Kauneus & Terveys

Kannattaisiko pitää seksitauko?Kannattaisiko pitää seksitauko?

Deadlineja, lasten leikkitreffejä, kurahousuja ja jatkuvaa aikatauluttamista. Onko seksitauko paikallaan?
Kuvat Fotolia

Voisiko seksistä pitää taukoa? Auttaisiko seksitauko vauvavuoden univeloissa tai löytämään seksiin uuden suunnan?

Jos ajatus seksitauosta houkuttelee, kannattaa miettiä, mistä haluat tauon. Yhdynnöistä, seksin suorittamisesta vai mieleen hiipivistä traumoista? Onko kumppanisi samaa mieltä? Kumpikaan ei voi nimittäin päättää itsekseen pitää taukoa seksistä.

– Jos tuntuu siltä, että tauko seksistä voi vähentää paineita ja stressiä ja päätös on yhteinen, tauko voi olla hyvä asia. Seksuaalisuudesta ei voi kuitenkaan pitää taukoa, sillä se on osa ihmisyyttä. Jos seksiin liittyy traumoja, tauko ei auta myöskään niiden ratkaisemisessa, sanoo seksologi Tarja Santalahti Väestöliitosta.

Lue myös: Näin pidät seksielämän vireänä ruuhkavuosina

Sopikaa, milloin pohditte seksitaukoa uudestaan

Seksitauko tai tauko yhdynnöistä voi olla toimiva tapa lisätä läheisyyttä ja opetella uudenlaista hellyyttä, jos pariskunta haluaa muuttaa seksiään esimerkiksi vähemmän yhdyntäkeskeiseksi. Silloin he voivat sopia pitävänsä yhdynnöistä esimerkiksi kahden viikon tauon ja pohtia tauon antia määräajan jälkeen.

Seksitauolle ei ole mitään kaikille sopivaa kestoa. Santalahden mielestä parin kannattaa kuitenkin sopia, milloin he ottavat tauon uudelleen puheeksi.

Lue myös: Vievätkö lääkkeesi orgasmin?

– Jos tauko kestää tolkuttoman pitkään, kynnys jatkaa seksiä voi nousta turhan korkeaksi. Ikäihmisillä pitkä tauko voi vaikuttaa negatiivisesti hormonitoimintaan. Sopivaa tai liian pitkää taukoa ei voi kuitenkaan kukaan asiantuntija määritellä.

Vaikka yhdynnöistä tai seksistä jonkun toisen kanssa olisi taukoa, omalle keholle kannattaa suoda Santalahden mielestä nautintoa ja arvostusta aina.

Lue myös:

Onko syy hormoneissa, jos ei haluta?

Tämä saattaa olla naisten yleisin seksiongelma

Naisen ylipaino syö miehen seksihaluja

Tee oma seksitutkimus – vastaa ja vertaa!

Julkaistu: 18.2.2016