Voiko masennuslääke viedä seksihalut?

Voiko masennuslääke viedä seksihalut?
Voiko parisuhde kestää ilman seksiä? Ainakin kysyjän on vaikea kestää elämää ilman masennuslääkettä.
Julkaistu 21.1.2016

”Olemme seurustelleet kahdeksan vuotta ja ongelmamme on aina ollut seksi. Olen käyttänyt alusta lähtien masennuslääkkeitä, jotka vievät halut lähes kokonaan. Olen vaihtanut lääkettä monta kertaa siinä toivossa, että se toisi halut takaisin. Mutta jos halut palaavat, en saa apua ahdistukseeni.

Mietin, miten me jaksamme tästä eteenpäin, kun seksittömyys kalvaa suhdettamme. Syyllisyys painaa minua, ja se masentaa. Voiko suhde toimia ilman seksiä?

Kaikki muu on ihan ok. Mieheni ei kylläkään ole kovin halukas puhumaan. Voiko ihminen jäädä­ suhteeseen, jossa hän ei saa sitä, mitä hän haluaisi?”

Ilona Rauhala vastaa:

”Kyllä toinen voi jäädä suhteeseen, jossa ei saa, mitä haluaa. Monet ovat sellaisissa suhteissa vapaasta tahdostaan. Suhteessa on monia tasoja. Tosin on riski, että eräänä päivänä toinen sitten löytää haluamansa ja lähtee.

Seksuaalisuus on suuri elinvoiman lähde ja tärkeä osa ihmisen kokonaisuutta ja hyvinvointia. Ihminen voi toteuttaa seksuaalisuuttaan monella tavalla, mutta luonnollisin tapa on toteuttaa sitä kumppanin kanssa. Intiimi läheisyys, hellyys ja rakasteleminen ovat tärkeä osa toimivaa parisuhdetta.

Lääkkeet vähentävät voimakkaita tunteita

Tietämättä syitä, miksi käytät masennuslääkkeitä, muistutan, että lääke on vain kainalosauva. Mieli tarvitsee myös hyvää kuntoutusta ja hoitoa.

Masennuslääke pitkään syötynä ei välttämättä ole hoidon kannalta hyvä asia. Asiantuntijat kiistelevät aiheesta ja ovat eri mieltä.

Kumpi masentaa enemmän: masennuslääkkeet, jotka aiheuttavat haluttomuutta ja tekevät suhteesta seksittömän, vai ahdistuneisuus, johon aloit syödä lääkkeitä?

Ehkä olet jo terapiassa ja seksuaaliterapiassa. Jos et, suosittelen sitä lämpimästi. Olisi tärkeää, että hoitaisit ahdistuneisuutesi alkuperäistä syytä.

Lääkkeet loiventavat ahdistusta. Kyllä. Mutta samalla ne leikkaavat tunneskaalan toista päätä eli kykyä innostua, nauttia syvästi ja olla herkkä omille aisteille ja tunteille.

Mieti, tarvitsetko lääkkeitä

Minä olen mieluummin avoimesti ahdistunut ja nautin elämästä kuin dumppaan ahdistukseni ja vaimennan tunne-elämäni.

Välillä itken silmät päästäni, makaan sohvalla ahdistuneena enkä uskalla liikkua. Välillä kohtaan kuoleman pelkoa tai häpeä valtaa mieleni ja haluaisin vajota maan alle. Silti haluan nauttia ja ­kokea elämän raakana, paljaana. Katsoa elämän kipua silmästä silmään.

Kun uskallan olla kivun keskellä, annan itselleni luvan myös olla elämän riemussa, valossa ja nautinnossa.

Tiedän. Eihän psykologi saisi kertoa näin paljon elämästään. Pitäisi olla neutraali ja asiallinen. Ei nauraa paljon eikä varsinkaan itkeä. Ei pitäisi haluta nauttia niin paljon eikä olla toisinaan niin avoimesti ahdistunut. Minä olen. Sinäkin saat.

Mieti uudestaan, tarvitsetko niitä lääkkeitä. On olemassa paljon muitakin vaihtoehtoja. Mieti pitkään, miksi et halua. Sinä saat olla haluamattakin. Tämä on sinun elämäsi. Ahdistuksella saattaa olla sinulle tärkeää asiaa. Kuuntele, mitä ahdistus puhuu. Ahdistus ei voi puhua, jos vaimennat sen lääkkeellä."

Lue muita Ilona Rauhalan vastauksia:

Kommentoi »