Kauneus ja Terveys

6 syytä haluttomuuteen: Näin ratkaiset ne!

6 syytä haluttomuuteen: Näin ratkaiset ne!
Haluttomuudelle löytyy usein selkeä syy. Katso nämä 6 syytä ja kokeile ratkaista niitä kotikonstein.
Julkaistu: 16.1.2017

1. Ongelmia suhteessa

- Jos suhteessa on muitakin ongelmia kuin seksi, selvitä ne ensin. Sen jälkeen sängyssäkin sujuu ­paremmin.

- Tylsään seksiin auttaa mielikuvitus. Ehdota asentojen vaihtoa, apuvälineitä ja uutta paikkaa. Myös hilpeys sopii makuu­huoneeseen.

- Puhu itsestäsi, toiveistasi ja tarpeistasi ennen aktia, sen aikana ja jälkeen.

- Jos haluttomuus johtuu raskauden pelosta, hankkikaa luotettava ehkäisykeino.

2. Väsymys ja stressi

- Kahdenkeskinen aika on tärkeää, eikä aina tarvitse haluta. Läheisyys voi riittää – tai johtaa halun syttymiseen.

- Ota kumppani huomioon arjessa. Kotitöiden ­jakaminen, halaukset ja pienet kosketukset lisäävät seksuaalista vetovoimaa.

- Älä syyttele kumppania, äläkä arvaile, mitä hän ­tilanteesta ajattelee. Puhu omista tunteistasi.

3. Seksistä tulleet traumat

- Tunnista ja tunnusta, mikä hiertää ja heijastuu seksielämään. Jo se helpottaa asian käsittelyä.

- Mieti, miksi seksi on ollut huonoa. Liittyikö siihen­ itse­tunto-­ongelmia, tyytymättömyyttä kehoon tai uskottomuutta?­ Tarpeistaan ja toiveistaan kertominen on sujuvan seksin edellytys, eikä sitä tarvitse hävetä.

- Oletko kokenut menneisyydessäsi todellisia traumoja? Seksikielteinen kasvatus ja seksuaalinen väkivalta voivat vähentää ­halua. Niistä toipumiseen voi tarvita ammattilaisen apua.

4. Kivulias seksi

- Käy gynekologilla, jos seksi sattuu tai tuntuu epämiellyttävältä.

- Jos kipu on emättimen suuaukolla, kyse voi olla vestibuliitista. Vaivaa voi hoitaa lääkkein sekä vahvistamalla lantionpohjanlihaksia.

- Kokeile liukuvoiteita ja perusvoiteita, jos kipu­ johtuu lima­kalvojen kuivuudesta. Ongelma ei välttämättä liity ikään, vaikka se onkin yleisintä vaihdevuosi-ikäisillä. Imettävätkin saattavat kärsiä siitä.

- Endometrioosi voi johtaa yhdyntäkipuihin.­ ­Oireita on mahdollista hoitaa ja estää yhdistelmä­ehkäisypillereillä­ tai hormoni­kierukalla.

- Lantiopohjan ja emättimen kouristukset voivat johtua ­vaginismista. Se yleensä estää yhdynnän kokonaan. Syy voi olla psyykkinen ja liittyä ahdistaviin kokemuksiin. Vaginismia voi helpottaa seksuaali- ja fysioterapialla.

5. Sairaudet ja lääkkeet

- Kysy lääkäriltä neuvoa, jos epäilet haluttomuuden johtuvan lääkkeestä tai sairaudesta. Kenties lääkitys voidaan vaihtaa.

- Mieti, kumpi on tärkeämpää, sairauden hoito­ vai seksi. Esimerkiksi ­masennuslääke vähentää­ haluamista, mutta silti kannattaa hoitaa ensisijaisesti masennusta. Kun olo ­kohentuu, intohimokin voi palata.

- Kokeile eri asentoja ja apuvälineitä. Esimerkiksi­ reuma, MS-tauti ja selkäkipu voivat vaikeuttaa seksiä. Mielihyvä ja endorfiinit saattavat silti vähentää sairauden tuomaa kipua.

6. Hormonitasot

- Synnytitko juuri? Raskauden aikana keltarauhas­hormonia ja estrogeenia on paljon, mutta ne ­vähenevät nopeasti­ synnytyksen jälkeen. Tila on ohimenevä, eikä siitä kannata huolestua.

- Kokeile vaihtaa ehkäisykeinoasi. Hormonaalisella ehkäisyllä voi olla vaikutusta haluihin. Ehkä jokin toinen pillerivalmiste sopisi sinulle paremmin.

- Jos olet vaihdevuosi-iässä, estrogeenin puute voi lisätä ­haluttomuutta. Juttele asiasta gynekologillesi.

Asiantuntijat: Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Santalahti ja lääkäri ja seksologi Mia Venhola

Lue myös:

1 kommentti