Hyvinvointi

Yy, kaa, koo, valmis! Kuinka helposti haluat seksiä?

Seksin kaasu ja jarru voivat olla heikkoja, vahvoja tai keskivertoja. Kuinka kovaa sinä kaasutat?

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat iStock
29.9.2016

Osalla meistä seksin jarru on herkässä. Tämä tarkoittaa, että monet häiriötekijät pysäyttävät halun herkästi ja kiihottuminen onnistuu esimerkiksi vain, kun tilanteessa on kaikki kohdallaan ja kumppani on täydellisen luotettava.

Jos jarru on vahva, stressaan myös kovasti sitä, että kiihotun hitaasti ja orgasmin saavuttaminen kestää kauan. Vahva jarru saa minut myös ujostelemaan. Omasta kehostaan ja tekemisistään voi olla myös niin tietoinen, että himon vietäväksi heittäytyminen on vaikeaa.

VAHVA JARRU AIHEUTTAA ENITEN ONGELMIA

Vahva jarru aiheuttaa seksikouluttaja ja tutkija Emily Nagoskin mukaan eniten seksiongelmia.

– Tällaisia naisia on noin neljäsosa heistä, joilta olen asiaa kysynyt, Nagoski kirjoittaa Come as you are: The surprising new science that will transform your sex life -kirjassaan.

Heikko jarru on Nagoskin kokemuksen mukaan 15 prosentilla naisista. Heille suurin haaste seksissä voi olla hillitä itsensä sopimattomissa tilanteissa. Suurin osa naisista on siis sellaisia, joiden jarru on keskiverto. Usein keskivertoon jarruun vaikuttaa erityisesti tilanne ja se, kuinka turvalliselta se tuntuu.

VAHVA KAASU KIIHTYY MONESTA

Entä se vahva kaasu sitten? Jos seksin kaasu on vahva, toisen ihmisen tuoksu ja taitavuuden todistaminen herättää haluni. Esimerkiksi oman kumppanin katsominen, kun hän loistaa harrastuksessaan tai älyllisesti tai seurustelee taitavasti muiden ihmisten kanssa, voi nostattaa seksuaalisen halun.

Samoin seksin harrastaminen uudessa tai vieraassa paikassa saa vahvan kaasun ihmisen halun liekkeihin. Saman tekee viehättävän ihmisen ajatteleminen tai seksistä fantasioiminen. Jos kaasu on vahva, myös hormonaaliset muutokset, kuten kuukautiskierron vaiheet, lisäävät seksihaluja.

Lue myös: Halu hukassa

Vahvan kaasun naisia on Nagoskin kyselyn perusteella 16 prosenttia naisista. Heille seksin harrastaminen voi olla myös tapa hallita stressiä.

Heikko kaasu on Nagoskin mukaan vain kahdeksalla prosentilla naisista. Yli 70 prosentilla naisista kaasu on siis keskiverto ja halu on melko helposti heräteltävissä, jos paikka ja aika ovat sopivat.

MITÄS ME KESKIVERROT?

Suurimmalla osalla naisista kaasu ja jarru ovat siis molemmat keskivertoja. Kannattaa silti muistaa, että seksin kaasu ja jarru ovat kaksi eri asiaa ja kiinnittää niihin huomiota erillään. Halunsa sytyttäjiin ja latistajiin pääsee luultavasti helpommin käsiksi, kun niitä miettii erikseen. Usein on hyödyllisempää kiinnittää huomiota erityisesti siihen, kuinka jarrua saisi vaimennettua kuin pohtia vain, miten kaasua saisi lisää. Jos lisäkaasulle edes on tarvetta.

Lähteenä: Emily Nagoski: Come As You Are: the surprising new science that will transform your sex life, Scribe Publications 2015.

Lue myös:Naisen seksuaalisen halun erityispiirteet?

Mikä on normaali halu?

Näin hoidat haluttomuutta

Hormonivaje vie miehen halun

Aseksuaali ei kaipaa seksiä

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi