Naisen halukkuuteen eniten vaikuttavia hormoneja on neljä. Testosteroni on varsinainen halukkuuden hormoni. Oksitosiini on kiihottumiseen ja orgasmin saamiseen vaikuttava hormoni. Estrogeenin määrällä on merkitystä limakalvojen kostumiseen ja kropan toimintaan muuten. Keltarauhashormoni progesteroni on naissukupuolihormoni, joka vaikuttaa myös halukkuuteen.
Ennen lapsia: hormonit tasapainossa, halu katossa?
Nuoren naisen hormonitoiminta on luultavasti normaalia, jos mikään sairaus tai lääkitys ei heilauta hormonitasapainoa. Jos seksielämä ei ole kuitenkaan ilotulitusta, syy on todennäköisesti jossakin muussa kuin hormoneissa.
Vähäisten seksihalujen syynä voi olla myös kilpirauhashormonin puute, joka vaikuttaa mielialaan ja seksuaaliseen haluun.
– Jos nuori nainen on väsynyt tai masentunut, vaikka periaatteessa kaikki elämässä on riittävän hyvin, on paikallaan tutkia, löytyykö syy kilpirauhasesta, sanoo seksologi Tarja Santalahti Väestöliitosta.
Raskaana ja imettäessä: hormonit heiluvat, halu tauolla?
Hormonitasapaino ja tunteet heittelevät helposti varsinkin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Tämä saattaa vähentää myös seksihaluja. Raskauden toisella kolmanneksella elimistö on yleensä jo tottunut hormonien myllerrykseen ja toinen kolmannes on siksi usein raskauden halukkainta aikaa. Loppuraskaudessa hormonitoiminnassa ei tapahdu juuri muutoksia, mutta olo saattaa olla muuten sellainen, ettei seksiä tee mieli tai se on ison vatsan kanssa hankalaa.
Synnytyksen jälkeen ja imettäessä nainen käy läpi minivaihdevuodet. Elimistö lepää, eikä kuukautisia ole. Hormonien määrä on aiempaa alhaisempi. Imettäminen saa oksitosiinin erityksen käynnistymään, mutta oksitosiinin eritykseen liittyvä mielihyvä ei välttämättä nosta seksihaluja. Seksihalut vahvistuvat yleensä ajan kanssa. Monilla kuukautisten alkaminen on merkki hormonitasapainon palaamisesta.
Vaihdevuosissa: hormonit laskuun, halu hiipuu?
Viidenkympin jälkeen kaikkien halukkuuteen vaikuttavien hormonien määrä vähenee. Kun munasarjat lopettavat toimintansa ja estrogeenin määrä laskee, 90 prosenttia naisista huomaa jonkinlaisia vaihdevuosioireita. Yksi oire on seksihalujen lasku. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, kuinka paljon hormonitoiminnan muutos vähentää seksihaluja ja kuinka nopeasti munasarjojen toiminta hiipuu.
Merkittävä hormonitoimintaan ja seksihaluihin vaikuttava tekijä joka iässä on myös alkoholi. Pieni nousuhumala voi nostaa testosteronitasoa ja kasvattaa haluja, mutta riskikulutuksen rajoja hätyyttelevä viinin kittaaminen laskee hormonien määrää ja halukkuutta. Naisen alkoholin suurkulutuksen rajana pidetään 16 alkoholiannosta viikossa.
Asiantuntijana seksologian johtava asiantuntija ja kliininen seksologi (NACS) Tarja Santalahti Väestöliitosta.
Lue myös: