttaisi.
Kieltämättä minulle itsellekin tulee nykyään vaivaantunut olo, jos vain halaamme. Olen kärsinyt vuosia kovin paljon. Enää en itsekään tarvitse lähellä oloa, hyvänyön hali riittää.
Olemme olleet lähes 30 vuotta jo yhdessä ja terapiaan hän ei lähde. Voi kun tuo käytös olisi suhteellisen tavallista impotenttimiehelle, emmekä olisi ainut tällainen pari?
Perheneuvoja Päivi Stelin-Valkama vastaa:
Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi! Ette todellakaan ole ainoa pari, jolle seksi on sairauden vuoksi vaikeaa tai mahdotonta. Näistä asioista puhuminen on monesti hankalaa, joten pariskunnat jäävät huolineen yksin. Puhumattomuus vahvistaa harhakuvitelmaa siitä, että olisitte ainoat ihmiset tällaisessa tilanteessa. Näin ei toki ole. Monet sairaudet vaikuttavat seksuaalisuuteen ja seksin harrastamiseen, joten teidän esille nostamanne tilanteen pohtimisesta on apua monille muillekin.
On surullista, että yhdyntäseksi on käynyt teille mahdottomaksi iässä, jossa elämä muuten saattaa olla rennossa ja mukavassa vaiheessa. Mahdolliset lapset lienevät jo isoja. Nyt olisi teidän aikanne nauttia suhteestanne kahdestaan, mutta elämä on ollut epäreilua. Teidän elämäänne hankaloittamaan tulikin hankala vaiva. Tulee heti alussa mieleen kysyä, oletteko käyneet lääkärin luona yhdessä? Usein kahdet korvat kuulevat paremmin kuin yhdet ja kahdesta suusta tulee kattavasti kysytyksi kaikki asiaan liittyvät kysymykset.
Sanot, että miehesi ei aikanaan suostunut ympärileikkaukseen, joka olisi ehkä tuolloin voinut pelastaa seksuaalisen kyvyn. Oletteko puhuneet tämän asian selväksi keskenänne vai onko siitä jäänyt pettymyksen tunteita tai jossittelua välillenne? Menneet valinnat on toki tehty sen hetkisellä viisaudella, joten niihin ei enää kannata takertua.
Sairaus ole koko elämä. Se on vienyt paljon, mutta mitä on vielä jäljellä? Vaikka yhdyntäseksi ei ole mahdollista, miehen kyky tuottaa kumppanilleen nautintoa ei ole siitä kiinni. Monenlainen hyväileminen on edelleen mahdollista. Jäin myös miettimään, onko miehesi kyky kokea seksuaalista nautintoa täysin mennyt? Olisiko jokin tapa koskettaa häntä edelleen mielihyvää tuottava? Jokainen meistä syntyy seksuaalisena olentona ja on sitä koko elämänsä ajan. Hellyys, halaukset, suuteleminen, hieronta ja monenlaiset muut hyväilyt, joita te kaksi voitte yhdessä kokeilla, ovat kaikki osa läheisyyttä ja seksuaalista elämää.
Nyt koko seksuaalisuus on muodostunut suhteessanne kuumaksi perunaksi, jota vältellään. Televisio-ohjelmatkin kiusaannuttavat seksikohtauksineen. Mitä jos ottaisitte asian suoraan puheeksi? Tunnette toisenne hyvin eikä teillä ole mitään tarvetta hävetä toistenne edessä. Voisitko kysyä mieheltäsi, miltä television seksikohtaukset hänestä tuntuvat? Haluaisiko hän vaihtaa kanavaa ja kenen vuoksi hän niin tekisi? Nostavatko seksikohtaukset miehessäsi nolostumista muistuttaen häntä hänen kyvyttömyydestään nauttia seksistä vai epäonnistumisesta nautinnon tuottamisessa sinulle vaiko ehkä molemmista? Entä mitä merkitystä näillä ohjelmilla on sinulle? Ovatko ne ainoastaan kiusaannuttavia, koska ne nostattavat näitä hankalia tunteita vai sykähdyttävätkö ne joskus sinua seksuaalisesti? Jos näin on, millaisia luontevia toimintatapoja voisitte löytää yhdessä?
Miehesi puhe häpeästä tuntuu koskettavalta. Samalla se ihan suututtaa: Miksi hyvän miehen pitäisi hävetä sairautta? Seksuaaliseen kykyyn ja haluun vaikuttavat monet erilaiset sairaudet ja kuormitukset, joten miehesi ympärillä on varmasti monia hiljaisia kohtalotovereita. Heitä liikkuu työpaikoilla, harrastuksissa, parkkihalleissa ja kauppojen kassajonoissa, mutta he eivät tunnista toisiaan, koska diagnooseja ei ole tatuoitu kenenkään otsaan.
Kysyt, onko normaalia, että impotentti mies välttelee läheisyyttä, koska kyvyttömyys on niin kova pala. Tällainen välttely on hyvin yleistä ja siinä mielessä normaalia, mutta näin ei todellakaan pitäisi olla! Mies – ja jokainen meistä sukupuolesta riippumatta – ansaitsee täyden arvostuksen omana ainutlaatuisena itsenään kaikkine ominaisuuksineen, juuri sellaisena kuin on. Nainen saattaa vertailla kehoaan toisiin. Onko raskausarpia, mitä vartalossa on liikaa tai liian vähän? Entä miten oma seksuaalisuus voi? Taas häpeä saattaa nousta pintaan.
Mikä auttaisi meitä häpeileviä ihmisiä hyväksymään itsemme? Kun hyväksymme itsemme, annamme myös kumppanille mahdollisuuden tulla lähelle, istua ihan liki, halata, suudella, ottaa syliin, edetä aistillisesti ja seksuaalisesti sellaisella tavalla, joka tuntuu molemmista hyvältä, nauttia television seksikohtauksista tai naurahtaa niille, olla toistemme edessä häpeilemättä ihan sellaisia kuin olemme.
Mitä, jos alkaisitte arvostaa kaikkea sitä, mikä suhteessanne toimii? Hyvänyön halit kertovat läheisyydestä ja tunneyhteydestä. On pareja, joilla seksi sujuu, mutta tunnetasolla koetaan vieraantumista. Kuulostaa siltä, että teidän suhteessanne on paljon hyvää läheisyyttä ja pitkä yhteinen historia. Olkaa ylpeitä kaikesta tästä! Kiintymys on olennainen parisuhteen osa-alue, jonka arvoa ei voi vähätellä. Älkää siis juuttuko siihen, missä on hankaluutta, vaan vahvistakaa sitä, mikä on hyvin.
Terveisin Päivi
Hae rohkeasti apua kirkon perheneuvonnasta!
Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksia on 40 ja niissä työskentelee yli 180 työntekijää. Perheneuvonnassa on mahdollista keskustella ammattilaisen kanssa parisuhteen ja perheen vaikeuksista tai oman elämän solmukohdista. Asiakkaaksi voi tulla yksin tai yhdessä puolison tai muun läheisen kanssa. Asiakkuus ei vaadi kirkon jäsenyyttä ja se on asiakkaalle maksutonta. Noin puolella keskuksista on ostopalvelusopimus kunnan tai kuntayhtymän kanssa perheasioiden sovittelusta ja/tai perheneuvonnasta.
Kirkon perheneuvonnassa oli viime vuonna 16 840 asiakasta. Suurimpana tulosyynä edellisvuosien tapaan olivat vuorovaikutusongelmat. Perheneuvontaa tarjottiin videovälitteisesti 24 754 kertaa ja puhelimitse 12 717 kertaa. Yhteensä asiakaskohtaamisia oli yli 85 000.
Kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee paljon, emmekä valitettavasti ehdi vastata ihan kaikkiin, mutta vastaamme niin nopeasti ja niin moneen kysymykseen kuin mahdollista.